Yayın Tarihi:28 06 2011 23:38(10252)

 

0628-nuribey10.jpg

 

Tayyareci Nuri Bey

Tayyareci Nuri Bey Osmanlı ordusunun ilk pilotudur. Fethi ve Sadık Beyler ile birlikte ilk hava şehitlerimizden olan Nuri Bey çoğumuzun bildiği gibi Boyabatlıdır ve hiç şüphesiz hepimiz için bir övünç kaynağıdır.

Seksenli yıllarda, Türk Hava Kurumu Boyabat  Şubesi'nin demirbaşları arasında bulduğumuz bir fotoğraf dikkatimizi çekti. Üzerinde Fransızca olarak "Osmanlı Ordusu'nun ilk hava pilot teğmeni Nuri Bey" yazıyordu. O zamana kadar ilk hava şehitlerimiz olan Fethi ve Sadık Beyleri ister istemez ilk havacı askerler zannediyorduk. Ama THK Boyabat Şubesindeki bu fotoğrafın üzerindeki yazı, bu konudaki bilgimizin yanlış olduğu anlamına geliyordu. Üzerinde biraz daha durunca Tayyareci Nuri Bey'in Boyabatlı olduğunu öğrendik. İşte o zaman bu fotoğrafın Boyabat THK Şubesinde demirbaş listesine girme nedenini de anlamış olduk. Anlaşılıyordu ki eski şube başkanları bu durumu biliyorlardı ve fotoğrafı özenle saklamışlardı.

 

0628-nuribey3.jpg

 

Gazetemizde çıkan bir haber gerek halk, gerekse idareciler arasında ilgi uyandırmış ve ilk hava şehidimiz Nuri Bey'in adı ilçemizde daha çok konuşulmaya başlamıştı. Belki bu sayede olacak, 80'li yıllarda o dönemin Belediye Başkanı Cemal Ekiz zamanında Erenlik Tepesi'nde inşa edilen parka da Tayyareci Nuri Bey Parkı adı verilmiş ve parka bir de büstü dikilmişti. Boyabat'ın bu ikinci parkı halk arasında büyük ilgi görüyor ve özellikle akşamları adeta parkta oturacak yer bulunamıyordu. Parka gelen giden herkes bu büstün kaidesindeki yazıları okuyor ve Tayyareci Nuri Bey hakkında bilgi sahibi oluyordu.

 

0628-nuribey2.jpg

0628-nuribey4.jpg

 

Parkın inşa edilmesi sırasında sık aralıklarla dikilen ağaçlar, bu yüksek tepeden Boyabat'ın manzarasını seyretme imkanını ortadan kaldırmaya ve bu yüzden olsa gerek, zamanla halk tarafından ilgi görmemeye başladı. Belki bu yüzden olacak hem parkın büyükçe bir bölümü boş kalıyor ve ilgi azalması nedeniyle parkın bu bölümünde bulunan büst, kimliği belirsiz kişilerce tahrip edilmeye başlanıyordu. En nihayetinde önce büst üzerindeki bütün mermer levhaların döküldüğüne ve kırıldığına şahit olduk, sonra da büstün de kaybolduğunu gördük. Şimdi bu parkta Tayyareci Nuri Bey'in büstü yok.

 

0628-nuribey13.jpg

 

Konuya ilişkin olarak daha önce de gazetemizde haberler çıktı. Ancak gerek olumlu gerekse olumsuz yönde hiçbir gelişme olmadı. Sadece olaya duyarlılık gösteren ve çoğu da Boyabat dışında oturan hemşerilerimiz harekete geçerek Tayyareci Nuri Bey hakkında yeni yeni bilgiler ve belgeler toplamaya başladılar. Emekli Öğretmen Özkan Tekin ve Emekli Topçu Albay Yahya Eroğlu (Emekli Öğretmen Murat Eroğlu'nun oğlu) elde ettikleri  çeşitli bilgileri  internet ortamında paylaşmaya başladılar.

İlk olarak, Tayyareci Nuri Bey'in annesi tarafından yazılan ağıtı gönderdiler. Ağıt, zamanın ünlü hafızlarından Sebilci Hafız Hüseyin Efendi tarafından bestelenerek bir taş plağa kaydedilmiş. Bu ağıtı da internet sitemizde yayımlayacağız.

Tayyareci Nuri Bey üzerinde en çok çalışan hemşerilerimizden Emekli Albay Yahya Eroğlu, Tayyareci Nuri Bey ile ilgili olarak çeşitli fotoğraflar gönderdi. Bunları da yayımlayacağız.

