Yayın Tarihi:18 05 2019 21:17(899)

Rahmetin Sabırla Buluştuğu Zaman: Ramazan

Ramazan, bereketin, ilahi lütuf ve bağışlanmanın adıdır. Evveli rahmet, ortası mağfiret sonu cehennemden kurtuluştur. Çünkü yüce kitabımız Kur’an bu ayda indirilmeye başlamıştır. Ramazan gök kapılarının açılıp kutlu nebiye ilk vahyin indiği zaman dilimidir.

Kur’an-ı Kerim Ramazan ayını şöyle tarif eder: “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler oruç tutsun…” (Bakara Suresi, 185)

Ramazan ayının ayırıcı özelliği sadece Kur’an’ın indirilişi değil aynı zamanda oruçla geçirilen bir ay olmasıdır. Üstelik bin aydan daha hayırlı olduğu ifade dilen “Kadir Gecesi” de bu ay içerisindedir. Oruç, sabrı ve şükrü harmanlayan, isyan kapılarını kapatan bir ibadettir. Üstelik sadece biz Muhammed ümmetine değil bizden önceki ümmetlere de farz kılınmıştır.

Oruç bedenen yapılan bir ibadet olmakla birlikte aynı zamanda insanı ötelere taşıyan manevi bir yolculuktur. Bizi temizler, ruhlarımızın manevi pasını arındırır. Araplar kiri ve tozu temizleyen yağmura “ramza” derler. Bir görüşe göre Ramazan kelimesi işte bu temizlemek anlamına gelen kökten türemiştir. Çünkü Ramazan yağmurun tozu, kiri, pisliği temizlemesi gibi insanı günahlarından temizler. Ramazan ayı ismini nereden alırsa alsın kulun açlık ve susuzluğunu umursamadan nefsini sabırla terbiye ettiği, rahmet sağanağının hırs ve bencilliklerimizi silip süpürdüğü bir aydır.

Oruç insana birçok erdemin yanında en çok sabrı öğretir. Efendimiz (AS) “İman, sabırlı olmaktır.” buyurmaktadır. (İbni Hanbel, IV, 385) Oruç için de bu yüzden olsa gerek “Sabrın yarısıdır.” ifadelerini kullanır. Oruç tutmak dünyada alabileceğimiz en büyük ödüldür. Ahiretteki mükâfatı ise tamamen Allah katındadır. Bir kutsi hadiste “Âdemoğlunun yaptığı iyilikler on ile yedi yüz katına kadar katlanarak ödüllendirilir. Fakat oruç böyle değildir. Çünkü oruç bana aittir. Kişi süfli arzularını, yemesini, içmesini sadece benim rızamı kazanmak için terk ettiği için oruçluya ödülünü ben veririm.” buyurulmaktadır. İşte bu yüzden Ramazan “On bir ayın sultanı” olmuştur.

İlahi bir ihsan olan Ramazan’ı fırsat bilmeli hem gündüzünü hem gecesini kurtuluşumuza vesile olacak ibadet ve davranışlarla değerlendirmeliyiz.

ORUÇ İLMİHALİ: Oruçlu olduğunu bildiği halde bir kimse dikkatsizliğinden dolayı örneğin abdest veya duş alırken boğazından aşağı su kaçsa, yüzerken su yutsa vb. orucu bozulur ve üzerine kaza gerekir. (Kaynak: Diyanet İslam İlmihali)

GÜZEL SÖZ: Oruç insanın her yıl bir ay katıldığı ruh şölenidir. Üstün insanların davetli olduğu bir tabiatüstü ziyafet, bir gök sofrasıdır. Yani samanyolunda ziyafet… Sezai Karakoç

(Kaynak: Samanyolunda Ziyafet, Sezai Karakoç)

RAMAZAN MANİSİ:

Şükür bu aya girdik
Akşam hilali gördük
Sevinçlere gark olup
Yüzü secdeye sürdük
On bir ayın sultanı
Kıymetlidir her anı
Süslersin şu cihanı
Hoş geldin ya Ramazan (Kaynak: Diyanet TV)

Hazırlayan: Ayşe Gül Gürbüz / İl Müftü Yardımcısı

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

316423


Tasarım:DtGaNi