Yayın Tarihi:12 03 2009 11:44(1380)

 

TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete Sinop'un nabzını tutmaya geldi

 

TOBB BaşkanYardımcısı Halim Mete bölgemizdeki ekonomik durumu yerinde görmek işadamlarımızdan dinlemek için Sinop’a ve Boyabat’a geldi. Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri ile toplantı yaptı.

Toplantıya Boyabat Sanayi ve Ticaret Odası’ndan Başkan Nuh Tandoğan, Meclis Başkanı Zeki Mor, Yönetim Kurulu Üyeleri, Akif Tatas, Mehmet Ali Günel, İbrahim Ünlü, Yalçın Küçükbaş ve AKP Sinop Milletvekili Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı katıldı.

Ziyaret sebebini sorduğumuz Halim Mete “Biliyorsunuz bizde seçimler ocak şubat aylarında olur. Türkiye’deki bütün odalarımızda arkadaşlarımız yeni seçildiler veya burada Nuh Bey ve arkadaşlarında olduğu gibi, Sayın Meclis Başkanımda olduğu gibi yeniden seçildiler. Öncelikle seçimden çıkan oda yöneticisi arkadaşlarımıza yeni görevinde başarılı olmalarını dilemek ve hayırlı olsun demek için geldik. TOBB Yönetim Kurulundaki arkadaşlarımız bütün yurda dağılarak oda yöneticilerimizi ziyaret ediyorlar.

Biliyorsunuz bütün dünya bir ekonomik sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntı ülkemizde de yaşanıyor. Arkadaşlarımız bütün bölgelere dağılarak yaşanan ekonomik sıkıntının durumunu yerinde görmek, incelemek ve gördüklerimizi bir rapor halinde yönetim kurulumuza sunmak için geldik.

Biliyorsunuz yönetimimiz başta Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu olmak üzere yönetimiz bölgemizden gelen bu bilgileri değerlendirerek ekonomi politikası haline getiriyoruz. Sinop’umuzda neler oluyor, Boyabat’ımız da neler oluyor bunları yerinde görerek anlamak istiyoruz. Ziyaret sebebimiz budur” dedi.

Sayın Mete sözlerinin devamında “Sinop’a daha önce birkaç kere geldim. Boyabat’a üç sene önce geldim bu gelişim ikinci oluyor. Bu gelişimde gördüm ki yeni yol yapılmış. İki kilometrelik bir tünel açılmış. Bu yolun yapılışında küçük de olsa bizim de katkımız oldu. Oda başkanlarının bu yol sorunları hakkında bize gönderdikleri raporlar doğrultusunda bizde bu yolun yapılması için TOBB olarak devlete önerilerde bulunduk.

Ulaşım konusuna girince şu konuyu da dile getirmek isterim. Sinop’a hava yoluyla ikinci olarak geldim. Havaalanı tamamlanmış olmamasına rağmen hafta da üç gün sefer düzenleniyor. Bu hava alanı ve yollar Sinop’u dünyadan enterne edilmiş bir bölge durumundan çıkarıyor, Dünya’ya ve Türkiye’ye açıyor. Bu konuda resmi, sivil kurumlar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları birlikte çalışmalı. Hava alanının açık kalması ve seferlerin artması yönünde gayret göstermeli. Bölge yerli ve yabancı turistlere açılmalıdır. Turizm konusuna önem verilmelidir” dedi.

Sayın Halim Mete’ye “Boyabat da turizm konusuna çok önem veriyor. Bu konuda turistte sunabilecek değerlerini artırmaya çalışıyor. Boyabat’ın gelecek olan turistlere sunmak istediği değerlerden biri de Boyabat Evleri’dir. Bu evlerde restorasyon çalışmaları başladı. TOBB’un gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında çeşitli tarihi ve dini yapıları restore ettirdiğini biliyoruz. Acaba kendileri de Boyabat Evlerinden birini restore ettirmeyi düşünürler mi?” diye sorduk.

Sayın Mete “TOBB bu güne kadar böyle onarımlar yaptırmadı. Ama bu konuda bir yardım yapma durumu söz konusu olursa Boyabat Evlerini de göz önünde bulunduracağız” diye cevap verdi. Boyabat Evleri konusunda ki görüşünü de “Ben Beypazarını görmedim ama Safranbolu’yu gördüm. Boyabat Evlerini de gördüm. Boyabat Evlerini Safranbolu evlerinden daha fazla beğendim, daha güzel buldum” dedi.

