Yayın Tarihi:25 04 2012 00:30()

0424_h.jpg


Hollywood'da Bir Sinoplu


Tarihi, tabiat güzellikleri ile Türkiye'nin Kuzey Yıldızı Sinop'ta dünyaya gelen, İfakat BAK, dünyanın en büyük film sektörü Hollywood'un önemli prodüktörleri arasında.

SİNOPLU İŞ KADINI İFAKAT BAK’IN HOLLYWOOD MACERASI

0418_hlm_(1).jpgBu seferki röportajımızı başarılı bir Türk iş kadın Sinoplu hemşehrimiz İfakat Bak’la yaptık. Bak’a sizler için merak ettiklerimizi sorduk. İfakat Bak Ankara’da yıllarca ticaret yaparak, elde ettiği başarılarla önemli bir iş kadını örneğini vermekle yetinmedi. Daha sonra Amerika’ya giderek orada ticaret hayatına devam etmek isteyince bir de Holywood macerası içinde kendini buluvermektedir.

Cesur ve pratik zekasıyla ortaklarına fikirlerini ve öngörülerini söylemekten kaçınmayan İfakat Bak, sinema yapımcılarının dikkatini çekmektedir. Holywood sinema yapımcılığı için kendisinin parlak fikirlerinden yararlanmak isteyen film yapımcıları, kendisine ortaklık teklif ederek birlikte çalışmak istediler. Böylece yapımcılığa giren Bak, iş hayatındaki başarısını film yapımcılığında da gösterdi. Hollywood ‘da 5 yıl içinde ilk Türk kadın yapımcı olma şansını yakalayan İfakat, büyük hedeflerinin olduğunu söyledi.

Projelerini, özel hayatını, memleketi Sinop için neler düşündüğünü, sinema alanındaki faaliyetlerini ve neler planladıklarını anlatan İfakat Bak, daha birçok sorumuza sıkılmadan güler yüzle cevap verdi.

İfakat Bak sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1968'de Sinop'ta doğdum. İlk ve Orta Okul tahsilimi Sinop'ta tamamladıktan sonra Sinop Atatürk Lisesini bitirdim. 1989 yılında Ankara'ya yerleşip iş hayatına atıldım. 12 yıl ticaretle uğraştıktan sonra 1999 yılında evlenerek İstanbul'a yerleştim. 2008 yılında eşimin işlerinden dolayı Amerika'ya giderek IFO Maids ve IFO Models şirketlerini kurdum. Prodüktör arkadaşım Timothy Patrick Cavanaugh ile ortaklık kurup Hollywood'un kapılarını açtım.

Hollywood'da bu sektöre nasıl girdiniz ?

Semih Eren, Sinop'tan çok eski dostum ve Los Angeles'da sinema sektöründe faaliyet gösteren önemli bir yapımcı. Bir gün Semih Eren ile geziyorken şimdiki ortağım Timothy Patrick Cavanaugh'a rastladık ve hazırlamış oldukları projeden bahsederken kendi gözümle gördüğüm, doğru olduğuna inandığım fikirlerimi söyledim. Benim karakterimin ve iş pratiğimin sinema sektörüne yatkınlığını düşünüyorlardı ve bu sektöre girmem için baskı yaptılar. Doğru bir yatırım olacağını düşünerek, tekliflerini kabul ettim ve Hollywood maceram başladı. 5 yıldır, Warner Bross'da ilk ve tek Türk kadın yapımcı olma şansını yakaladım.

Cafe Meridyen filmini askıya almanıza neden nedir ?

Silver Screen Inc'in üniversiteli gençlere yatırım olarak tasarladığı bu projede Hollywood'un başarılı isimlerinden Al Pacino öğrencilerle bilgi ve deneyimlerini paylaşacaktı. Fakat Türkiye'de sadece filmi yapmak istediler, öğrencileri devre dışı bırakmak istemelerinden sonra böyle bir şey olmasının mümkün olmadığını söyledik.

Bu filmin bütçesiyle öğrencilerin eğitimlerini daha iyi sağlamaları için okullarında stüdyo kurulumları sağlanacaktı. Bu projeye sponsor olan eğitim kurumu, workshopa katılacak öğrencilere sertifika verecekti. Bununla da kariyerleri için önemli bir adım atmış olacaklar ve Hollywood'da iş imkanı yakalayabileceklerdi. Öğrencilere yönelik olan bir projeden öğrencilerin çıkartılmak istediğini Al Pacino'ya söylemek gibi bir şey söz konusu olamazdı bu yüzden dolayı projeyi askıya aldık.

Cafe Meridyen'de Al Pacino'dan başka kimler yer alacaktı ?

Andrew Howar, Holly Valance ve David A. Stewart (Müzik)

Beğendiniz Türk kadın ve erkek oyuncular kimlerdir ?

Filiz Akın,Özgü Namal, Haluk Bilginer ve Mehmet Günsür

En çok beğendiğiniz Türk filmi ya da tiyatrosu hangisidir ?

Nefes Filmini çok beğendim. Tiyatro olarak ise Haluk Bilginer'in oynamış olduğu Shakespeare.

Türk sinemasını nasıl görüyorsunuz ?

Türk sineması gerçekten çok büyük gelişmeler gösteriyor ve daha iyi yerlerde olacağına inanıyorum.

Bir Sinoplu olarak Sinop'a dair bir projeniz var mı?

Sinop'a dair bir film çekmek en çok yapmak istediğim şeylerden birisi. Küçük bütçelere çok büyük şeyler çıkartabilecek durumdayım. Çok iyi bir yönetmene, çok iyi bir kameramana ve ekibe sahibim.

Bu ekibi Sinop'a getirip Sinop'ta kısa bir film çekmeyi ve bununda dünyada gösterime girmesini çok istiyorum. Dünyada gösterilecek bir film Türkiye'ye ve Sinop'a olan turist akışında patlama yapar, bu yüzden böyle bir çalışma yapmayı çok istiyorum.

Sinop kadınına bir mesajınız var mı ?

Tüm kadınların ekonomik özgürlüklerine kavuşmaları gerektiğini ve hayata bakış açılarının değişeceğini inanıyorum.

Sinop'a dair projelerinizde irtibatta olduğunuz bir Sinoplu birileri var mı ?

Sinop'ta bu projelerime ileri görüşlü, vizyonu açık birisi olan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Kuru ile devam edeceğim.

Yoğun çalışmalarınız arasında, sorularımızı samimiyetle yanıtladığınız için, Sinopgündem.com okuyucuları adına size teşekkür eder, başarılarınızın devamını dileriz.


0418_hl.jpg


Haber : Yılmaz Gökgöz/ www. sinopgundem. com


Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

257113


Tasarım:DtGaNi