Yayın Tarihi:01 09 2017 21:43(1361)

Çorum'ın 50 Yıllık Yol Hikayesi

Çorum'da 50 yıldır çözüm bekleyen Kırkdilim Yolunda "heyelanlar" yeniden başladı. 30 milyon TL harcanan yola kısa bir süre öncede 3,7 milyon TL'ye bakım yapılmıştı.

Türkiye'nin en tehlikeli geçişlerinden biri olan Çorum-Osmancık yolundaki Kırkdilim Geçişi, 50 yıllık bir bekleyişin ardından 30 milyon TL harcanarak hizmete açılmıştı. Açıldıktan kısa bir süre sonra ise bölgede yaşanan heyelanlar nedeniyle yol trafiğe kapatılarak yeniden bakıma alınmıştı. 3,7 milyon TL ihale bedeli ile tekrar bakıma alınan yolda ilgili firma taş temizleme çalışması yapmış, düşen kaya parçaları ile oynayan kayalar dağcılar tarafından sökülerek yolun trafiğe açılması sağlanmıştı.

BÖLGEDE HEYELAN YİNE BAŞLADI

30 milyon lira maliyetle yapılan yol Çorum'u, Türkiye'nin ana yol sisteminin bel kemiği olan ve "TETEK" güzergâhı olarak adlandırılan yola bağlıyor. İstanbul'a ulaşımı 76 kilometre kısaltan ve batıdaki diğer şehirlere ulaşımı kolaylaştıran yol aynı zamanda Çorum'u alternatif olarak Karadeniz'e, Sinop'u ise güneye bağlıyor. Ancak yolun 50 yıldır sağlıklı bir şekilde çalıştırılamaması çeşitli eleştirileri de beraberinde getiriyor.

50 YILDIR ÇÖZÜM BULAMADILAR!

Çorum-Lâçin-Osmancık yolu üzerinde bulunan ve coğrafi yapısından dolayı çok müdahale edilememiş olan geçişte ulaşım, uzun yıllarca düşük standartlı bir yolla sağlandı. Sinop'tan başlayıp Boyabat, Kargı, Osmancık, Çorum, Yozgat, Kayseri, Niğde üzerinden Akdeniz'e ulaşan Kuzey-Güney aksının önemli bir parçasını oluşturan yolun yapımı için pek çok kere proje oluşturulmuş ancak uygun proje bulunamamıştı.

ŞİMDİDE 3 AŞAMALI TÜNEL VAR

Karayolları 7. Bölge Müdürü Kenan Keskin, Kırkdilim'in geleceği hakkında açıklamalarda bulunurken "4 km uzunluğunda bir tünelle bölgeden geçmeye karar verdik. Tünelin projesini 2 ayda bitirip ihalesini yapacağız. İnşaat devam ederken Kırkdilim yolu bir taraftan açık olacak ve trafik aksamayacak" demişti.

TEK ÇÖZÜM ŞARMAŞA'DAN OLUR!

Aslında 50 yıldır çözüm bekleyen bu soruna daha mantıklı ve rasyonel bir çözüm üretilebilirdi. Mesela Sarmaşa Köyünden girilse Harmancık ve Gözübükler Köyü üzerinden çıkılsa, yol daha kısa hale getirilse, hatta Kapılıkaya Bölgesinde asma bir köprü ile ana yola bağlantı yapılsa yıllarca kullanılabilecek bir yol ortaya çıkmaz mıydı? Kesinlikle Kırkdilim için en kalıcı çözüm bu olurdu. Böyle bir proje ile hem yol sorunu çözülür, hem de Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarı turizme kazandır ılırdı.

BÖLGEDEKİ DEFİNE İDDİALARI!

50 yıldır devletin milyonlarca lirası harcanmasına rağmen bir türlü düzen tutmayan bu yol halk arasında "Müteahhit zengin etme" yolu olarak adlandırılıyor. Yolda yapılan bakım ve onarım çalışmaları sırasında bölgenin trafiğe kapatılarak dinamitlerle kayaların patlatılması "define" dedikodularını da beraberinde getiriyor. 2009 yılında Kırkdilim'de yapılan yol genişletme çalışmaları sırasında Milattan önceki dönemlere ait olduğu sanılan altın ve eşyaların bulunduğu iddia edilmişti.

Kaynak: Osmancık Gazetesi

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

253145


Tasarım:DtGaNi