Nuri Bey Kasabası

Tayyareci Nuri Bey şehit olduğu zaman olay Türk Milleti üzerinde derin bir üzüntü yarattı. Afyon'a 10 kilometre uzaklıktaki Mihail (Halk diliyle Mıyıl) Kasabasının adı Nuri Bey kasabası olarak değiştirildi. Asıl Memleketi olan Boyabat'a yüzlerce kilometre uzaklıktaki bir kasaba halkının bu duyarlılığı her türlü takdirin üzerindedir. Biz bir büstü koruyamadık; ama onlar tarihe mal olmuş bu önemli şahsiyete saygının bir ifadesi olarak kasabalarına onun adını vermişler. Milli değerlere duyarlılık o zamanlar daha üst seviyede olmalı ki, Muğla Fethiye halkı da eski adı Meğri olan kasabalarına 1934 yılından bu yana Fethiye diyorlar.

Tayyareci Nuri Bey'in büstünün kaybolması kaidesinin tahrip edilmesi karşısında harekete geçen sadece iki kişi değil. Özellikle Boyabat dışında oturan hemşehrilerimiz bu konuda kendilerine ne gibi görevler düşecekse yapmaya hazır olduklarını bildiriyorlar. Gazetemize bu konuda çok sayıda telefon ve elektronik posta iletileri geliyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Yani bu konuda yalnız kalmayacağımız anlaşılıyor.

Konu ile ilgili olarak Emekli Öğretmen Özkan Tekin'in çeşitli kişi ve kuruluş temsilcileriyle temasa geçtiğini, olumlu tepkiler aldığını öğrendik. Tekin hocanın bize anlattığına göre Belediye Başkanı Mehmet Ermiş, büstün Belediye tarafından saklandığını onun yerine bir heykelini yapmayı düşündüklerini söylemiş. Proje ne zaman uygulamaya konulur, bilemiyoruz; ama sevindirici bir gelişme olduğunu söylememiz gerek. Yine Tekin Hoca'nın anlattığına göre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Mutlu'dan da olumlu izlenimlerle dönmüş. Süleyman Mutlu, Ticaret ve Sanayi Odası olarak sadece Tayyareci Nuri Bey değil, Boyabatlı olup da tarihe mal olmuş diğer kişilerle ilgili toplanacak bilgilerin bir araya getirileceği bir kitap bastırabileceklerini söylemiş.

Yeğeni Boyabat'a gelmek istiyor

Tayyareci Nuri Bey, Emekli Öğretmen Nazmi Aksoy'un dedesi Yüzbaşı Niyazi Bey ile teyze çocuklarıymış. Nuri Bey'in istanbul'da yaşayan yeğeni Murat Özkaldım'ın Boyabat'a gelmek istediğini de ondan öğrendik. Eğer gelirse bundan büyük bir mutluluk duyacağız. Sayın Murat Özkaldım'da Tayyareci Nuri Bey ile ilgili başka bilgilerin de bulunduğunu öğrendik. Onları da eğer alabilirsek okurlarımızla paylaşmak istiyoruz.

Şimdilik son söz olarak değerlerimize sahip çıkma konusunda tüm hemşehrilerimizi daha duyarlı olmaya çağırıyor ve bu konuda elinde bilgi olan tüm okurlarımızın, bilgilerini bizimle paylaşmalarını diliyoruz.

Tayyareci Nuri Bey

Tayyareci Nuri Bey ilk hava pilotumuz. 1890'da doğmuş ve 24 yaşındayken 1914'te şehit olmuştur.  Aralıksız 240 kilometre mesafeyi hiç yere inmeden 1600 metre yükseklikten uçan ilk hava pilotumuzdur. Balkan Savaşlarına katılmıştır. Annesi Okçu Mehmetli  Köyü'nden Seher Hanım, Babası Kurusaray Köyü'nden Osman Efendi'dir. Uçağıyla İstanbul Kahire seferini yaparken Torosları aşmış, Yafa'ya ulaşmış, daha sonra Mısır hava sahasına girmek üzereyken uçağı ters rüzgar nedeniyle denize düşmüştür. İyi bir yüzücü olan Nuri Bey,  yanında bulunan Rasıt İsmail Hakkı Bey'i kurtarmaya muvaffak olmuş, ancak kendisi bu sırada çok su yuttuğu için boğularak şehit düşmüştür.

