Yayın Tarihi:07 03 2012 01:27(2649)

0306_Cilginvali.jpg

 

Bu da Sinop’un çılgın Projesi


Türkiye’nin ilk çılgın projesi olarak açıklanan ‘Kanal İstanbul’ ardından ikinci çılgın proje de Sinop’tan geldi. ‘Kanal Sinop Projesi’yle tarihi yarımadanın yüzyıllar önce olduğu gibi bir adaya dönüştürülmesi planlanıyor.


Şu anda henüz fikir aşamasında olan proje hayata geçerse Selçuklular döneminde doldurulduğu tahmin edilen 300 metrelik kısımda bir kanal veya tünel yardımıyla iki deniz birleştirilecek. Hayal eğer gerçek olursa, turizme katkısı kadar, Akliman ve Kuzey denizinde meydana gelebilecek boğulma vakalarına da limandan kanal vasıtasıyla geçilerek kolaylıkla müdahale edilebilecek. Kanal Sinop Projesi kısa süre sonra kamuoyunda tartışmaya açılacak. Eski garaj yerinin bulunduğu kısımdan itibaren açık deniz tabir


edilen yer ile iç liman denilen bölümün birleştirilmesi için Sinop Valiliği dev projeye imza atmak üzere.


Sinop tarihinin çok eskilere dayandığını ve içinde sayısız tarihi-kültürel değerlere sahip yapıyı barındırdığını belirten Vali Dr. Ahmet Cengiz, Sinop’un tarih boyunca Karadeniz’in en önemli liman kentleri arasında yer aldığını söyledi. Selçuklular döneminde doldurulduğu tahmin edilen 300 metrelik kısmın bir kanala veya bir tünele dönüştürülerek, eskiden olduğu gibi Sinop’un bir ada kentine dönüştürülmesinin turizm açısından ilgi çekici olabileceğini belirten Vali Cengiz, şunları söyledi:
“Sinop, 3 tarafı denizle çevrili olan bir yarımada üzerinde kurulu. Bazı tarihi kaynaklara göre bir ada olan eski Sinop kentinde iki denizi birbirine bağlayan kanalın Selçuklular döneminde doldurulduğu ve Sinop’un bir ada kenti olmaktan çıktığı belirtiliyor. Selçuklular döneminde doldurulan bu 300 metrelik kısmın bir kanala veya bir tünele dönüştürülerek, eskiden olduğu gibi Sinop’un bir ada kentine dönüştürülmesinin ilin tanıtımına ve turizmine katkı yapması düşüncesinden hareketle, ‘Sinop şehrine kanal mı tünel mi’ başlığıyla bilimsel bir çalışma yapılarak, konunun olabilirliğinin ve yapılabilirliğinin tartışılmasına öncülük edilmesi konusunda Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) katkılarına ihtiyaç var. Gerçekten Sinop’un tanıtım yönünden bir sorunu var. Sinop’u Türkiye’ye, dünyaya tanıtmamız lazım. Sinop’ta bu potansiyel var. Tarihi, kültürü ve tabiatıyla ilgi çeken Sinop’un kendine ait özgün bir yapısıyla dikkatleri üzerimize çekmemiz lazım. Dolayısıyla Sinop’u bizler Türkiye’nin tanıtım odağına koymak için gayret göstermemiz gerekiyor. Kısacası Sinop’u pazarlamamız gerekiyor. Sinop’un pazarlanabilir maddi ve kültürel varlıklarını ortaya dökmek gerekiyor. Bunlardan biriside bu projeyi hayata geçirmemiz gerekli. Bizim iç liman dış liman dediğimiz Sinopluların Akdeniz ve Karadeniz diye tabir ettiği güney ve kuzey denizin birleştirilmesi mümkün olur mu? Biz konuyu bu yönde bir tartışma olarak gündeme taşımak istiyoruz. KUZKA yönetimi ile de görüştük. Arkadaşlarımızla fikir alışverişinde bulunduk.


Arkadaşlarımızın da bu konuya yaklaşımı oldukça sıcak oldu. Projeyi hazırlamak ve alt yapı oluşturmak için bilimsel bir toplantı yapmak istiyoruz. Bu kapsamda meteorolog, devlet bilimcileri, mimarlar, mühendisler ile birlikte çok katılımlı bir toplantı planlıyoruz. Biz bunu yapabilirsek, bize getirisi, götürüsü ne oluru tartışmak istiyoruz. Daha önemlisi bizim Kuzey tarafında her yıl boğulma vakaları meydana geliyor. Geçen yıl dört vatandaşımızı Akliman mevkisinde kaybetmiştik. Bu alanda müdahalede sorunlar yaşıyoruz. Bu nedenle iç denizden geçmek zaman alıyor. Ada kısmını dolaşmak gerekiyor. Bu yolu kısaltmak adına iç denizi ve dış denizi bir kanalla yada tünelle birleştirebilir miyiz diye de bir arayışımız var. Bu konuyu ilgililerle yetkililerle, ilimizi ziyaret eden bir bakanımızla da konuştum. Yapmayı planladığımız projenin orijinal bir fikir olduğunu söylediler. Projenin alt yapısını oluşturduktan sonra Sinop halkıyla birlikte konuyu tartışmaya açacağız. Şu an maliyet olarak rakamlara dökmek konumuna gelemedik. Öncelikle bu işin teknik ve bilimsel açıdan değerlendirerek masaya yatıracağız. Proje şu anda ham bir proje. Olabilirliğini farklı açılardan bakarak değerlendireceğiz. Deniz bilimcileri, iç limanı belki olumsuz yönde etkileyebileceği açısından bozulabileceği yönünde düşünceleri olursa bu projeden vazgeçebiliriz. Bu projeyi bir kaç ay içerisinde gündeme taşıyacağız. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı bu konuyla ilgili hazırlıklar yapıyor.”


