Yayın Tarihi:09 03 2013 21:36(4238)

.

 

 

 

 

 

 

  Atatürkçülerin dahi unuttuğu Atatürk Devrimi  

 

Mustafa Kemal bu ülkeye ve Türk milletine o kadar çok ve o kadar büyük yenilikler, iyilikler ve devrimler yaptı ki, bunlardan bazılarını bu gün Atatürkçüyüm diyenler bile tam olarak hatırlayamıyorlar. Neyse ki böyle unutulanlardan birini; sağ olsun milli görüş mektebinden yetişme İslamcı-Kürtçü ve BDP milletvekili, İmralı ziyaretçisi Altan Tan hatırladı ve bize de hatırlattı.

Altan Tan Atatürk Devrimlerinden biri olan “Tevhid-i Tedrisat” yasasının kaldırılmasını istedi. “Zaten” dedi, “Resmen yürürlükte ama fiilen yürürlükten kalktı. Bu gün tarikatlar, cemaatler kendi bildikleri gibi eğitim veriyorlar. Tevhid-i Tedrisat yasasının kaldırılması bir şey değiştirmeyecek, sadece illegal olarak yapılan şeyi legal hale getirecek.”

Altan Tan’ın tespiti doğrudur. Birçok kişi ve kurum, bu yasaya aykırı olarak, okul, kurs ve benzeri adlarla açılan yerlerde içeriğini kendilerinin belirledikleri bir tür eğitim veriyorlar. Bunların bazılarının resmiyette hiç yeri yok. Göz yumuluyor. Resmi bir durumu var, denetlenmiyor. Yani Tevhid-i Tedrisat yasası uygulanmıyor. Altan Tan da fiili durumun resmi hale getirilmesini istiyor; “Mademki uygulamıyorsunuz, bari yasallaştırın” diyor.

Milli Görüşçü, İslamcı, Kürtçü ve BDP milletvekili Altan Tan haklı.

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Tevhid-i Tedrisat Yasası’nı Osmanlının acı deneyimlerinden ders aldıkları için çıkardılar. Osmanlı Devleti’nin yıkılışında yıkıcı eğitim veren ve yıkımı örgütleyen yabancı okulların yanı sıra işe yarar bir eğitim vermeyen, insanları cahil bırakan Müslüman okullarının da payı vardı.

Trabzon’da kurulmuş olan, Fatih Sultan Mehmet’in yıktığı Trabzon Rum Pontus İmparatorluğu’nu ihya etmek için kurulan ilk Pontus Cemiyeti Trabzon’dan önce Merzifon çevresinde kurulmuştur. Bu tesadüf değildir. Doğrudan doğruya Merzifon’daki Amerikan Kolejinin sayesindedir. Değerli Hemşerimiz Prof. Dr. Adnan Şişman’ın önemli bir kitabı var; “20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti’nde Yabancı Devletlerin Kültürel ve Sosyal Müesseseleri” adında. Kitabı inceledik. Yabancıların yoğun ilgi gösterdikleri yerler, bu gün sınırlarımızın dışında kaldı. Bulgar komitacıları Robert Kolej’de yetişti. Osmanlı yöneticileri bu yabancı, zararlı eğitim yuvalarını denetim altına alamadı. Bu fitne yuvalarının arkasında yabancı devletler vardı ve Osmanlı yöneticileri bu devletlerle iyi geçinme adına bunlara göz yumdular.

Müslüman çocuklarına eğitim veren iki kurum vardı. İkisi de ağırlıklı olarak dini eğitim veriyorlar. Medreselerde Kur’anı okuma, ezberleme ve biraz da Arapça dil bilgisi verilirken, Sultan II. Abdülhamit zamanında daha bir çağdaş eğitim veren mektepler açıldı. Ama bu iki kurum arasında düşmanlık çıktı. Medreseciler; mektepleri dini derslerin yanı sıra tarih, coğrafya, matematik, fizik, kimya gibi dersler okuttukları için “kâfir mektebi” ilan ettiler. Bu çekişme Osmanlının yıkılışına kadar devam etti.

İşte “Tevhid-i Tedrisat” yani “Eğitim Birliği” bu ihtiyaçtan doğdu. Çocukları eğitmekten çok cahil bırakan kurumlar kapatıldı. Bölücülük yapan ihanet okulları ya kapatıldı, ya da denetim altına alındı. Devlet kendi açtığı okullarda kendi belirlediği müfredatı ülkenin yer yerinde uyguladı. Dağ başındaki köylere bile okul açtı, öğretmen gönderdi. Okuma yazma bilmeyen insan kalmasın diye eğitim kampanyaları başlattı.

Ülkemiz bu gün iyi bir durumda ise Tevhid-Tedrisat yasasına ve o okuma yazma seferberliklerine borçludur.

Altan Tan akıllı adam... Türkiye Cumhuriyeti’nin zayıf yanını biliyor. Türkiye’yi bölmek için zayıf düşürmek istiyor. Zayıf düşürebilmek için de eğitimden vurmak gerektiğini bilerek “Tevhid-Tedrisat Yasası kalksın” diyor.

