Yayın Tarihi:15 11 2011 20:46()

...

...

Dünya Harikası’nı 360 Derece görün

 

Sinop İlinin Boyabat İlçesinin Kurusaray Köyü’ndeki Bazalt Vadisi Dünyanın en görkemli bazalt sütunlarını barındırıyor. Bazalt yerkabuğunun çatlaklarından dışarı sızan erimiş lavların soğuması ile ortaya çıkmıştır. Bu yönüyle dünya üzerinde çok yaygın olarak bulunan bir kayaç türüdür. Ancak bazaltın çok köşeli sütunlar oluşturması çok ama çok ender rastlanan oluşumladır. İşte bu oluşumların en görkemlileri Boyabat’ta bulunuyor.

1115_irfan_Unutmaz.jpg
Boyabat Bazalt Vadisi ilk olarak 1942 yılında Türkiye’de jeolojinin kurucusu olan Prof. Dr. İhsan Ketin tarafından görülerek kayıt altına alındı. Ancak bu vadinin öneminin anlaşılabilmesi 2005 yılında Gazeteci İrfan Unutmaz’ın gelişinden sonra oldu.


Vadiyi görmek üzere Boyabat’a gelen Gazeteci İrfan Unutmaz vadiyi görünce hayretler içinde kaldı ve “Burası Giants Causeway’dan daha görkemli. Burası tanıtılabilirse Dünya’nın en fazla ilgi gören yerlerinden biri olabilir” dedi. O tarihten günümüze kadar tanıtım konusunda epeyce yol alındı. Gazetelerde, bilim ve coğrafya dergilerinde birçok habere konu oldu ve televizyon programlarında gösterildi. Geçen sene Türkiye’nin 106. Doğa Anıtı olarak tescil edildi.  Bölge korumaya alındı. Boyabat Bazalt Vadisi’ni görmeye artık giderek daha fazla ziyaretçi geliyor. Buna karşın ülkemizde ve dünyada hak ettiği kadar tanındığını söyleyemeyiz.


Boyabat Vadisi’ni fotoğraflamak için Ankara, İstanbul, Samsun ve Sinop’tan fotoğraf dernekleri geldi. Vadinin sayısız fotoğrafları çekildi. Biz de defalarca vadiye gelerek, yazın kışın ilkbaharda ve sonbaharda fotoğraflarını çektik. Elimizde harika bir koleksiyon oluştu.


1115_Melih_Kucukbas.jpgVadinin ilk fotoğraflarını usta Gazeteci İrfan Unutmaz 8 Mayıs 2005 tarihinde çekmişti. Son fotoğraflarını de genç bir fotoğrafçı Melih E. Küçükbaş 10 Kasım 2011 tarihinde çekti. Çektiği 190 fotoğrafı birleştirerek görsel bir şölen hazırladı. Sizi şimdi bu şölene davet ediyoruz.


Birinci fotoğraf bazalt vadisini 360 derece görüntülemektedir. Ekranın altındaki yön tuşları ile resmin görüş açısını değiştirebilir, yakınlaştırıp uzaklaştırabilir, tam ekran olarak seyredebilirsiniz. Bundan başka bu görüntülerde üç tane daha sürpriz yer almaktadır. Görüntü üzerindeki ok işaretlerini tıklayarak değişik açılardan çekilmiş üç ayrı fotoğrafa geçebilirsiniz.


Görüntüler tek kelime ile muhteşem… Bu muhteşem görüntülere Primal Instinct’in Rain Forest parçası eşlik ediyor.


İyi seyirler.


Boyabat Gazetesi

 

 

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

228611


Tasarım:DtGaNi