Yayın Tarihi:12 01 2017 03:17(1744)

CHP, Turizm Sorunlarının Çözümü İçin Meclis Araştırması İstedi

CHP, AKP hükümetinin turizm politikalarıyla ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi. CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ve arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan araştırma önergesi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Önergede, Anadolu’nun coğrafik koşulları, doğası, çok yönlü güzellikleri, tarihsel ve kültürel mirası, zenginlikleri ile büyük bir turizm potansiyeli bulunduğuna dikkat çekildi. “Bu büyük potansiyelin, ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasında önemli bir araç olduğu da bir gerçektir” denilen önergede, çevreye duyarlı, doğal ve kültürel zenginliklerin kullanılırken korunması, kaynakların en verimli şekilde değerlendirilmesi, sürdürülebilir, çağdaş ve ulusal değerlerle tutarlı bir turizm politikasına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerinin değerlendirildiği önergede, “turizm sektörü başta terör olmak üzere hükümetin dış politikadaki yaptığı hatalar nedeniyle darbe üzerine darbe yemektedir” denildi.

Sinop Turizmi Örnek Gösterildi

Rus uçağının düşürülmesi, terör olayları ve 15 Temmuz darbe girişiminin, turizm sektörüne büyük kayıp yaşattığı belirtilen önergede şu görüşlere yer verildi:

“Bugün turizm sektörünün önünde büyük bir tehlike daha vardır. O da Türkiye’nin en önemli pazarı olan Avrupa Birliği ile ilişkilerin bozulmasıdır. 2016’da Rusya krizinin neden olduğu sektördeki büyük kayıp 2017’de de AB ülkeleri ile ciddi şekilde yaşanabilir. Turizme vurulan darbenin en somut örneği, Dünya’da, Türkiye’de ve Karadeniz Bölgesi’nde sahip olduğu kültür varlıkları ve doğal zenginlikleri olan Sinop’ta yaşanmıştır. ‘Kalkınma misyonu’ olarak turizmi hedefleyen, turizmde bir marka olmayı planlayan ve önemli ölçüde turizm potansiyeline sahip olan Sinop, turizm sektörü açısından son yıllarda yukarıda değindiğimiz yanlışlıklar nedeniyle ciddi kayıplar yaşamaktadır.”

2017 Turizm Sektörü İçin Parlak Değil

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’in hazırladığı önergenin metninde “2017 yılı turizm sektörü için parlak değildir. Turizmi hedef alan terör saldırılarında da yabancı ülke vatandaşları ülkemizde yaşamlarını yitirdi ve yaralandı. Avrupa Birliği ile yaşanan diplomatik gerilim de, turizm sektöründe 2017 yılı için önlemler alınması gerektiğine işaret etmektedir” denilerek, turizm sektörünün sorunlarının kısa zamanda çözümlenmesi ve ulusal bir turizm politikası oluşturulması amacıyla Meclis araştırması açılması istendi.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİNİN TAM METNİ:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Coğrafik koşulları, doğası, çok yönlü güzellikleri, beraberinde farklı uygarlıkların tarihsel ve kültürel mirası, zenginlikleri ile Anadolu, büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Bu büyük potansiyelin, ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasında önemli bir araç olduğu da bir gerçektir. Bu nedenle turizm sektörü ülkemizin gelişmesinin öncü sektörlerinden biri olarak değerlendirilmelidir.

Çevreye duyarlı, doğal ve kültürel zenginliklerimizi kullanırken koruyan, kaynaklarımızı en verimli şekilde değerlendiren, sürdürülebilir, çağdaş ve ulusal değerlerimizle tutarlı bir turizm politikasına ihtiyaç duyduğumuz şüphe götürmez bir gerçektir.

