Yayın Tarihi:27 07 2012 00:53(1549)

0726-hasar2.JPG

 

Sel felaketinde hasar tespit çalışmaları tamamlandı

3 ve 5 Temmuz tarihlerinde Durağan, Dikmen, Gerze ve Ayancık'ta meydana gelen sel felaketinin yol açtığı maddi asara ilişkin çalışmaları tamamlandığı bildirildi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yayımlanan bültende bir açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Saraçoğulları "Yaşadığımız afet bize tarım sigortalarının önemini bir kez daha hatırlattı" dedi.

Söz konusu ilçelerde sel felaketi nedeniyle meydana gelen kayıpların karşılanmasında tarım sigortalarının büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Saraçoğulları, bu ilçelerde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirtti. "Üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için mutlaka her yıl ürünlerini ve hayvanlarını sigorta yaptırmaları kendi menfaatlerine olacaktır" diyen Tarım İl Müdürü daha sonra şunları söyledi:

 "3 Temmuz 2012 tarihinde meydana gelen sağanak yağış ve sel baskınında Dikmen, Durağan kısmen de Gerze İlçelerimizde büyük hasar meydana gelmiştir. İl Müdürlüğü olarak ilk günden itibaren sahadaydık. Durağan ilçemizde basında da yer alan, özellikle hayvan ölümlerinin olduğu hasarlara sabah 9.00 itibariyle  5 ekiple müdahale ettik. Ölü hayvanların gömülmesi dahil hasar tespitlerini kayıt altına aldık. Dikmen İlçemizdeki bir köyün dışında hasar tespit çalışmalarımız şu an itibariyle tamamlandı.

Ardından meydana gelen 5 Temmuz 2012 tarihindeki yoğun sağanak yağış ve sel baskınında Ayancık ve Türkeli İlçelerimizde hasar meydana geldi. Hasar tespit çalışmalarında Ayancık İlçemizde; 6 adet büyükbaş, 15 adet küçükbaş hayvan ölmüş ve 101 dekar arazi zarar görmüştür. Türkeli ilçemizde de 289 dekar alan zarar görmüştür. 63 adet büyükbaş hayvan kaybolmuş 1 büyükbaş hayvan ölmüştür.

Sigorta bedellerinin yarısı Devlet tarafından karşılanıyor

Yaşadığımız bu felaket çiftçilerimizi ciddi şekilde etkilemiş ve özellikle Durağan ve Dikmen İlçelerimizdeki ahırlarda çok sayıda hayvan kaybına sebep olmuştur. Bizim de maruz kaldığımız sel felaketi 21 Haziran 2005 tarihli ve 25852 sayılı resmi gazete de yayınlanan “Tarım Sigortaları Kanunu ile teminat altına alınan zararlardandır. Tarım sigortaları kapsamındaki risklerin sigorta bedellerinin % 50'si devletçe karşılanmakta olup; sigorta kapsamındaki risklerin afet sonucu devlet yardımını düzenleyen herhangi bir mevzuat bulunmamaktadır. Kurum olarak biz her ihtimale karşı tüm tespitlerimizi yaparak yasal olarak kayıt altına almaktayız.

 

0726-hasar1.JPG

 

Tarım sigortalarının önemine değinen Saraçoğulları daha sonra şunları söyledi: Sinop ili genelinde sigorta yaptıran çiftçi sayısı düşüktür. Afete maruz kalan çiftçilerimizden 1474 adet poliçe yapılmıştır. Üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için mutlaka her yıl ürünlerini ve hayvanlarını sigorta yaptırmaları menfaatlerine olacaktır. Sigorta yaptıran tüm üreticilerimizin primlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanmaktadır.

Tarım Sigortaları Kanunu’nun yayınlanmasından itibaren, doğal afetlerden dolayı meydana gelen zarar ve ziyanlarla ilgili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak 2090 sayılı ‘Tabi Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar’ kanunu kapsamında herhangi bir işlem yapılamamaktadır.

Sigorta yaptıracak üreticilerimiz ilk olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerine başvuruda bulunarak tarımsal ve hayvansal varlıklarına ait bilgileri güncellemeleri (ÇKS ve TÜRKVET kayıtları) ardından sigorta acentelerine gitmeleri gerekmektedir."

İl Müdürü Erol Saraçoğulları; yaptığı açıklamanın sonunda ”İlk günden itibaren çalışmalarımızda bize destek olan Sayın Valimiz Dr. Ahmet Cengiz’e, eski AFAD Başkanı Milletvekilimiz Mehmet Ersoy’a, İlçe Müdürlerimize ve hasar tespit çalışmalarında görev alan kurum çalışanlarımıza teşekkür ederim” dedi.

0726-hasar3.JPG
Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: naz 05 08 2012 03:21
ay o zaman çok korkmuştum ben boyabattaydım boyabata yağmur çok yağmadı ama yine sel gelcek diye haber geliyodu evi boşaltın diyolardı çok korkuyodumm :(


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

318954


Tasarım:DtGaNi