NOT: İlk dönem uçakları iki kişi uçuruyordu. Bunlardan biri uçağı kullanıyor, diğeri ise elindeki haritalara bakarak bulundukları yeri ve yüksekliği pilota bildiriyordu. Pilot bu bilgiler ışığında uçağı idare ediyordu. Pilotun yanındaki bu yardımcıya RASIT deniliyordu.

0628-nuribey11.jpg0628-nuribey7.jpg0628-nuribey9.jpg 0628-nuribey6.jpg0628-nuribey8.jpg

Nuri Bey'in annesi Seher Hanım tarafından yakılan ve Sebilci Hafız Hüseyin tarafından taş plağa okunan ağıt videosu aşağıdadır

 

Facebook'ta Paylaş
18. Yorum: boyabatlı 01 07 2011 04:37
aman sakın mehmet ermiş dokunmasın böyle parklara falan. dokunduğu yerleri görüyoruz. kaleyi restore ediyorum diye mahvetti. çimentodan hiç restorasyon olur mu? 1000 lerce yıllık kaleyi 3 senede mahvetti. o yüzden hiç böyle yerlere dokunmasın. başka bir belediye başkanı gelince o yapar. cemal ekiz gibi mesela....

17. Yorum: mehmet 29 06 2011 20:10
tebrikler, iyi yayın
kastamonudan sevgiler

16. Yorum: adam 29 06 2011 19:50
ben bir gürbette yaşayan bir boyabatlı olarak gercekten çok güzel iki tane parkımız var ikiside birbirinden güzel ama öyle bakımsızkı insanın acımamsı elde değil böyle parklar avrupada yok olsa zaten cennetten bir köşe olurlar ben anlıyorumki bu parklara sayın yetkililer takılmıyor önlerınden dahi geçmıyor diye tahmin ediyorum

15. Yorum: mmet 29 06 2011 19:42
bundan sonrada bir adım atılacağına inanmıyorum bu parktan beledıyenın kira filan aldığı lutfen oranın ekmeğini yiyen arkadaslar dikkat etsin

14. Yorum: gerçek 29 06 2011 19:38
burası park değilmi ne olacakki çok normal bir davraniş başkan için ne onemi varki boyabatta kaç park var 5 tane park hepsininde durumları içler acısı teki hariç tabiki kendi yaptıgı sağlıklı yaşamı saymayalım orası biraz bakım alıyor çalıştıranlardan ötürü sayın boyabat gazetesi bence biraz da öbür parkları habaer yaparsanız bir boyabatlı olarak sevinirim

13. Yorum: mustafa çoban 29 06 2011 19:19
ben mi yanlış anlıyorum bilemiyorum yazının 2. paragrafında 80 li yıllardan sonra nuri beyin boyabatlı olduğunu öğreniyoruz manası çıkıyor oysa ki boyabatlı olduğu başlangıçtan beri bilinmiyor mu.

12. Yorum: :) 29 06 2011 18:36
evet bir zamanların gözde yerlerinden biriydi erenlik parkı ama malesef şuan çok bakımsız ve sevimsiz bir yer haline geldi .tabiki bunun böyle olmasında yerel yönetimin payı büyük keşke halkın nefes almasını sağlıycak yerlerimize sahip çıkabilsek ama nerde bizde öle yerel yönetimler tabi bunda bizimde suçumuz var çok iş yapayorlarmış gibi aynı insanları secip duruyoruz bu parkın eski günlerine dönmesi dileğiyle umarım birileri bu yazılanları okur ve bi şeyler yapmayı düşünür.

11. Yorum: ramazan kandemir 29 06 2011 15:35
bence istanbulda ikamet eden bir boyabatlı olarak boyabatın kültürünü yaşatarak duyarlı insanları eğitmemiz boyabatımız için hayata kalma mücadelesi olacaktır aksi bir durumda inaanıyorumki boyabatımız ve boyabatlılarımız yok olmaya mahküm olacaklardır....

10. Yorum: boyabatlı 29 06 2011 05:13
allah razı olsun hocam.ne güzel hizmet,ne güzel ilgi.sizler de olmasa bu boyabatın değerlerine sahip çıkacak kimse yok.işte böyle vurdunmu ses getirecen.sizin gibi insanları belediye başkanı olarak görmek isteriz.

