Yayın Tarihi:18 02 2011 00:10()

0217_SargiyeriS4.jpg

 

Sargıyeri Şehitliği ve Albay Halil Sami

 

Birçoğumuz Çanakkale Şehitliği’ni ziyaret etmiştir. Ben de biri ailemle diğeri de arkadaşlarımla iki defa şehitliği ziyaret etmiştim. İlk gidişimde şehitlikte Sargı Yeri Şehitliği isimli bölgede yaşananları girişteki taş levhadan okumuştum.

 

 

0217_SargiyeriS1.jpg

 


Sargı yeri şehitliği, Çanakkale’de düşmanın işgal için ne denli acımasızca bir katliama giriştiğinin en bariz örneğiydi. Burada düşman askerleri dâhil bütün yaralı askerlerin ilk tedavilerinin yapıldığı bir revir kuruluydu.  28 Haziran 1915 gecesi düşmanın bombardımana tuttuğu bu bölgede binlerce yaralı askerimiz tedavi edilirken şehit olmuştur. Savaş kurallarını hiçe sayan bu saldırı dünyadan sözüm ona tepki almıştır, ancak olan binlerce askerimize olmuştur. Şehitlik düzenlenirken yapılan çalışmalarda şehitlerimize ait çeşitli vücut parçalarının toplandığı bu bölgede halen yağmur yağdığı zaman kol, bacak parçalarının çıktığı söylenir.


Kucağında yaralı bir düşman askeri olduğu halde elini havaya kaldırarak yapılan saldırıya karşı çıkan askerimizin heykeliyle anıtlaşan bu vahşet; akan kanla sulanarak burgu burgu burulan bir ağacın gövdesinde nasıl da hüzünleşmektedir.

 

Savaş sırasında revirin kurulu olduğu bu bölgeyi korumakla 7. Tümen görevlendirilmişti. İşte burada binlerce askerimizle beraber şehit olan bu tümenin komutanı kimdi biliyor musunuz? BOYABATLI ALBAY HALİL SAMİ BEY.


İlk ziyaretimde Albay Halil Sami Bey’in adını girişteki taş levhada fark etmiştim. Ancak ikinci ziyaretimde şehitlik içindeki mezar taşında Albay Halil Sami isminin altında Boyabat yazısını gördüğümde tüylerim diken diken oldu. Orada bulduğum kurumuş iki gül dalını mezar taşına koyarak fotoğrafını çektim hemen. İşte Çanakkale’de vatan için şehit olan memleketlim dedim.  Türklüğümle duyduğum gurur, hemşehrimle duyduğum gurura karışmıştı!

 

 

0217_SargiyeriS2.jpg

 


Şimdi gelelim madalyonun diğer yüzüne. Belki ben yanlış biliyor olabilirim, ancak bu güne kadar Boyabatlı ünlülerin arasında bu ismi hiç duymadım. Bazı tanıdıklarıma sordum ancak bilen birine rastlamadım. İnternette kısa bir araştırma yaptım.  Sinop ve Boyabat’la ilgili web sayfalarını taradım. Bu isimle ilgili bazı anekdotlar ve bilgiler varsa da onun hemşehrimiz olduğuna dair kesin bir bilgiye ulaşamadım. Anladığım kadarıyla Albay Halil Sami 7.Tümen komutanı olarak zaferin önemli aktörlerinden biri ve biz onun hemşehrimiz olduğunu bilmiyoruz!


Böylesine önemli bir görevde şehitlik mertebesine erişmiş; büyük zaferin altına atılan imzalardan birinin sahibi bu değerli şehidimizi araştırmacılarımız ilgilenip araştırırlarsa bizler de daha detaylı bilgi sahibi olabiliriz. Hangi köylüymüş, kimlerdenmiş, tanıyanı veya yakını var mı Boyabat’da? Bu konuyla başta yetkili idarecilerimiz olmak üzere, yerel gazetecilerimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın ilgileneceklerini ümit ediyorum. Belki de yeni bir Çanakkale Zaferi yıldönümüne yaklaştığımız şu günlerde bu değerli şehidimizin isminin kalıcı bir eserle Boyabat için de ölümsüzleştirilmesi ne güzel olur değil mi?


Sağlıcakla kalın efendim…


M.AKİF AYDIN   
Gsm: 0532 594 91 94
E-Posta: maaydin57@hotmail.com

 


 

0217_SargiyeriS3.jpg
Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

354284


Tasarım:DtGaNi