Yayın Tarihi:18 03 2009 09:01(1523)

Hazırlayan
Hakkı KÜÇÜKBAŞ

Sehitler.JPG

Boyabatlı Şehitler

Boyabat'ta yaşayıp da savaş konusu açılınca, özellikle de Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili hikaye dinlemeyen veya konuşmayan insan sayısı çok azdır. Benim de dedemin babası 1897 Osmanlı-Yunan savaşına katılmış, babaannem ve anneannemin babasını  ise Balkan Savaşı'na katılmış olduğu ailemde anlatılırdı. Ancak en önemlisi Birinci Dünya Savaşı'nda dedemin ağabeyi gönüllü olarak askere gitmiş ve kışladan bir mektup yazdıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamamış. Savaş sona erdikten sonra dedemin babası asker kökenli olduğu için kendisinin akıbeti hakkında araştırma yapmış, ancak en son Çanakkale Cephesinde izini kaybetmiş. Sonraki yıllarda ise hastalanarak ölmüş. Dedem ise Cumhuriyetin ilk yıllarıyla memuriyete girmiş ve bu konu hakkında ailede herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu konudan dedem fazla bahsetmezdi; ama babaannem dedemin annesinden duyduklarını anlatırdı. Dedemin kayıp ağabeyi hakkında beni en çok duygulandıran ise annesinin evin her kapı çalışında acaba oğlum mu geldi diyerek kapıyı açmaya gitmesidir. Dedemin annesi ölene kadar kayıp oğlunu beklemiş. Bu benim ailemin şehit hikayesidir.

Kayıp olan dedemin ağabeyi hakkında ben de bir araştırma yapmak istedim. Öncelikle Genelkurmay Başkanlığı'nın bilgi edinme birimine başvurarak hangi bilgilerin gerektiğini öğrendim. Bu bilgileri Boyabat Askerlik Şubesi'ne teslim ettim. Ancak babamın kayıp amcası hakkında bir bilgi bulunamadı. Bütün bunlara rağmen benim ilgim yine kaybolmadı ve özellikleBoyabat'lı şehitlerimizi araştırmaya karar verdim.

Bu konuda yaptığım araştırmalarda Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğü'nce hazırlanan 6 ciltlik "Şehitlerimiz" adlı bir eserin olduğunu öğrendim. Bu eseri inceleyerek kayıtlara geçmiş; öncelikle Boyabat'lı şehitler hakkındaki tüm bilgileri öğrendim. Bu bilgileri sizlerle paylaşmak için düzenledim. Bu bilgileri düzenlerken Çanakkale Cephesi'nde gözüme çarpan bir lakap ve ilgili köy ismi üzerine bulduğum şehit ismini aynı lakabı taşıyan yakın bir arkadaşıma sorduğumda, şaşkınlık, hüzün, sevinç ve özellikle gurur dolu bir tavırla dedesinden o zamana kadar haber alınamadığını ve ilk defa akibetini öğrendiklerini söyledi. Bu olay bana bu konu üzerinde mümkün olduğunca çalışmam ve her detayı incelemem gerektiğine karar vermemi sağladı.

Çalışmamı bitirdim. Karşımıza bu konuda en detaylı verileri içeren bir liste çıktı. Bu konudaki diğer çalışmaları inceledim ve bu çalışmaların eksik yönlerini görerek, bunları düzelttim. Boyabatlı Şehitlerimiz ismini verdiğim listede diğer çalışmalardan farklı olarak, öncelikle savaşları tarih sırasına koydum. Savaşları ise cepheler halinde sıraladım. Bu arada cephesi belli olmayan şehitlerimizi belirttim.Hakkında bilgi tam olanların kaç yaşında olduğunu belirttim. (Şehitlerin doğumları rumi takvime göre kayıtlı olduğundan miladi doğum yılını bulmak için 584 sayısını eklememiz gerekir.) En mühimi ise diğer çalışmaların hepsinde eksik olarak yazılan, hatta Boyabat Şehitleri Anıtı'nda isimleri bile yazılmayan, Güneydoğu şehitlerimizin isimlerini de ekledim. Özellikle hepimiz bir konuyu bilmemiz gerekiyor. Listeye bir isim yığını gözüyle bakmayıp, bugünlere gelmemizi sağlayan bu şehitlerimizin en değerli varlıkları olan hayatlarını bu vatan için verdiklerini mutlaka hatırlamamız gerekiyor.