Tevhid-i Tedrisat Yasası 3 Mart 1924 yılında yasalaşmıştı.

 

 

 

Facebook'ta Paylaş
19. Yorum: ramazan durmuş 12 03 2013 12:00
sayın tlh rumuzlu cumhuriyet düşmanı arkadasımız sen tarihi biliyormusunnn ne oldu kimler cahil kaldı sizin gibiler kaldı niye biliyomusun hep böle önyargılı baktınız olaylara sana dinini öğrenme diyenmi var kardeşim git öğren ama öğrenemezsin öğrenmemişsin işine gelmemiş veya zor gelmiş bak kardeşim zamanında sizin gibi düşünenler hep isyan ettilerr ama şunu bir türlü anlayamadılarr şimdi yunanlıların veya ingilizlerin elinde olsaydık bütün camilerimiz kilise olcaktı fransızların yaptığı gibi annelerimiz kızlarımıza tecavüzmu edilseydi senelerce ama keşke onların elinde kalsaymısızda sizin gibileri kazıga oturtsalardı atatürk gibi onurlu insanlarda savaşarak ölseydii bana cevap yazma ismini yazmadan ben karsımda korkak ve cumhuriyet düşmanı bir insanla muhatap olmak istemem git biraz kitap oku veya git sen amerikada yaşa bak fetullah gülende orda hep yanlızlık çekmezsiniz...

18. Yorum: ramazan durmuş 12 03 2013 11:46
sayın ahmet bey söze şöle başlamak isterimki niyetim sizi rencide etmek değil görüyorum ki siz ve sizin gibiler altan tan gibi bir hainden akıl alacak ve onu örnek alacak hale gelmişsiniz biz zamanında altan tan gibileri doğuda asıyorduk atatürkçüler olarak altan tan gibi bir hainin sözlerini örnek alacak kadar düştünüzmü yoksa iktidar zihniyeti gibi sizdemi o büyük kürt devrimine inananlardansınız unutmayın ki bu sözlerim sadece size değil sizin gibilereee sizin bu yazınızı görünce mumtazer türköne aklıma geldi lütfen atatürkü agzınıza alıpta yazı yazmayınız rica ediyorum yakısmıyo sizzin gibi insanlaraa ayrıca sizin islamcı dediğiniz altan tan farkındamısınız bilmemm ihanetle ilgili birsürü hadis-i şerif var gidinde okuyun bunları yazana kadarrr saygılar....

17. Yorum: v.t. 12 03 2013 10:20
kimin izindesiniz sn. şahin? atatürk'ün izinde olduğunuzdan eminiz. sn. rıdvanın dediği gibi ilk ve tek yazıdan sonra izindeyim diyorsanız mutlaka farklı bir izin olmalı bu şaka bir yana atatürkçü yazılarınızı bekler olduk. iyi günler ilerde.

16. Yorum: rıdvan gerçek 11 03 2013 23:41
ali şahin ilk ve tek yazısından sonra izne ayrılan ilk ve tek yazar olarak basın tarihine geçmeye karar vermiş anlaşılan.

15. Yorum: ali şahin 11 03 2013 20:58
"nerede" rumuzlu arkadaşımız beni sormuş. merak etmesin "izindeyim"

14. Yorum: kozacı 11 03 2013 16:37
ahmet beye çok önemli bir konuyu dile getirdiği için çok teşekkür ediyorum.akşama kadar okey oynayan atatürkçü eğitimcilerede örnek olsun.

13. Yorum: şuayip bolat 11 03 2013 16:33
1982 anayasası md.174: anayasa'nın hiçbir hükmü türk toplumunu çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarma ve türkiye cumhuriyetinin laik niteliğini koruma amacını güden aşağıda gösterilen inkılap kanunlarının, anayasa'nın halk oyuyla kabul ediliği tarihte yürürlükte bulunan hükümlerinin anayasaya aykırı olduğu şeklinde anlaşılmaz ve yorumlanamaz.inkılap kanunlarının başında da tevhidi tedrisat kanunu geliyor, atatürk zamanının tbmm'si türk milletinin bekası için, türk milletinin çağdaşlaşması için çok önemli gördüğünden bu kanunları çıkartmıştır, o zaman çok güzel bir şekilde uygulanmıştır ama bu gün ileri demokrasiyi getirenler, bu kanunların gereğini yapmayarak kanunsuzluk yaptıkları gibi anayasa'yıda bu ve benzer amaçlarla değiştirmek istiyorlar, söylemlerinde de barış, kardeşlik,ileri demokrasi.... gibi kelimeleri özenle türk milletini kandırmak için kullanıyorlar. yine çok güzel ifade etmişsiniz ahmet bey.

12. Yorum: nerede 11 03 2013 15:45
sahi sn. ali şahin nerelerde atatürk'ü o hiç ama hiç unutmamıştır.

11. Yorum: ayan beyan 11 03 2013 15:29
rabbim şaşırttığı kullarından beygir gibi sesler çıkartırmış.sözün özü; "uslub ile ayan, tlh'nin ki kendini beyan" afola.

