Yayın Tarihi:14 05 2011 21:42()

0423_rontgen2.JPG

 

Türkiye’de röntgeni çekilen ilk kişi bir Boyabatlıydı

 

X ışınları ile görüntüleme yöntemini 1895 yılında Alman Bilim adamı Wilhelm Konrad Röntgen buldu. Röntgen cihazı ile Türkiye’de ilk uygulama buluştan iki yıl sonra İstanbul’da yapıldı.

Tıp tarihine geçen bu uygulamayı 1897 yılında Rıfat Osman ve Esat Fevzi Beyler gerçekleştirdiler. Kurşunla bileğinden yaralanmış bir askerin bileğinin röntgenini çektiler. Röntgeni çekilen kişi ise Boyabatlı bir asker: Mehmet…

 

 

0423_rontgen1.JPG

 

Bu bilgiyi ve röntgen fotoğrafını bize Almanya’da Würzburg Üniversitesi’nde 1985-2000 yılları arasında Tıp Tarihi Kürsüsünde öğretim üyesi olarak görev yapmış olan Hemşerimiz Dr. Med. Dent. Vicdani Ali Doyum getirdi.

Dr. Vicdani Ali Doyum eşi Christa Doyum ve aile dostları Avukat Mahmut Atilla ve E. Öğretmen Mihriban Atilla ile birlikte ziyaretimize geldiler. Türk Tıp Tarihine geçen bu olaydan da sayelerinde haberdar olduk. Değerli hemşerimize çok teşekkür ediyoruz.

 

 

 

0423_rontgen3.JPG
Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

326417


Tasarım:DtGaNi