Yayın Tarihi:31 12 2009 20:32(3620)

 

2. Abdülhamit’in Saati Sinop’ta

 


Sinoplu bir aile,  Sultan 2.Abdülhamit tarafından verilen altın saati, bir asırdır koruyor. “Konukçu” ailesi “KUTSAL EMANET” olarak nitelediği saati, hala çok özel bir şekilde koruduğu bildirildi.   

 

 

 


   

Tarihe 31 Mart Vaka’sı olarak geçen olay; 2.Abdülhamit’in mabeyincisi ve Asar-ı Tevfik gemisinin süvarisi Binbaşı Ali Kabuli’nin linç edilmesine (1909) engel olan Sinoplu Cemal Çavuş, mahkeme kararıyla, bir altın saat ve 20 Reşat altını, ayrıca ömür boyu iş garantisi ile ödüllendirilir.

 

 

 


Sinoplu Cemal Çavuşun oğlu Fahri Konukçu “Babam İstanbul’da bahriye inzibatı olarak(1909) askerlik yaparken, Tophane civarında Giresunlu Mehmet Niyazi Çavuşla birlikte görev gezisi esnasında (daha sonra edinilen bilgiye göre) Heybeliada-Beşiktaş arası sefer yapan Asar-ı Tevfik geminin süvarisi Binbaşı Ali Kabuli’ye sahilde çembere alan bir grubun linç girişimini fark eden babam ve arkadaşı, Giresunlu Mehmet Niyazi Çavuş kalabalığa yaklaştıklarında linçin devam ettiğini görürler. Binbaşı Ali Kabuli’yi İsyancıların tekmelerinden kurtarmak isteyen babam, onu yerden kaldırıp kucağına alır ve deniz sahilindeki bir filikayla Beşiktaş’taki Yıldız Sarayına yol alır. İsyancılar da babamın arkasından Saraya gelirler, çığlık ve gürültüyü duyan Padişah, balkona çıkarak, babama seslenerek, Ali Kabuli’yi bırakıp gitmesini söyler. Babam, Ali Kabuli’yi kucağından yere bırakır, Saraydan ayrılır. İsyancılar, padişahın gözü önünde Ali Kabuli’yi boynuna ip geçirirler ve süngü darbeleriyle öldürürler. Daha sonra, Failler yakalanıp yargılanırlar.       
 

Mahkeme; 19 isyancıya idam, babama 1 altın saat ve 20 Reşat altını ile ömür boyu iş garantisi kararı vermiş, babama bunun üzerine askerden sonra Gerze- Kanlıçay’da tuz kolcusu görevi verilir. Babama 2.Abdülhamit (1909) tarafından verilen altın saati, bir asırdır muhafaza ediyoruz. Biz bu saati kutsal emanet gibi görüyoruz”  diye konuştu.

 

 

 

Haber ve fotoğraflar: Hamdi Gökçen

 

 

 

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

254592


Tasarım:DtGaNi