Yayın Tarihi:04 11 2009 20:25(3945)

 

Dede mezarını aradı, sancağını buldu


 
Haber. Hamdi Gökçen

 

Sinoplu bir vatandaş, büyük dedesinin Balkan ve 1.Dünya Savaşında şehit edildiğini duydu. Günümüzden 6 yıl önce amcası Halil Çökmez’e nerede ve nasıl şehit edildiğini sordu. Amca bunu tam bilmediğini ancak Halep’te şehit edildiğini duyduğunu söyledi ve bu konunun araştırılmasını istedi. Amcasının kısa bir süre sonra ölmesinden sonra konuyu araştırma ya başlayan Seyit Çökmez, bu olayın hikâyesini anlatarak: “Öğretmen Bayram Ali Pekmezci ile birlikte Sinop Nüfus Müdürlüğünden büyük dedem hakkında bilgi edinmek istedik. Yetkililerin yardımı ile büyük dedeme ait Osmanlıca kayıtta Musul’da şehit edildiği şerhine rastladık Merhumun nüfus kâğıdı örneği ile milli savunma bakanlığı arşiv genel müdürlüğüne müracaat ettim. “künye kaydı istedim. 15 gün sonra gelen künye kaydında, dedeme ait ayrıntılı bilgiler yazılmıştı. Dedemin doğum tarihi, kaç yaşında asker olduğu, sınıfı, rütbesi, sağlık durumu, neden ve nerede öldüğü belirtilmekteydi. Buna göre büyük dedem 1.Ordu-Çatalca. 1.Topçu Alayında 2. Bölük Çavuşu olduğu yazmaktaydı.

  
Büyük dedemin kabrini aradım

Büyük dedemin kabri için dış işleri bakanlığı Dış Türkler Başkanlığına dilekçe yazdım. Dilekçede 1.Dünya Harbi İran-Irak Cephesi ve Musul’da şehit edilen askerler mezarlarını varsa, ziyaret etmek istediğimi belirtmiştim. 15 gün sonra gelen yazılı cevapta böyle bir şehitliğin olmadığı sadece Basra ve Kut kentlerinde İran-Irak cephesinde şehit olan askerlerin anısına Şehitlik abidesi bulunduğu bilgisi verildi.


Kabri bulamayınca sancağını aradım

Büyük dedem Çökmezoğlu Ahmet’in gelen cevaplardan kabrinin bulunamayacağını anlayınca bu kez sancağına ulaşmak istedim. Bunun için Genel Kurmay Başkanlığı, Harp Tarihi Komutanlığına dilekçe yazdım. 15 gün sonra telefonda sancağın, İstanbul Harbiye Askeri Müze Komutanlığında bulunduğu ve haftada 5 gün ziyaret edilebileceği söylendi. Bunun üzerine Haziran ayında adı geçen müzeyi ziyaret ettim. Büyük dedemin 1.Dünya ve Çanakkale savaşlarında daha birçok cephede şerefle taşıdığı sancağı görme şerefine eriştim. Müze yetkilileri sancakla buluşmamı kameraya çektiler, CD ye kaydettiler. Bu olayı resimle de kayıt altına aldılar. Benim için en önemlisi; ziyaret sayesinde Türk ordusunun 3 kıtaya hâkimiyetinde büyük payı olan mehteran bölüğünü dinleme fırsatı buldum.” 
  

Büyük dedem birçok cephede bulunmuş


Büyük dedem Çökmezoğlu Ahmet, Çatalca 1.Topçu Alayın tarihçesi: Çatalca 1. Topçu alayı, takriben 1900 lü yıllarda Sultan 2. Abdülhamit zamanında kurulmuştur. Alay,  Çatalca’da bulunan Ayvatlı ve Peykerpaşa Tabyalarında görevlendirilmiştir.


Alayın Sancağı: sancak, kırmızı renkte atlas kumaştan yapılmış olup, üç tarafı ibrişim saçaklı ve çift yüzlüdür. Bir yüzünde Osmanlı arması. Diğer yüzünde ise iki bölüm halinde Kelime-i Tevhit  “La-ilahe illallah Muhammeden Resurullah” yazısı işlenmiş olup iki satır arasında dekoratif bir kartuş yerleştirilmiştir. Armanın ortasında El-gazi 2. Abdülhamit Tuğrası, altında ise metalden Osmanlıca TOP yazılıdır. Yazılar arma, dekoratif kartuş ve sarı sırma ile dival işi tekniğinde işlenmiştir.

 

Alayın görev yaptığı cepheler

Çatalca 1. Topçu Alayı, Balkan Harbinde, 1.Çatalca 2.Çatalca ve Şarköy çıkartmaların da bulunmuştur. Bulgar Ordusu Balkan Harbinde Çatalca önlerine kadar gelmiş fakat Çatalca’dan ileriye geçememiştir. 1.Dünya Harbinde Çanakkale Cephesinin Zığındere’de diğer alaylarla birlikte bu alay da yer almıştır. Çanakkale cephesinden sonra Sina, Filistin, daha sonra İran-Irak Cephesinde yer almış şerefli bir Türk Alayıdır. 

Sancağın akıbeti


Bugün için aziz sancak, istirahatgahı olan İstanbul-Harbiye Askeri müzesinde muhafaza altındadır.

Facebook'ta Paylaş
6. Yorum: hamdi gökçen 07 11 2009 19:40
sayın yorumcu motunoğlu,dikkatinden dolayı seni kutluyorum.haberin hazırlayıcısı olarak,bütün yorumları takip ediyorum,her yorum ilerki habere daha geniş bakış kazanmama yıl açmaktadır. senin şahsında tüm yorumcuları da kutluyor,tebrikler.zira yorum hürdür,herbiri benim için kıymetlidir.

5. Yorum: MOTUNOĞLU 07 11 2009 01:49
Cümlenin tam kurulamamasından kaynaklanan bir sorunu büyütmeye gerek yok sayın Mustafa ÇOBAN arkadaşım.(seni seviyorum bunu da bil) .Doğrusu "Balkan yada 1. Dünya savaşında şehit olduğunu duydu" şeklinde olmalıydı .Günümüzde LÜKS yaşam ve Dünya hırsı sebebiyle anasını babasını arayıp sormayanlar bol miktarda aramızda selvi boylarını gösterirken ŞANLI CEDDİNİ arayan bir toruna saygı duyar tebrik ederiz .Zira böyle insanlara bu ülkenin ihtiyacı varrrrrrrrr..

4. Yorum: Mustafa Çoban 06 11 2009 07:50
Ben şehitliğe itiraz etmedim balkan savaşında şehit olursa 1. dünya savaşına katılamaz

3. Yorum: boybat 06 11 2009 06:15
sayın saygı deyer seyit abimizi kısa sürelide olsa tanıma fırsatım oldu gercekten atasına layık bir torun.

2. Yorum: Adil Bahadır 05 11 2009 19:48
1.Yorumcu Mustafa Çoban Belgeleredemi inanmıyorsun.Musulda Şehit edildiği belgelerle ispatlı.Herhalde haberi tam okumadan yorum yaptınız.Şehidimizin torunu olan Seyit Çökmez'i Tebrik ediyorum.Şehit dedesini araştırıp,savaştığı sancağı bulduğundan dolayı...Şehitler Ölmez ,onlar içimizde yaşıyorlar ,mekanları cennet olsun...saygılarımla...

1. Yorum: Mustafa Çoban 04 11 2009 21:36
Balkan savaşında bulunmuş olabilir, şehit olmaması gerekir.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

324679


Tasarım:DtGaNi