Yayın Tarihi:15 02 2012 19:19()

0215_sukuslari01.JPG

 

Buz üstünde doğal hayat

Fotoğraf çekmek için Boyabat çevresindeki göletlere giden Öğretmen Ünal Karaca üç tür su kuşunu fotoğraflayarak döndü.

Bizde bu kuş türlerini araştırdık. Adları nedir, ne yerler ne içerler. Nerede kuluçkaya yatıp kışlarlar araştırdık. Böylece yöremizi yurt tutunmuş kanatlı dostlarımızı daha yakından tanımış oluyoruz.

 

0215_sukuslari02.JPG0215_sukuslari03.JPG

 

0215_sukuslari09.jpgÜnal Karaca önce gölün ortasındaki bu kütlesi üzerinde kalabalık bir kuş sürüsünü fotoğraflamış. Vücudunun büyük kısmı kırmızımsı pas renkli olan, ayrıca siyah ve beyaz benekleri olduğu görülen bu kuş cinsini önce Fatma Karahan’ın “Sinop Kuşları” kitabından araştırıyoruz; Kuşun bilimsel adı Tadorna ferruginea yani Angut… Sonra Prof. Dr. Ali Demirsoy’un Omurgalılar kitabından Angutla ilgili bilgileri alıyoruz.

Angutlar ülkemizin yerli kuşlarından sayılıyor. Avrasya’nın kuzey ve orta kesimlerinde kuluçkaya yatıyorlar. Kışları Güney Asya, Ön Asya ve kuzey Afrika’da geçiriyorlar. Dere ve göl kenarlarında su ve kara bitkileri, salyangoz ve midye ile beslenirler.

 

0215_sukuslari04.JPG0215_sukuslari05.JPG

 

Vücut geneli pas renginde olup baş kısmında bu renk açıktır. Kanat üstü ve kanat altı beyaz tüylüdür. Erkeklerin boynunda ince siyah bir halka bulunur. Ayaklar siyah, iris koyu kahverengidir. Angutlar aynı eşle uzun zaman birlikte olurlar.

 

0215_sukuslari06.JPG

 

0215_sukuslari11.jpgAngutlar havalandıktan sonra buz üstündeki sahneyi iki su kuşu aldı. Bunlar halkın “Suna” dediği, Türkçe bilimsel adı ile “Al Kuşaklı Kaz” yada Latince adı ile Tadorna tadorna olan Anatidae familyasından iki su kuşu…

Sunalar da yazları kuzeye göçüp ürüyorlar. Kışları güneyde, genellikle deniz ve tuzlu göllerin kıyılarında geçiriyorlar. Yetişkinlerde baş ve boyun çevresi koyu yeşil, göğsün ve sırtın ortasında kahverengi bir bant bulunuyor. Zaten bu yüzden al kuşaklı kaz diyorlar.Vücudun diğer kısımları siyah ve beyaz renkte, iris koyu kahverengi… Eşler uzun süre birlikte yaşıyor.  Bu iki suna herhalde birlikte yaşayan erkek ve dişi sunalar.

 

0215_sukuslari07.JPG0215_sukuslari08.JPG

 

0215_sukuslari10.jpgSunalar sahneyi terk etmeden göle yeni kuşlar geldi. Bunlar düz siyah renkleri ve açık renk gagaları ile dikkat çekiyor. Bunlar diğerlerinden daha farklı bir tür: Fulica atra yani su tavuğu veya daha yaygın adı ile “Sakarmeke”

Sakarmeke’ler Turnalar takımından ve Sutavukları familyasından… Ülkemizin her yerinde bulunuyor. Bitkisi bol sazlıklı göl kenarlarını seviyor. Bitki, böcek, solucan ve midye ile besleniyor. Alında sert derili tüysüz ve beyaz bir kısım var. Bu nedenle sakar olarak isimlendiriliyor. İris kırmızımsı kahverengi, 18 yıl kadar yaşayabiliyor.

 

Fotoğraflar: Ünal Karaca

 

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

303627


Tasarım:DtGaNi