Yayın Tarihi:22 08 2013 18:28()

0822_derepazaricamisi12.JPG

 

Tarihi Derepazarı Cuma Camisi yenileniyor

Yöremizin ahşap Cuma camilerinden biri daha yenilerek hayatımıza giriyor. Tarihi Derepazarı Cuma Camisi’nin yenileme çalışmaları sürüyor. Camiye ahşap minare yapılıyor.

Bundan yıllarca önce geldiğimizde bu caminin fotoğraflarını çekmiş, bu hale gelişine üzülmüştük. Bir gün kuş uçmaz kervan geçmez bir yerdeki bu caminin yenileceğini doğrusu ummuyorduk. Ummadığımız şey oldu. Caminin restorasyonu başladı. İçinden ve dışından bakım yapıldı. Kiremitleri değişti, caminin içi lambrilerle kaplandı. Daha önce minaresi yoktu. Şimdi minarede yapılıyor. Elektrik bağlanmış. Gittiğimizde Ömer Koç ve Bayram Türk tarafından avizeler takılıyordu. 

0822_derepazaricamisi15.JPG

 

Caminin geçmiş yıllardaki durumu konusunda Bayram Türk ile konuştuk. Bayram Türk: “Eskiden burada Çarşamba günleri Pazar kurulurdu. Çevre köylerden çok sayıda insan bu pazara alış veriş etmek için gelirdi. Pazara yüzlerce hayvan gelir, cami çevresinde bakkaliye malı satanlar tezgâh açarlardı. Namazda haliyle bu camide kılınırdı. Bu yüzden camiye “Derepazarı Camisi” denirdi. Yılın belirli bir gününde de panayır kurlurdu. Çevredeki birçok köy Cuma namazını kılmak için buraya gelirdi.”

BG: Hangi köyler gelirdi.

Bayram Türk: “Pirefendi deresi, Dereçatı, Killik, Düzkaraağaç, Büyükkaraağaç, Kargının Çal köyü, Çeştepe, Gökyer, Taşköprü tarafından Şevren, Dikmenaltı köyleri Cuma namazı için buraya gelirlerdi.”

Camiye ilk olarak 10 Temmuz 2005 yılında gelmişiz. Geldiğimizde camiyi kuşatan çeşitli ağaçlardan güçlükle fark ettik. Camiye girebilmek için yabani otlar arasından, çalılar ve böğürtlen dikenleri üzerinden atlayarak girebildik. Cami bütünü ile terk edilmiş bir durumdaydı. İçeriden ve dışarıdan fotoğrafladık ve çıktık. O yıllarda caminin tamirat göreceğine dair hiçbir umut yoktu. Pirefendideresi Muhtarı Murat Balcı’nın önderliğinde adını gizli tutan birkaç hayırseverin yardımlarıyla restore edildi. Yakında gelip geçenlerin ibadetine açılacak. Çürüyüp yok olmakta olan bir tarihi miras gelecek nesillere kalmış olacak.

Boyabat Gazetesi olarak başta Muhtar Murat Balcı olmak üzere yardım eden, emeği geçenler teşekkür ediyoruz.


 

0822_derepazaricamisi01.JPG0822_derepazaricamisi02.JPG0822_derepazaricamisi03.JPG0822_derepazaricamisi04.JPG0822_derepazaricamisi05.JPG0822_derepazaricamisi06.JPG0822_derepazaricamisi07.JPG0822_derepazaricamisi08.JPG0822_derepazaricamisi09.JPG0822_derepazaricamisi10.JPG0822_derepazaricamisi11.JPG0822_derepazaricamisi13.JPG0822_derepazaricamisi14.JPG0822_derepazaricamisi16.JPG
Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

256254


Tasarım:DtGaNi