Sinop’un tanıtımı açısından projenin önemli olduğunu da ifade eden Vali Cengiz, “Sinop’un turizmde büyük bir potansiyeli var. Bunu artırma adına söz konusu proje çok önemli. Pratik açıdan iki denizin birleştirilmesini, hem ekonomik açıdan hem de gemilerin diğer tarafa kestirmeden gitmesi için rantabl diye düşünüyorum. Bu konu daha önce bir kaç kez gündeme geldi. Sinop’un ada haline getirilmesi fikrine sıcak bakıyorum” diye konuşu.

 

 

Facebook'ta Paylaş
9. Yorum: koray 08 03 2012 18:25
hikaye boş iş olsa ne olacak ilin başka sorunları ile ilgilenin

8. Yorum: ersan 07 03 2012 21:35
gereksiz yere estetik yapmaya benziyor doğal haliyle kalması bence daha iyi olur

7. Yorum: gurbetçi 07 03 2012 19:41
arkadaşlar öncelikle sinop ilinin iş sorununu çözmeliyiz istanbulun hemen yanı başında motorlu taşıt trafiğine kapalı adalar var tamamı eski zenginlerin ikamet ettiği yerler bir de bizim sinop projesine bakarmısınız köprülü yani motorlu taşıt trafiğinede açık olacak bu proje başından kaybetti.sinopun daha önemli sorunları var sayın valim onlarla meşgul olalım başbakana özenip hayal mahsulü projelerle meşgul olmayalım saygılar.

6. Yorum: boyabatlı 07 03 2012 19:24
evet değerli sinoplu hemşehrilerim akp hükümeti türkiyeyi bölmeye devam ediyor şimdide en kuzey uç noktası olan şirin sinop umuzu bölecekler buna müsade etmemeliyiz.

5. Yorum: satılmış 07 03 2012 05:40
yılardır sinop a gider üç beş günümü karedenizin o incesinde geçiririm doga tabiat kültür deniz turızim için gerekli bütün doneler mevcut fakat tüm bu artıları körletmek gelen turistleri olumsus düşüncelere sokacak da bir okadar sorunlar var bir kacını yazalım sezonda herşeyin fiyatları faiş fiat lar emsal yerler hata egeden akdenizden de uçuk esnafımıza bu konuda büyük sorum luluk düşüyor tamam sezon kısa ve hayata kalmak lazım fakat uzun vadeli düşünmek lazım bu sorunu bir çok gelen turistten bizat dudum diger bir sorun çöp ve sivri sinek akliman tarafı içler acısı sahil iç kısmı yol kenarları vecat bu sahil şeridine bir düzenleme bir kordon boyo agaçlı palmiyeli beli aralıklarla dalga kıranlar çarşaf gibi bir deniz sos yal tesislr sade ce bunu yapmak bili sinopu bir marka yapar düşüncesindeyim saygılar

4. Yorum: mustafa muslu 07 03 2012 04:40
sayın valimizin rad
ikal ve yaratıcı fikrine saygı duyduğumu belirtmek isterim.sinop çok bakir kalmış bir vilayet,insanımız da o derece uysal hoşgörülü.sinop için gerçekten birşeyler yapmak gerektiğini defalarca dile getirmiş bir kişi olarak,buprocenin fantasdik olmaktan öte fazla bir katkısı olacağını sanmıyorum.yapacağımız toplantıda başka önerilerimiz var .çağrılırsak açıklar ve tartışırız.

3. Yorum: nazif yıldırım 07 03 2012 04:38
-sayın valimizin çalışkan biri olduğunu takip ediyoruz maşallah ufkuda geniş,bendeniz başkentte ikame ediyorum memleket hasretiyle yazı iple çekiyorum ve sinop'a varıyorum geneldede orman kampından denize giriyorum denizden çıktıktan sonra duş almak için biryeri yok suyu akmıyor yazı iki ay çok kısa tarihi turizm için gelinebilir oda reklam tanıtımla olur.ne demek istiyorum sayın valimiz yarın istambula atanırsa bu proje rafta kalır önce yapılabilecekleri yapsalar ormaniyenin yerini belediye ile birlikte kamelyalı piknik alanı plajın kenarına iki tarafına ikişer adet duş yeri elbise değiştirmek için birkaç kabin vs.yapılırsa çok güzel olacağını düşünüyorum.örnek proje eryamanda göksu parkı gibi hemşerilerime saygılarımla hayırlı gelecekler.

2. Yorum: tabi 07 03 2012 03:44
1- coğrafi araştırma yapılmamış sanırım...orası insan gücüyle değil; doğal güçlerle doldurulmuş olup coğrafi terimi de kıyı oku'dur...
2-sinop'u turizm açısından geliştirmek..evet güzel umarım gelişir ziraaa...termik santral,nükleer santral yaparak bu iş olmaz...

1. Yorum: sselami kaya 07 03 2012 02:06
köprüden geçiş ücretlimi olacak?


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

229396


Tasarım:DtGaNi