 

 

 

 

Konuşmanın bu bölümünde Sayın Abdurrahman Dodurgalı “Havaalanı konusunda küçük bir açıklama getirmek istiyorum” diye söze girdi ve “Başbakanımız bu konuya çok önem veriyor. Mayıs ayından sonra haftanın her günü Sinop’a uçak seferleri olacaktır. Boyabat Evlerinin özellikleri konusunda ise burada Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim dalı öğretim üyelerinin çalışmaları oldu. Onları bilimsel görüşleri de Boyabat Evlerini çok özel oldukları yönündedir. Boyabat’ta Çay Mahallesi denen bölgede yapılar gerçekten çok ilginçtir. Buralarda bir sokak düzenleme çalışması yapılırsa çok iyi neticeler alınacaktır. Bu çalışmalarında bir rakam telaffuz etmiyoruz ama önemli meblağlara mal olmayacaktır. Mademki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin bu yönde bir çalışması yok. Bu yöndeki çalışmalara Çay Mahallesi’nde sokak düzenleme çalışması ile başlaması güzel olur” dedi.

 

 

 


 
TOBB Başkan Yardımcısı Sayın Mete “Ekonomi konuşalım” diye sözü değiştirdi ve Boyabat ekonomisi hakkında Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nuh Tandoğan’dan bilgi aldı. Nuh Tandoğan “Boyabat’a yılda 60.000 kamyon giriş yapıyor. Bu kamyonlar yüklerini alarak bir milyon ton yük taşıyor. Bütün taşıma karayoluyla yapılıyor ve motorin kullanarak yapılıyor. Yol sorunları ve motorin fiyatı bunu etkiliyor. Yol sorununu Başbakanımıza anlattığım zaman bana Alaçam’a kadar yolunuzu yaptık ya… Dedi. Ben efendim o sizin projeniz bunu Sinop’a kadar tamamlayacaksınız. Biz onu istemiyoruz. Bizim istediğimiz Saraydüzü-Kargı yolunun tamamlanmasıdır. Dedim” diye konuştu.

Yol sorunu konusunda da Sinop Milletvekilimiz Sayın Dodurgalı da “Sinop’u enterne edilmiş bir kent görüntüsünden kurtarabilmek için bu Saraydüzü-Kargı yolunun açılması gerekiyor. Sinop-Boyabat yolunun bir mana ifade edebilmesi ancak Saraydüzü-Kargı yolunun açılmasına bağlıdır. Sinop’u Ankara’ya İstanbul’a, İç Anadolu’ya bu yol bağlayacaktır” dedi.

Boyabat TSO Başkanı Nuh Tandoğan ikinci sorun olarak kredi sorunlarından söz etti. Özel bankaların kredi geri çağırma hariç her türlü zorluğu çıkardıklarından şikâyet etti. Sayın Tandoğan piyasanın daraldığından mal satılamadığından, satılan malların ödemelerin otomatik olarak uzadığından, peşin KDV ödemelerinden yakındı: “Sattığımız bir malın bedelinin bize dönmesi iki kat uzadı ama biz bu malın KDV’sini peşin ödüyoruz. Bu şartlarda bile vade soramıyoruz. Ne olursa olsun malımızı satabilmek istiyoruz” dedi.

Bu sorunları dinleyen ve notlar alan TOBB Başkan Yardıcısı Mete Boyabat TSO yöneticilerine teşekkür ederek ayrıldı.

Facebook'ta Paylaş
3. Yorum: Muhsin YAZICI 13 03 2009 22:12
Ben isterdim ki Siyasi her habere kendince yorum yazanların buraya da kendince bişeyler yazmasını. TOBB Başk. Yard. Sayın Mete' nin dediği gibi "ekonomi" konuşalım, sorunlarımızı konuşalım. İşte yeridir burada konuşalım!!!

Bizleri ziyaret ederek onere eden TOBB Başk. Yard. Sayın Mete' ye sonsuz teşekkürler. Ayrıca Boyabat TSO Başkanı ve yönetim kurulu üyelerine de bizleri en iyi şekilde temsil ettikleri için tebrik ediyorum. Başarı sizlerle daim olsun....

2. Yorum: hüseyin 13 03 2009 06:40
TOBB gibi büyük bir kurumun Boyabatımıza gelmesi çok büyük bir olay.Demek oluyor ki artık Boyabatımız ve ticaret odamız birşeylerde söz sahibi.kurmuma emeği geçen başkan ve yönetimini kutlar,başarılarının devamını dilerim.

1. Yorum: Cihat SÖYLEMEZ 12 03 2009 16:54
Halim bey ayaklarınıza saglık hoş geldiniz ilçemize TOBB un en renkli simalarından birisidir inşallah bu ziyaret hayırlara vesile olur sn. tandogan' ıda kutluyorum müteşebbis ruhundan dolayı selamlar.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

216919


Tasarım:DtGaNi