Yayın Tarihi:01 03 2012 02:48(1749)

0301-hocali2.JPG

 

Sinop Ünuiversitesi'nde “1992 Hocalı Katliamı” anıldı

Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermeniler tarafından toplu şekilde katledildiği “Hocalı Katliamı”nın 20. yılı dolayısıyla Türk Dünyası ve Tarihi Öğrenci Kulübünün organizesi ile 27 Şubat Pazartesi günü Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda bir konferans düzenlendi.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün Dağlık Karabağ'ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliamı olarak nitelendirdiği “Hocalı Katliamı” konulu konferansın sunumunu Okutman Melek Ulusoy yaptı.

 

0301-hocali1.JPG

 

Konuşmasında, katliamda verilen kayıp sayısının resmi kayıtlara göre 683, gayri resmi kayıtlara göre de 2000 ile 5000 arasında olduğunu belirten Okt. Melek Ulusoy, toplum olarak insanlık onuruna yakışmayan bu tür katliamlara karşı sessiz kalmamamız gerektiğini ifade etti.

Soykırım kelimesinin ortaya çıkışına ve ifade ettiği anlamlara da değinen Ulusoy: “Bir olayın soykırım olarak kabul edilebilmesi için 4 etken vardır. Bunlar da; etnik, milli, dini ve ırki kıyımdır. Hocalı, farklı zaman dilimlerinde Ermenilerin saldırılarına maruz kalmıştır. Türkler oradan sürülmüştür. Karabağ Bölgesi yeraltı ile yerüstü kaynaklarının ve tarım alanlarının zenginliği ve jeostratejik konumu nedeniyle büyük öneme sahiptir ve bu sebepledir ki bölge katliamlara sahne olmuştur.” dedi.
 
Okt. Melek Ulusoy konuşmasına şöyle devam etti: “Hocalı katliamına giden süreçte 20. yy’ın başından itibaren Ermeniler Dağlık Karabağ Bölgesinin kendilerine ait olduğunu iddia etmişlerdir. Rusya ile işbirliği yaparak bölge işgal edilmiş, Türksüzleştirilmeye çalışılmıştır. Hocalı’nın Bakü ile iletişimi kesilmiştir. Binlerce Müslüman-Azeri Türk katledilmiş, fakat dünya bu olayı soykırım olarak kabul etmemiştir. Ermeniler tarih boyunca Batı ve Hristiyan dünyasının kanatları altında korunmuştur.”

Sunumunu, Ermenilerin Hocalı’nın adını değiştirdiğini, o topraklarda yaşayan Azeri kalmadığını ve bölgenin Azerilerden arındırıldığını ifade ederek tamamlayan Okt. Melek Ulusoy programın sonunda Bosna-Hersek’te meydana gelen Srebrenitsa Katliamı ile ilgili de bir video izletti.

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: sadik 03 03 2012 21:08
cok guzel, uyansin genclik, hocali katliamini yok saymak isteyen ermenilere karsi her turlu karsi harekati yapmaya hazirli ve bilgili olan bir genclikden bahsediyorum. gencler hem dinine bagli, hemde vatanini, milletini, ulkesini seven, her platform'da savunan, arka cikan insanlar olmalidir yoksa bu ulke'yi amerikan gencligi kullanir kullanir sonra irak gibi yapar bir de ustune yillarca somururler.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

323695


Tasarım:DtGaNi