Yayın Tarihi:19 08 2017 06:43(2487)

Kirlenmeyi göze alın: Domates Festivali

Bugün yapılan Boyabat Domatesi Tanıtım Etkinliği sonrası, bir çok hemşehrimiz bize ulaşarak, Boyabat'ta da yapılabilir ve tanıtım için çok etkili olur diyerek, bu haberi bize ulaştırdılar. İspanya'da her yıl ağustos ayının son çarşamba günü Bunol şehrinde yapılan ve hemşehrilerimizin önerisini anlatan bu haberi sizinle paylaşıyoruz.


Kirlenmeyi göze alın: Domates Festivali

İspanya'nın en eğlenceli festivallerinden Domates Festivali her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Şehri kırmızıya bürüyen festivalden notlar...

Her yıl Ağustos ayının son Çarşamba günü Bunol şehrinde kutlanan "La Tomatina" diye adlandırılan Domates Festivali, İspanya'nın en önemli eğlence aktivitelerinden biri. Domates Festivali'nin başlangıç tarihi ve nedeni tam olarak bilinmese de bir rivayete göre şehirde sevilmeyen bir belediye başkanını protesto etmek isteyen kişilerin başlattığı bir savaş. Diğer rivayet ise bunun gençler arasında yapılan eski bir eğlence aktivitesi olduğu yönünde. Bir dönem bu geleneksel festival yasaklansa da hükümetin el değiştirmesi ile domates savaşı tekrar düzenlenmeye başlamış.

Bir hafta süren festival boyunca geçit törenleri, eğlenceler, dans gösterileri ve konserler Valencia yakınlarındaki Bunol kentini adeta inletiyor. Domates savaşından bir gece önce ise geleneksel olarak paella yeme yarışı düzenleniyor. Her yıl en az 50 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen bu festival, normalde 10 bin civarında olan kentin nüfusunu birkaç katına çıkararak adeta sokaklarını yürünmez hale getiriyor. Her yerin kırmızıya boyandığı festival boyunca kentteki mağaza ve işyeri sahipleri mağazalarını branda ile kapatarak kirlenmeden ve hasardan korumaya çalışıyor.

FESTİVAL ŞEHRİ KIRMIZIYA BOYUYOR

Festival sabahı belediye tarafından kamyonlarla şehir merkezine yüzbinlerce domates taşınıyor. Geleneksel olarak ağaç direğe birinin çıkması ve ilk atışı başlatması gerekiyor ama bu işe kimse yanaşmayınca küçük atışlarla başlayan festival her yerin bir anda kırmızıya bürünmesine sebep oluyor. Festivale katılmak için herkesin yapması gereken şeylerin başında koruma amaçlı gözlük ve eldiven giymek geliyor. Bunun yanında domatesleri atmadan önce sıkmak da kurallardan biri.

Domates savaşı yaklaşık olarak bir saat sürüyor. Savaşın bitmesine yakın su topları atılarak savaş sonlandırlıyor. Her yerin kıpkırmızı olan görüntüsünü temizlemek ise belediyeye düşüyor. Belediye görevlileri araçlarla şehri baştan aşağı yıkıyor ve temizliyor. Festivale katılanlar ise şehrin yakınlarında bulunan nehire gidip yıkanmaya başlıyor veya çevre sakinlerinin hortumları altında temzilenmeye başlıyor.

İspanyolların kırmızıya bürünen şehre yorumu ise şehri ünlü İspanyol çorbası "gazpacho"ya benzetmeleri. Şehri kırmızı bir örtüyle kaplayan festivalde her yer domates posası olsa da şehir sakinleri hem yarattığı ekonomi hem de eşsiz bir eğlence olması açısından domates festivalinden oldukça memnun.

Kaynak: Hürriyet - 10 Eylül 2016

Facebook'ta Paylaş
9. Yorum: olmaz 21 08 2017 23:15
dinimizde israfa yer yoktur ve olsun dediğiniz sözde şenlik tamamen israfa dayalı bir şenlikler ve müslüman alemine caiz değildir vesselam

8. Yorum: metin 21 08 2017 16:40
prinç üzerine yoğunlaşalım.domates,hıyar,patlıcan boyabat için boş işler.

7. Yorum: hayal 21 08 2017 15:50
şu hobi bahçesini yapsalardı bir kasa domatesle ben de katılırdım. :))))

6. Yorum: halk tanesi 20 08 2017 04:36
anlamadığım bu domatesi kime tanıttılar boyabatın domatesini boyabata mı tanıtıyorlar. çok dahiyane bi fikir yarın da turizmi tanıtımı için üç oluklara gidelim. henüz bilmez boyabatlılar oraları !

5. Yorum: tomatis 20 08 2017 04:21
saçma olur. ama belediyenin yaptığı etkinlik de çok içi boş bir iş oldu. sayın başkan o kadar yer geziyor, hiç mi görmüyor bu işlerin nasıl yapıldığını anlamıyorum. boyabat domatesini kime tanıttın diye sorsak ne cevap verir merak ediyorum. zorlamamalı bazı şeyleri. eğer ilçeye has ve kayda değer miktarda bir üretim olursa zaten domates kendini tanıtır. boşuna masraf yapmasın. hem tomatisi patatisi bıraksın da şehir içi trafiği çekilmez hale geldi. buna bir çözüm bulsun.

4. Yorum: oktay 20 08 2017 03:14
israf haramdır saçmalıktan başka birşey değil evrenin sahibi allah'tır allah'ın da kuralları vardır o kurallara göre hareket ediniz...

3. Yorum: kamil'e 19 08 2017 20:21
senin üretimin ne ki festival yapıyorsun o zaman.

2. Yorum: milat 19 08 2017 19:50
bıraskın şu özentiyi böyle saçmalıkları. bizler müslümanız onların adetlerinden eğlenme şekillerinden bize ne,dünyada insanlar açlıktan ölüyor sen nimetle böyle israf edecen bunada etkinlik diyeceksin.bize müslümanız

1. Yorum: kamil 19 08 2017 15:55
senin üretimin ne de dökeceksin 😁


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

329181


Tasarım:DtGaNi