Turizm sektörü, başta terör olmak üzere, hükümetin dış politikadaki yaptığı hatalar nedeniyle ne yazık ki darbe üzerine darbe yemektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2016 Ocak-Ekim dönemi verileri, geçmiş yıllar ile karşılaştırıldığında bu darbe açıkça görülmektedir. 2015’in ilk 10 ayında Türkiye’ye 33 milyon 59 bin 287 turist gelirken, 2016’nın ilk 10 ayında turist sayısı 22 milyon 696 bin 776’da kaldı. Aradan geçen bir yıla göre kayıp 10 milyon 362 bin 511’dir. Yüzde 31.3’lük bir gerileme söz konusudur. 24 Kasım 2015 tarihinde Rus uçağının düşürülmesine müteakip iki ülke arasındaki sorunlar, bunun yanı sıra terör olayları ve 15 Temmuz darbe girişimi, turizm sektörüne büyük kayıp yaşatmıştır.

Bugün turizm sektörünün önünde büyük bir darbe tehlikesi daha vardır. O da Türkiye’nin en önemli pazarı olan Avrupa Birliği ile ilişkilerin bozulmasıdır. 2016’da Rusya krizinin neden olduğu sektördeki büyük kayıp 2017’de de AB ülkeleri ile ciddi şekilde yaşanabilir.

Turizme vurulan darbenin en somut örneği, Dünya’da, Türkiye’de ve Karadeniz Bölgesi’nde sahip olduğu kültür varlıkları ve doğal zenginlikleri olan Sinop’ta yaşanmıştır. “Kalkınma misyonu” olarak turizmi hedefleyen, turizmde bir marka olmayı planlayan ve önemli ölçüde turizm potansiyeline sahip olan Sinop, turizm sektörü açısından son yıllarda yukarıda değindiğimiz yanlışlıklar nedeniyle ciddi kayıplar yaşamaktadır. Sinop’un turizm kayıplarına kruvaziyer turizminde yaşanan kriz ile örnek vermek mümkündür. Rusya ile uçak krizi, terör olayları ile kruvaziyer turizminde kayıplar yaşanmıştır. İstatistikler incelendiğinde kriz, çok çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. 2013 yılında Sinop Limanı’na yanaşan 16 kruvaziyer gemi toplamda 7 bin 460 turist getirirken, 2014’te bu sayı artmış ve 17 bin 518 turiste çıkmıştır. 2015’te hükümetin sorumluluğundan ortaya çıkan sorunlar burada kendisini göstermiş ve 5 kruvaziyer gemi Sinop’a sadece bin 348 turist getirmiş, 2016’da ise sadece 2 gemi Sinop Limanı’na yanaşmış 171 turist ile sınırlı kalmıştır. Kruvaziyer turizmi Sinop ölçeğinde sadece bir örnektir. Benzer karanlık tablo, turizm sektörünün her alanında, Türkiye’nin her yerinde, bütün turizm merkezlerinde kayıplar yaşanmıştır. Binlerce turizm emekçisi işsiz kalmıştır. Esnaf büyük sıkıntı içerisine düşmüş, çoğu turizm işletmesi kapanmış ya da kapanma noktasına gelmiştir.

2017’de turizm sektörü için parlak değildir. Yaşanan yönetim zafiyeti nedeniyle son bir yılda 17 terör saldırısında 360'ın üzerinde vatandaşımız yaşamını yitirdi. Bin 800'den fazla vatandaşımız yaralandı. Turizmi hedef alan terör saldırılarında da yabancı ülke vatandaşları ülkemizde yaşamlarını yitirdi ve yaralandı. Avrupa Birliği ile yaşanan diplomatik gerilim de, turizm sektöründe 2017 yılı için önlemler alınması gerektiğine işaret etmektedir.

Bu nedenle, sektörün gelişmesi ve sorunlarının kısa zamanda çözümlenmesi amacıyla ulusal bir turizm politikası oluşturulması, bu politika doğrultusunda mevzuatımızda yeni düzenlemelerin yapılması için; Anayasa’nın 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 üncü ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.

Barış KARADENİZ

Sinop Milletvekili

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

314657


Tasarım:DtGaNi