Yayın Tarihi:21 10 2009 17:59(3659)

 

İlk Mecliste ilk konuşmayı Sinop Mebusu yaptı

 

Nazmi Gökçeli

Türkiye Büyük Millet Meclisi açılışında ilk konuşmayı Meclis’in en yaşlı üyesi sıfatı ile Sinop Milletvekili Mehmet Şerif bey yaptı. Bu konuda araştırma yapan Nazmi Gökçeli’nin yazısını sunuyoruz. B.G.


Mehmet Şerif Bey (Avcıoğlu)   (1845 - 1929)

Sinop’lu Mustafa efendinin oğludur. Kırklareli Vize kasabası Çakıllı köyünde dünyaya gelmiştir. Mekteb-i Sultani ’nin ilk mezunlarındandır. 39 yıl Maarif Müdürlüğünde çalışmış, Priştine, Sakız, Ankara, Kastamonu’da Maarif Müdürlüğü yapmış, emekli olduktan sonra da Sinop Milletvekili olarak 5 yıl görev yapmıştır.

 T.B.M.M. açılış günü en yaşlı üye olması sıfatıyla Meclis Başkanlığı’na seçilmiş ve meclisin ilk açılış konuşmasını yapmıştır.

Şerif Bey’e ait yukarıdaki bilgiler internet ortamında herkesin paylaşımına sunulmuş bilgiler.  Şerif Bey, Sinop’ta  kurtuluş savaşı yıllarında, Sinop’ta Anadolu ve Rumeli Milli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurucularındandır. Gerze’li manifaturacı Kadir Efendi ( kendisi Topal Osman tarafından Gerze Baskını’nda öldürülen Hrısto’nun eniştesi Harbioğlu’nun komşusu, meslektaşıdır.), Babası Yakup Ahmetoğlu, Amcası Bekirağa Gerze’nin Mudafaa-i hukukçular olup, 32 kişilik bir örgüt oldukları anlatılır. Ayrıca bunların üstünde de on kişilik dar kadro vardır. Şerif Bey, Öküzoğlu Ali Bey, Çayağzılı (Gerze’nin Köyü) Mehmet Bey ve Ali Bey bu dar kadro arasındadır.
 
Osmanlı Mebusan Meclisi Aralık 1919 seçime gider.  Mustafa Kemal ve arkadaşları bu seçime bütün güçleri ile katılırlar. Rauf Bey’in önderliğinde Osmanlı Mebusan Meclisi’ne önemli sayılacak bir vekil girer. Mustafa Kemal bu Meclise Başkan seçilmek isterse de gücü yetmez. Ama zaten bu meclisin ömrü uzun sürmez. 16 Mart 1920 tarihinde Osmanlı Mebusan Meclisi İşgal Kuvvetleri Komutanlığı’nın emri ile basılır Rauf Bey ve Ankara ile yakın ilişki içinde bulunan Kara Vasıf Bey tutuklanıp, Malta’ya sürülür. Sinoplu Dr. Rıza Nur ve Av. Yusuf Kemal Bey de Meslis’i Mebusan üyesidirler. Her ikisi de bu tarihten itibaren Ankara’ya gitme arayışına giren vekiller tarafından temas heyeti üyesi olarak seçilirler ve Konya vekillerinden iki vekil ile birlikte yollara düşerler.
 
Bu tarihten üç gün sonra Ankara’ya gelmiş olan Mustafa Kemal ve arkadaşları tarafından 19 Mart 1920’de Heyet-i Temsiliye  olarak  bir genelge ile Anadolu’nun her yerinden seçilen temsilcilerin Ankara’ya gelmelerini ister.
 
Osmanlı Mebusan Meclisi’nden ayrılanlarla, Heyeti Temsili’nin isteğine uygun olarak seçilenler Ankara’da buluşurlar.
 
23 Nisan 1920’de açılan TBMM’sine giren vekillerden birisi de Sinop’tan seçilen Şerif Beydir. 75 yaşlarında olup, meclisin en yaşlı üyesidir. Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelen üyeler, Meclisin açılış konuşmasını en yaşlı olması sıfatıyla  Şerif Bey’in yapmasını teklif ederler. Şerif Bey’in, Türkiye’nin ilk kurucu Meclisi’nde yaptığı konuşma aşağıdadır:
 
“Burada bulunan saygıdeğer efendiler,
İstanbul’un geçici kaydıyla yabancı kuvvetler işgal olunduğu ve bütün temelleriyle halifelik makamının ve hükümet merkezinin bağımsızlığının yok edildiği hepinizce bilinmektedir. Bu duruma baş eğmez, milletimizin teklif edilen yabancı esaretini kabul etmesi demekti. Ancak ezelden beri hür ve bağımsız yaşamış olan milletimiz esarete altına alınmayı büyük bir şiddet ve kesinlikle reddetmiş ve hemen vekillerini toplayarak yüce meclisini meydana getirmiştir. Bu yüce meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah’ın yardımıyla milletimizin içte ve dışta tam bağımsız olarak kaderini (geleceğini) bizzat üstlendiğini ve idare etmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum.”

 

 

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

212929


Tasarım:DtGaNi