Yayın Tarihi:19 02 2010 19:03(1854)

z-sa.jpg

 

Cahil Cesareti ve Çember Vakası

 

Bölgemizde gündem "Çember." Yaklaşık bir aydır Çember'le yatıyor Çember'le kalkıyoruz. Yaşamımızda hiç yeri olmayan Çember ne olduda gündem oldu? Nasıl "Çember Vakası" halini aldı? Sürece kısaca bakalım.

 

Boyabat Belediyesi "Boyabat Çemberi" adıyla Çember'in patentini aldı. Boyabat Belediyesinin müracatından sonra Patent Enstitüsü Çember ile ilgili bilimsel araştırmalara, belgelere, uzman raporlarına ve gözlemlere dayanarak patenti verdi. Patent başvurusuyla ilgili ilan Resmi gazetede ve gazetemizde yayınlanmış, itiraz hakkı olmasına rağmen kimse itiraz etmemiştir. Çember için Kastamonu'da başvurmuş ama bilimsel veriler Boyabat'ı gösterdiği için Kastamonu'ya Patent verilmemiştir. Bu olay Patent Enstitüsünün bu konudaki hassasiyetinin ve bilimselliğinin, "Boyabat Çemberi" isminin ne kadar sahici ve doğru olduğunun kanıtıdır.

 

Ne olduysa Boyabat Belediyesi patent aldıktan sonra oldu. Komşu ilçe Durağan'da yayın yapan bir site kıyametleri kopardı. Site ısrarla Çember Boyabat'ın değil, Durağan'ındır! diyor, Boyabat Belediyesini hırsızlık ve haksızlıkla suçluyordu. Hatta bazı yazılarda, " Bir perşembe günü Durağan Belediye Meydanında Boyabat belediye başkanının özür dileyerek Çember patentini Durağan'a teslim etmesi" isteniyordu.

 

İtirazları okuyunca beklemeye başladık. Beklentimiz iddialarını kanıtlayacak dayanakların neler olduğuydu. Ama ne yazıkki sadece alakasız insanların açıklamaları, lokal gözlemler dışında hiçbir veri koyamadılar ortaya. Ne bir bilimsel, ne de sahici hiç bir belgeleri yoktu. Açıklama yaptırdıkları insanlar konuyla hiç alakası olmayan, sadece kendi köylerinde yada evlerindeki gözlemleri sonucu yargıya varmış kişilerdi. Bu dayanaksız açıklamalardan daha kötüsü kullandıkları üslup ve yöntemin yanlış ve etik kurallara aykırı olmasıydı. Yazılarda hakarete varan yakıştırmalar ve sert üslup, kimseye yararı olmayan ve düşmanlıktan başka birşey üretmeyecek yaklaşımlardı. Boyabat belediye başkanına "hırsız" iması yapılan yazılar bile okuduk. Durağan'daki Halk Bankasının, Askerlik şubesinin,Orman Müdürlüğünün, Cezaevinin ve Adliyenin, hatta sağlık haklarının bile Boyabat Belediye başkanı tarafından alındığını yazdılar.

 

Bu sabah Çember konusunda yaygara koparan siteyi açtığımda " Böyle olacak Hocam" başlıklı bir haber gördüm. Haberi tıkladığımda gördüğüm manzara "Cahil cesareti" dedikleri bu olsa dedirtecek cinstendi. Dünyaca ünlü karikatüristimiz Aşkın Ayrancıoğlu'nun sitemizde yayınlanmış karikatürünün üzerinde oynamalar yapıp yayınlamışlardı. İzin almışlardır diye düşünerek sevgili dostum Aşkın Ayrancıoğlu'nu aradım telefonla. Ama ne yazıkki Aşkın hocanın bu olaydan haberi yoktu. Yapılan bir eseri izinsiz yayınlamak ve eseri tahrif etmekti. Yasalarda suç sayılan bu hareketi yapanlar, Çember'imizi Boyabatlılar çaldı diye günlerdir bağıranlardı. Bu eserin izinsiz yayınlanması ve tahrif edilmesi ile ilgili gelişmeleri ilerleyen günlerde hep beraber göreceğiz.

 

Aynı yağmurda ıslanan, aynı nehirde yıkanan, aynı topraktan beslenen, aynı havayı soluyan, geçmişi ve geleceği aynı olan Boyabat, Durağan ve Saraydüzü ilçelerinin insanlarını anlamsız ve dayanaksız provakasyonlarla düşman etmek, aralarına kin ve nefret tohumları serpmek doğru değildir. Hedefe giden her yol mübah anlayışıyla insanların emeklerine ve eserlerine saygısızlık yapmak, hakarete varan yakıştırmalar yapmak onarılması güç zararlar verir. Amaç ve emeğiniz gerçek üzerine, dayanak ve kanıtlarınız bilimsel olmalıdır. Bir kaşık suda anlamsız fırtınalar koparmanın bölgemize hiç bir katkısı olmayacaktır. Sevgiyle Kalın.

 

 

Sabri APAYDIN

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

240075


Tasarım:DtGaNi