Yayın Tarihi:11 03 2008 07:25(3807)

Yazlık Köy Yonca

Yonca Saraydüzü İlçesinin Zaim Köyünün dört mahallesinden biri.

Köyü ziyaret ettiğimiz 9 Mart 08 Pazar günü köyde pek az kişi vardı. Bunlardan biri de köyün Çöveli İmam Hatibi Aslan Atabey’di. Köyle ilgili bilgileri de bize o verdi.

Şimdi inlerin ve cinlerin top oynadığı köyde sadece dört hanenin bacası tütüyor. Bu bacalardan biri de İmam Aslan Atabey’in bacası olmak üzere.

 

Aslan Hoca bize köyün camisini ve eski okulunu açıverdi. Okul ve cami bir arada. Şu günlerde biri cemaate diğeri öğrencilere hasret. Köydeki iki çocuk da Hocanın çocukları. Hoca'nın bilgisayarı var ama köyde internet olmamasından yakınıyor.

 


Köyün camisi oldukça küçük bir cami. Ama köye yeterli.

 


Okul ise okulluktan çıkmış ama işlev değiştirmiş. Eski okul şimdi köyde bir sosyal tesis olarak hizmet görüyor. Hoca efendi kapıyı açıverdi. Sınıfa girdik içeride masalar ve sandalyeler var ve tam ortadan bir perde ile ayrılmış. Nedenini sorduk: “Yoncalılar Ramazan ayı boyunca burada iftar daveti veriyorlar” dedi. Her gün bir aile burada komşularına yemek veriyor ve bütün köylü burada hep birlikte iftar ediyorlarmış. Eskiden köylerimizde böyle bir adet yoktu. Bu güzel adet herhalde bütün köylerimize yayılacak.

 

 

Sınıfın bir köşesinde bir çay takımı duruyor. Demek ki iftardan sonra hep birlikte çay içip teravih vaktini burada bekliyorlar. Bir oda da mutfak haline getirilmiş. Mutfak için gereken eşyalar kurulu halde duruyor.

 

Köyde bizi karşılayanlardan biri de Mustafa Yılmaz. Eşi Zeliha Hanımla birlikte oturuyor. Mustafa Yılmaz emekli olduktan sonra köye yerleşen bir sağlık çalışanı. Ankara’da işe başlamış, İstanbul’da uzun zaman SSK da çalışmış ve emekli olmuş. Köye gelmiş, eski baba evini tamir ettirmiş ve eşi ile birlikte oturuyor. İnekleri var ve gönül eğlendiriyor. Koyun bile besleyip hevesini almış. Evde o kadar değişiklik yapmış ki köy evi olduğu kolay kolay anlaşılmıyor.

 

 

Köyde insan da hayvanda pek az ama veterinerlik hizmetleri tatil günü olmasına karşın yerine getiriliyor.

 

 

Köyü Aslan Hoca ile şöyle bir gezdik. Geçen sene bu küçük köyde sekiz inşaat aynı zamanda başlamış. Bu evler yakın zamanda tamamlanınca köyün eski görünümü tamamen değişecek. Bu evlere yazın büyük şehirlerde oturan yoncalılar gelecekler köy şenlenecek, kışın gidecekler ve buralar yeniden ıssızlaşacak.

 

 

Köylerde görmeye alışık olmadığımız şeylere rastladık. Bunlardan biri köy tabelaları. Burayı bilmeyen kişilerin yanılmalarına imkân yok. Köy içindeki bütün sokakların da tabelaları var. Köy içinde bir de bir yangın vanası gördük ki bunu şehirlerimizde bile pek sık görmüyoruz.

Yonca adı bir köy adı olarak pek alışık olduğumuz bir isim değil. Aklımıza köyün başka bir adı vardı da sonradan mı değiştirildi diye bir düşünce geçti. Daha sonra Yonca da uzun zaman öğretmenlik yapmış olan Celal Çatal Hoca’ya rastlayınca köyün eski bir adı var mıydı diye sorduk. Celal Hoca köyün eski adının da yeni adının da Yonca olduğunu söyledi. Bizde bunun üzerine Cevdet Türkay’ın “Başbakanlık Arşivi Belgelerine göre Osmanlı İmparatorluğunda Oymak, Aşiret ve Cemaatler” kitabına baktık. Kitap’ta “Yoncalar, Yoncalı (Yoncalu)” isimlerinde Yörükan Taifesinden bir cemaat bulunduğu ve bu cemaatin yurdun birçok yeri ile birlikte Aydın, Adana, Tarsus, Sis, İçel ve Kütahya Sancakları, Göksu Kazası (Erzurum Sancağı), Akçakızanlık Kazası (Çirmen Sancağı) yörelerinde bulunduğu bilgisini okuduk ve buraya da kaydettik.

 

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

332537


Tasarım:DtGaNi