Yayın Tarihi:04 12 2017 04:11(1986)

Tarihi çeşme meğer öyle yapılmamış!

Sinop’un önemli sembollerinin başında gelen ancak, hakkettiği ilgiyi göremeyen Şehitler Çeşmesi'nin yapımı ile ile ilgili bilinen yanlış gün yüzüne çıktı.

30 Kasım 1853'de Osmanlı ve Rus orduları arasında cereyan eden ve Dünya'yı yakından ilgilendiren 2 bin sekizyüz şehidin verildiği 'Sinop Deniz Savaşı' sonrasında, şehitler anısına, Abdülmecid Han tarafından verilen talimat doğrultusunda hayır işleyerek yapılan şehitler çeşmesi'nin yapımı ile ilgili söylenen kitabenin Türkçeleştirilmesi ile gün yüzüne çıktı.

RİVAYET DEĞİL RESMEN HAKARET, OSMANLI ÖLÜ SOYUCU OLARAK LANSE EDİLMEYE ÇALIŞILMIŞ!

Şehitler Çeşmesi ile ilgili söylenen 'Çeşmenin Şehitlerin cebinden çıkan paralarla yapıldığı' rivayeti kitabenin türkçeleştirilmesi ile tarih oldu. Ortaya atılan bu rivayet hem deniz şehitlerine, hem de Sinop halkına yapılmış en büyük hakaret olarak değerlendirilirken, bu tarihi uydurmayı yapanların Osmanlıyı ölü soyucu olarak lanse etmek için öne atıldığı iddia edildi. Konu ile ilgili gazeteci Deniz Özen'e konuşan Sinop üniversitesi Su Ürünleri Su altı Teknolojileri bölümü Öğretim Görevlisi Rasim Yaşar Tarakçı şunları söyledi; 'Bu güne kadar halk arasında yanlış bilgilendirmeler sonucu, Çeşmenin Şehitlerin cebinden çıkan paralarla yapıldığı' anlatılmış. Bu uydurmanın Osmanlıyı küçük düşürmek amacıyla uydurulan bir hikaye, Osmanlı bu uydurma ile ölü soyucu olarak gösterilmeye çalışılmış. Böyle birşey asla söz konusu değil, zaten şehitlerin cebinden para çıktığını düşünmek bile yanlış olur. O insanlar sadece hayatlarını kurtarmak için, herşeylerini bırakıp denize atlıyorlar. Şehitlerin o dönemde şalvarlarının içinde cepleri olduğunu düşünmüyorum' diye konuştu.

TAMAMEN HAYIR İŞİ!

Su Ürünleri Su altı Teknolojileri bölümü Öğretim Görevlisi Rasim Yaşar Tarakçı, 'Şehitler Çeşmesi'nin yapı için hesaplanan 107 bin kuruş'un 50 bin kuruşu Osmanlı padişahlarının otuz birincisi ve İslam halifelerinin doksan altıncısı olan Abdülmecid Han kendi cebinden karşılarken, geriye kalan 57 bin kuruşu da dönemin yüksek rütbeli memurların yaptığı bağışlarla temin edildi. Çeşmenin mermerleri İstanbul'da yapılarak, posta gemisi ile Sinop'a getirildi. Çeşmeye için aranan su ise Sinop merkeze yaklaşık olarak 5.5 km uzaklıkta bulunan 'Sultan Pınarı' nda bulundu. Bu su aynı zamanda kale surları içerisinde bulunan 'Kuru Çeşme' ye de su vermektedir. Çeşmenin ön yüzünde bulunan iki adet 'Tuğra' Abdülmecid Han ait olduğunu ifade etti.

KİTABE GERÇEĞİ SÖYLÜYOR!

Çeşme üzerinde Abdülmecid Han ait olan bulunan kitabe de ' Osmanlı Devleti'nde ve dinde bol olan, mükafat uğruna rahmet denizinde boğulan ve şehitlik Kevserini içecek kadehi olan, namlı şehitlerin güzel ruhunu hatırlatmak için, padişah hazretlerinin iyilik etme mayası sayesinde, hayır sahipleri tarafından inşa kılınan çeşmesi bol uğur sayılan eseridir.'

İşte o kitabe

DÜZENLEME YAPILMALI!

Öte yandan tarihi Şehitler Çeşmesi'nin çevresinde düzenlemeler yapılması gerektiğini söyleyen Sinoplu vatandaşlar; ' Kentimizin önemli değerlerinde olan şehitler çeşmesi için çevre düzenlemesi yapılmalı, ışıklandırılmalı ve hak ettiği değeri artık bulmalı. Son yıllarda Sinop deniz savaşı için yapılan anma programları ve çeşitli etkinlikler bizleri sevindiriyor, emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz'

Kaynak: Ajans Sinop

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: aslan 08 12 2017 06:59
rasim yasar tarakçi'nin açiklamasini kim dogrulayacak? ben tatmin olmadim!!! kitabe diye bahsi geçen çesme uzerindeki arapça (yesil renkli) metin mi? ayrica, sayet dogru ise, sehitlerin cebinden çikan paralarin boyle bir hayira yonlendirilmesi neden "ölü soyuculuk" oluyor? boyle bir dusunceyi kabul etmek mumkun degil...


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

254795


Tasarım:DtGaNi