Yayın Tarihi:07 07 2017 04:08(510)

CHP’li Karadeniz: Faili Meçhul Orman Yangınları Düşündürücü

CHP Sinop Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Barış Karadeniz, yanan ormanlardan Orman Bakanlığını sorumlu tuttu. Karadeniz, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yanlış politika içerisinde olduğu çok açık. Rant ve talan baskısı altında yanan orman alanın fazlalığı, hele hele faile meçhul yangınlara kurban giden orman alanlarının artışı düşündürücüdür” dedi.

CHP’li Karadeniz, Orman Bakanlığı'nın politikalarının söndürmeye yönelik önlemlerle dolu olduğuna dikkat çekti. “Önemli olan orman yangınlarını önlemektir!” diyen Karadeniz, ihmal, dikkatsizlik, kaza ve kasıt gibi insan unsuru orman yangını nedenlerinin 2012 yılından bu yana ciddi oranlarda arttığını ifade etti. Sorumluluğun Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda olduğunu belirten Karadeniz, “Yıllardan beri Orman Bakanlığı bu konuda organize olamıyor. Orman Su İşleri Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü'nün yanlış uygulama içerisinde olduğu çok açıktır. Yanan alanın fazlalığı düşündürücüdür. Çünkü ormanlar üzerinde yoğun bir siyasi baskı var. Yıllardır 'ormanlar özelleştirilsin' diyerek hükümetlere baskı uygulanıyor. Ormanlarımız talana, ranta açılıyor. Rant ve talan baskısı altında yanan orman alanın fazlalığı, hele hele faile meçhul yangınlara kurban giden orman alanlarının artışı düşündürücüdür” diye konuştu.

CHP’li Karadeniz, bu ayın hemen başındaki 5 günde toplam 14 ilde 30 ayrı yangın çıktığına dikkat çekerek Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi de verdi. Önergesinde, “Sadece 2 ve 5 Temmuz tarihleri arasında İzmir, Mersin, Denizli, Çanakkale, Antalya, Muğla, Isparta ve İstanbul başta olmak üzere toplamda 14 ilimizde çıkan 30 ayrı orman yangınında binlerce hektar alandan oluşan alan yanmıştır. Orman Genel Müdürlüğü, 2017 yılı performans programına göre 1’i uçak olmak üzere 9 adet helikopter ile orman yangınlarıyla mücadele etmektedir” bilgilerini veren Karadeniz Bakan Eroğlu’ndan şu soruları yanıtlamasını istedi:

“FAİLİ MEÇHUL YANGINLAR NEDEN ARTTI?”

Orman yangınları ile mücadelede hava araç sayısını artırmak için kiralama yönteminden vazgeçip, uçak ya da helikopter satın alacak mısınız? Orman yangınları ile mücadelede havadan müdahale için yeterli sayıda ekipman ve personel var mıdır? Orman yangınları kaza, ihmal, kasıt, doğal ve faili meçhul nedenlerinden çıkmaktadır. Orman yangınlarının çıkış sebeplerine bakıldığında “faili meçhul” yangın sayısının 2016 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık % 75, yanan alanın da % 100 arttığı görülmektedir. 3524 hektar alanın kül olmasına yol açan faili meçhul yangınlar neden artmıştır? Faili meçhul yangınlarla mücadelede eylem planınız var mıdır? İnsan hatası (ihmal, dikkatsizlik, kaza) sonucuyla çıkan yangınlardaki artış oranı da orman yangınları ile mücadelede Bakanlığınızın gerekli etkin eylem planı olmadığına işaret etmektedir. Bu konuda başarılı ve etkin mücadele için eylem planınız var mıdır?

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: memati 08 07 2017 21:01
vekil utanmasan ormanlarıda akpartililer yaktı diyeceksin


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

314784


Tasarım:DtGaNi