10. Yorum: tlh 10 03 2013 23:13
bre cahiller sarhoşları tuttunuz hacı hoca yaptınız
bakalım diğer tarafta iblis sizi kurtarabilecek mi
gerçi doğruya,tabiat ananız sizi toprak yapacak

9. Yorum: türk milletine 10 03 2013 22:19
"tlh" ' ye osmanllı yönetimi halkını "millet" olarak kabul edermiydi de millet diyorsunuz?

8. Yorum: kartal 10 03 2013 16:33
yıllardan beri istenen neydi? okul değil medrese türü imam hatipler,
araştıran ve sorgulayan değil itaat eden öğrenciler,
bilim değil hurafeler,
en son hedef; dindar ve kindar nesil!
daha dün yeni yasa ile dincilerin her konuda eli serbest bırakıldı.
akp ile yola devam; durmak yok, yoksa düşeceksiniz!
koyunlara duyurulur

7. Yorum: tlh ye cevap 10 03 2013 08:06
menemen o,ayinda kubilayin kellesini kesen laik dusmani haci hoca degilmiydi. o yillardahoca haci takimi ne derse o olmuyormuydu. laik duzende insan ve kadin hakettigi degeri buldu. umarim bu cvp olmustur seninle tartismaya girmem cahille tartisilmaz ataturku iyi arastir

6. Yorum: gerçek 10 03 2013 04:18
tlh bir gecede cahil bırakılan milletin acaba yüzde kaçı okur yazardı bunuda yazarsan memnun oluruz sen yazmazsan ben yazarım senin yalanında ortaya çıkar halkı kandırmayın

5. Yorum: vatandaş 10 03 2013 01:33
tlh yorumcusu bu ülke modern bir ülke olduysa atatürk devrimlerinden ve laik sistesendendir.mustafa kemal dünyanın en büyük lideri ve devlet adamıdır.kurtuluş savaşını kaybeden iç ve dış düşmanlar ülkemizi kuşattılar.ordusunu dağıttılar, limanlarına girdiler.
artık ne yapacağımızı cani apo imralıdan kükrüyor" istediğim maddeler mecliste yasalaşmazsa 50 bin gerillayla şavaşırız" senin tayyibin de apoya ses çıkaramıyor korkuyor. haberi yayınlayan gazeteye kükrüyor. bu utanç size yetmiyor mu? apo alınmasın diye katil , terörist denilmesin isteniyormuş.inönüye saldırırlar ama apoyla yol arkadaşı olurlar.tc apo nun emrine girmiş. neden mi laik sisteme atatürk devrimlerine karşı çıkıp abd nin emrine girenler yüzünden. utanmadan laik sisteme saldırıyorsunuz ama ülkeyi satıp bölüyorsunuz. utanmazlar. arlanmazlar.

4. Yorum: b.ergenekon 10 03 2013 01:32
bir milletin bir gecede cahil bırakıldığı mavalı artık tavsadı.başka yalanlar uydurun artık.o dönemde okur yazar oranı sadece %5 (yüzde beş) idi.asıl harf devrimi ile halkın cahilliği yenmesi sağlanmıştır.

3. Yorum: unutmadık da... 10 03 2013 01:14
önce haksız bu eleştirinizi kabul etmek imkansız.hele çağdaş ,aklı ve bilimi rehber edinmiş eğitimcilerin bu yasayı bilmemeleri,görmezden gelmeleri ayrı bir facia! 89 yıllık bu yasa rahat bir dönem geçirebildimi!kimileri açıktan,kimileri gizli gizli bir şekilde yasayı çiğnemeye çalışmadilar mı?uzun yıllar siyasette etkili olan siyasiler,bu yasayı çok mu korudular? oy uğruna neler görmezden gelinmedi ki?budana budana gelen ağacı şimdi kökten yıkmak istemiyorlar mı? şimdi artık atış serbest! eğitimci olduklarını söyleyenlar, nasıl bir eğitim sistemi istediklerini hiç saklamadan açıkca itiraf etmiyorlar mı? bu çağda bu nasıl bir eğitim sistemi diye cılız bir ses çıkıyorsa,bir milletvekilininde çıkıp "ya ne eğitim birliği yasasıymış, kapatın okulları,eskiden okulmu vardı" demesi bile nerdeyse normal karşılanacak.

2. Yorum: tlh 09 03 2013 23:19
1 milletin 1 gecede cahil bırakıldığı tarihte yoktur heralde
işiniz gücünüz islam,islamcı,hacı hoca
bu millete en büyük kazığı laikçiler attı
yeni yeni çıkıyor merak etmeyin

1. Yorum: v.t. 09 03 2013 21:51
akp kürt milliyetçisi bdp vekillerinin hayallerinin gerçekleşmesine elinden geldiğince destek verecek gibi. akp bdp uyumu iyice açığa çıktı. durmak yok birlikte el ele,omuz omuza,koyun koyuna yola devam...! allah uçurumdan aşağı birlikte yuvarlanana kadar yollarını açık etsin.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Atatürkçülerin dahi unuttuğu Atatürk Devrimi


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

210671


Tasarım:DtGaNi