Bu listede;4 Osmanlı-Rus Savaşı(93 Harbi), 4 İç İsyan (1 Yemen) (Osmanlı Zamanı), 2 Trablusgarp Savaşı, 4 Balkan Savaşı, 634 Birinci Dünya Savaşı (2 Arabistan, 475 Çanakkale, 24 Filistin, 24 Galiçya, 26 Irak, 34 Kafkas(Doğu), 9 Romanya, 40 Cephesi belli olmayan), 86 İstiklal Savaşı (68 Batı, 18 Cephesi belli olmayan), 3 Kore Savaşı, 3 K.K.K Şehidi(Güneydoğu) ve 4 Jandarma (Güneydoğu) olmak üzere 744  isim bulunuyor.

Bu çalışmayı yaparken, yıllardır yanlış bilinen bir bilgiye daha ulaştım. Çanakkale cephesinde, en çok şehit veren yerleşim yerlerini araştırdım. Boyabat, o dönem kendisine bağlı olan Saraydüzü ve Durağan'ın şehitleri ayrı olduğu halde Biga 678 şehit, Orhaneli 674 şehit ve Mustafakemalpaşa 608 şehitden sonra 475 şehitle dördüncü sırada ve Çanakkale cephesinde bu bölgenin en çok şehit veren yerleşimidir. Boyabat'tan sonra ise 432 şehitle İnegöl gelir. Boyabat, Çanakkale Savaşında Saraydüzü'ne ait 84 ve Durağan'a ait 52 şehitle ile beraber toplam 611 şehit vermiştir. Bu yüzden Çanakkale Şehitlikleri'nde Boyabat ismi ilimizin ismi eklenmeden yazılıdır. Ayrıca Çanakale'ye giden Saraydüzü ve Durağan'lı hemşerilerimiz şehitlerini Boyabat adı altında aramalıdırlar.

Öncelikle bu listeye yeni isimlerin eklenmemesini tüm kalbimle diler, bu listede adı olanlar ile beraber özellikle başta kayıp olan dedem olmak üzere ismini bilmediğimiz bütün şehitlerimizin aziz ruhlarını rahmetle anarım.

Bu çalışmayı yaparken bana kaynak temini konusunda yardımcı olan Zeki MOR ve her türlü teknik desteği veren Abdullah TÜRK'e teşekkür ederim.

Hazırlayan: Hakkı KÜÇÜKBAŞ


Şehitlerimizin tam listesi için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş
13. Yorum: f.r 08 04 2009 07:26
benim dedemin babasıda şehit olmş ama ben ismini bile bilmiyorum

12. Yorum: sümeyra:d 22 03 2009 02:05
18 Mart 1915 Çanakkale savaşında can verenlerin amacı vardı.
Uluslar arası bir savaştı.
Şehit ve gazilerimizin amacı nesillerinin geleceği için savunma yapmak saldırganları ülke topraklarımızdan kovmaktı.
Basardılar.
Şehit oldular.
Gazi oldular.
Bu vatan sizin eseriniz, bu kanla sulanan toprak sizin. Siz üzerinize düşeni hakkıyla yaptınız.

Çanakkale Zaferini kazanarak, vatanı ve bayrağı için şehit olan kahraman MEHMETÇİK leri minnet ve şükranla anıyoruz.
Aziz ruhları şad olsun.Mekanları cennet olsun.