9. Yorum: selim 29 06 2011 05:08
ah cemal amca ah sen bu yaptiklarindan dolayi ve memleket sevginden dolayi bu nankor halkin seni hicbir zaman anlayamadi ve anlamak da istemedi.sen cok buyuk bir adamsin sen hep memleket sevginden ve insanlara karsi yardimcil tavrindan dolayi kaybettin. yaptiklarinin hicbiri bence senin memleketindeki cogu insanlar icin degeri yok ve senin yaptiklarinin degerini ve manasini anlamakta cok zorlanan bir halk goruyorum. dogru'yu ve yanlis'i ayirt edememeleri bu isi daha da zorlastiriyor. senin gibi asker kokenli olup boyle iyi yurekli ve halkla ici ice bir insan gercekten boyabat'a bir daha zor gelir. seni cok seven biri olarak antalya'dan selamlarimla.

8. Yorum: ülkücü (sm'ye) 29 06 2011 03:05
arkadaşım hemen ülkücülere laf atıyosun bu ülkenin fertleri tek bizlermiyiz ki dan dun konuşuyosun bilinçsizce senin kapasiten yokmu korumayada laf atmaya çalıştığın ülkücülerden istiyosun korumalarını.sen türk değilmisinde korumayıp ülkücülerden korumalarını istiyosun bizler sizin uşağınızmıyızki arkanızı toplayalım. gidin tayyip babanızdan isteyin.

7. Yorum: emkl.öğr.özkan tekin 29 06 2011 03:19
değerli yorumcu hemşehrilerim,yorumlarını
zı okudum.tayyareci nuri bey,boyabat'ımızın gurur kaynağı olan bir evladıdır.mekanı cennet olsun.anıtına yapılan tahrip çok çirkin.ben bunu anlatmak istemiyorum.biz tüm boyabat'lılara düşen görev,şehidimize yakışır yeni bir anıtın,en kısa zamanda yapılmasıdır.değerli yorumcular,yorumlarınızda
kişileri hedef almanıza,bir eğitimci olarak çok üzüldüm.herkes elini taşın altına koyup sorumluluk alırsa,üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey yoktur.ilgililerle günlerdir konuşuyoruz,sizlerin olumlu destekleriniz sayesinde en güzeli olacak.boyabat,yedi bin yıllık tarih kokan yerleşim kenti.bu güzel kentin yetiştirdiği,tarihe malolmuş evlatlarınında tanıtımı için elbirliğiyle çalışıp,sizlere sunacağız.herşey boyabat için diyerek dayanışma içinde olalım.sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

6. Yorum: boyabatlı işte!! 29 06 2011 02:59
boyabatta ne yapsan kırılıyor bozuluyor.. öyle bi halkımız var ki hiç bi şeye duyarlı değiliz. şehrin her yerine kamera koyup bunu yapan kişileri tespit edip dörtyolda sallandırmak lazım.. belediye hizmet etmeye çalışıyor kaleye tuvalet yapıyor ertesi gün kırılıyor ne yaparsa yapsın bu böyle rezalet.. boyabatlı olarak bunları tespit etmek lazım bunlar bizim için utanç..

5. Yorum: sm 29 06 2011 01:26
boyabat'ımzın asan kesen mangalda kül bırakmayan, ağızlarını açarken ecdad diyen, boyabat dışındakileri boyabatlı saymayan, öz boyabatlı gerçek ülkücüler ...! nerelerdesiniz ??? tarihinize atanıza böylemi sahip çıkarsınız ? ülkeyi kurtarmadan önce kendi paçanızı yamasanız daha iyi olur gibi geliyor.

4. Yorum: boyabatlu 29 06 2011 00:54
boyabat belediyesi uyuyor uyuyor bir an önce yapılması gereken bir şey . gün geçtikçe park yok oluyor halbuki boyabatın en güzel parkıdır bizim parkkk

3. Yorum: asc 29 06 2011 00:52
her nekadar geç kalınmış olsada ben inanıyorum ki boyabatın gençleri bu konunun takipcisi olacaktır eski parktan daha güzeli yapılacaktır gerekirse talep edilip oraya birde maket uçak dikilecektir sayglarımla...

“efendiler, muhterem milletime tavsiye ederim ki; sinesinden yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanlarında ve vicdanlarındaki asil cevheri tahlil etmek dikkatinden bir an bile feragat etmesinler.”

gazi mustafa kemal atatürk

2. Yorum: vatandaş 29 06 2011 00:47
buraları belediye başkanına soracaksınız neden

1. Yorum: vatandaş 29 06 2011 00:19
kızacaklar ama, kalitesiz başkanlar, yöneticiler sişyasetçiler tayyareci nuri bey parkıyla ilgilenmiyor. neden mi ''ne kadar baksak cemal ekiz yaptırdı'' diyecekler diye. yalan diyen var sa konuşsun.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Son mitingi AKP yaptı


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

259743


Tasarım:DtGaNi