11. Yorum: akdoğan57 20 03 2009 06:27
Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. Tümü BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.

10. Yorum: tuncaybüyükkayıkçı 19 03 2009 06:54
vatanımız ve şehitlerimiz için dua edelim.

9. Yorum: u ş k 19 03 2009 06:48
o şehitler geriye dönmeyi hiç düşünmediler hatta 2 birlik asker geriye dönmeden korkusuzca şehit oldular. 3. birlikte tam giderken atatürk sizide kaybetmek istemem dedi bunun üzerine askerler hiç emir almadan düşmanın üstüne yürüdüler ve şehit oldular herkes bu vatanını nasıl kazanıldığını ve kaybedilmediğini bilsin ALLAH herkesi korusun

8. Yorum: furkan 19 03 2009 06:43
şehitler ölmez vatan bölünmez
bizim şehitlerimz savaşta geriye dönmeyi düşünmediler
bu vatan bizimdir bizim kalacak

7. Yorum: kayıkçıoğlu 19 03 2009 06:35
buyukbabamın babası babannemin babası çanakkaledeşehit oldular.ruhları şad olsun.allah onlardan razıolsun.emaneti kanımızın sondamlasına kadar koruyacağız. çanakkale geçilmez.

6. Yorum: Mithat Orhanoğlu 19 03 2009 06:16
Kıymetini bilemediğimiz vatanımızın,canını vatanı için seve seve veren şanlı şerefli ŞEHİTLERİMİZİN ruhu şad olsun Boyabatlı dernek başkanı Mithat orhanoğlu

5. Yorum: VATANDAŞ 19 03 2009 04:41
Ruhun şad olsun şehidim.

4. Yorum: ORHAN 18 03 2009 20:56
ben şehit torunu olmaktan gurur duyuyorum amma velakin saraydüzlü diye şehitlikte adı geçmiyor yüzlercesi gibi amcamızın tüm çanakkalede şehit olan dedelerimizin kemikleri sızlamaz çünkü bilgilerinde boyabat adı geçmesine rağmen biz saraydüzü ilçe olduktan sonra saraydüzüne bağlandık onun içinmiş gülüyorum ben buna ben köyde doğdum ama doğum yerim boyabat yazıyor doğum yerimi değiştire biliyorlarmı hayır tabiki ömrüm yeterse saraydüzü ve durağan şehitlerinide boyabattaki şehitiliğe yazdıracağım burdan şehitlerimize söz veriyorum başta ulu önder gazi mustafa kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını bu millet unutmayacak unutturmayacaktır ruhlarınız şad mekanınız cennet olsun

3. Yorum: güneş 18 03 2009 19:42
Bu vatan kolay kazanılmadı,bunu hepimiz biliyoruz. Ama unutanlar veya hatırlamak istemeyenler lütfen şehitlerin listesine tekrar baksınlar. Belki içlerinde birşeyler kıpırdar.Vatanımız bizlere emanet,emanete iyi bakalım.
Şehitlerimizin ruhu şad olsun.

2. Yorum: ruhları şad olsun 18 03 2009 17:40
allah bize onların şefeatini nasip etsin

1. Yorum: ©ÈÑñ€T 18 03 2009 17:05
18 Mart 1915 Çanakkale savaşında can verenlerin amacı vardı.
Uluslar arası bir savaştı.
Şehit ve gazilerimizin amacı nesillerinin geleceği için savunma yapmak saldırganları ülke topraklarımızdan kovmaktı.
Basardılar.
Şehit oldular.
Gazi oldular.
Bu vatan sizin eseriniz, bu kanla sulanan toprak sizin. Siz üzerinize düşeni hakkıyla yaptınız.

Çanakkale Zaferini kazanarak, vatanı ve bayrağı için şehit olan kahraman MEHMETÇİK leri minnet ve şükranla anıyoruz.
Aziz ruhları şad olsun.Mekanları cennet olsun.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

218820


Tasarım:DtGaNi