Yayın Tarihi:21 08 2017 04:44(55284)

Pirinçle meşhur olduk! Sıra domateste...

Pirinç denince akla önceleri hep Boyabat gelirdi... Çünkü su potansiyeli son derece yüksek olan Boyabat, sulak yerlerde yetişen çeltik bitkisi için biçilmiş bir kaftandı. Kaliteli çeltik yetiştiriciliği için tüm şartları üzerinde barındıran bu tarihi yerleşim yeri, zaman içinde elindeki bu altın yumurtlayan tavuğu kaptırdı. Dönemin yöneticilerinin yanlış politikalarının içerisinde bulunduğu hatalı yumağı günümüzde eskilerden duyduğumuz ‘Boyabat Pirinci’nin yok olmasına neden olurken, ortaya Tosya ve Osmancık gibi ilçeler devreye girdi.

O güzelim ‘Boyabat Pirinci’ni ülke çapında gerekli tanıtımının yapılmaması ve çeltik yetiştiriciliğini sıradan bir tarım ürünü haline getirdi. Eğer yöremizin pirinci Türkiye çapında tanıtılsaydı, arz-talep dengesiyle çeltik ekimi de aksamadan devam edecek hatta devasa boyutlara ulaşacaktı. Pirinçten umduğunu bulamayan Boyabat Belediyesi, görünen o ki uzun araştırmalar sonucunda nasıl olsa pirinç bitti, ne yapalım ne edelim derken ‘Boyabat Domatesi’ diye ortaya bir fikir atmışlar. Ve bunun etkinliğini de yapmaya karar vermişler.

Pirinçten meşhur olamadık ya domatesten olacağız. Ve bunun etkinliğine de yaptılar. Sizin tabirinizle bu Boyabat Domatesi’nin tohumunu hangi ziraat mühendisi bulmuş ve keşfetmiş ve adını da Boyabat Domatesi koymuş ve köylerde ekilmesi için çaba sarf etmiş merak ediyoruz.

Domates denince akla ilk önce Çanakkale gelir. Lezzeti ve kalitesiyle bırakın Türkiye’yi dünyaya nam salmıştır. Bana sorarsanız Boyabat Domatesi diye bir domates yoktur. O domates Durağan’ın bir köyünde de yetişir. Saraydüzü’nün bir köyünde de... Velhasılıkelam Sinop’ta da yetişir...

Durağan Belediye Başkanı Ahmet Kılıçaslan çıksın bu da Durağan Domatesi desin veya Saraydüzü Belediye Başkanı Hasan Peker çıksın bu da Saraydüzü Domatesi desin.

Etkinliklerin yapılmasına karşı değilim, fakat komik etkinliklere de karşıyım. Boyabat’ın hiçbir sorunu kalmamış, her şey dört dörtlük yapılmış ve sıra festivallere veya etkinliklere gelmiş.

Herhalde bu domates projesi Başkan Çakıcı’nın seçim vaadinde veya projesinde vardı. Seçimi kazanmak için o kadar çok projesi vardı ki başkanın, biz takip etmekte zorlandık fakat o ne hikmetse projeleri hayata geçirmekte zorlanmadı.

Bir de dikkatimizi çeken bir husus domates etkinliği düzenleniyor milletvekilleri ve bürokratlar etkinlikte yok. Milletvekilleri diyorum sadece AK Parti Milletvekili Nazım Maviş’ten bahsetmiyorum. Şirin Ünal’dan, bir dönem AK Parti Sinop milletvekilliği yapmış ve İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy’dan, CHP’li Barış Karadeniz’den, Engin Altay’dan bahsediyorum. Her ne kadar Şirin Ünal ve Engin Altay İstanbul milletvekili ise de bunlar öz be öz Sinoplu’dur ve davet edilir. Eğer edilip de gelmemişlerse onu bilemem.

Belki onlarda benim gibi düşünmüş olabilir. Boyabat’ın domatesi olur mu nereden çıktı diye. Herhalde hepsinin aynı anda işleri çıkacak değil. Domates etkinliğini düzenledik bundan sonra ne olacak?

Anlatayım: Boyabat’tan kamyonlar dolusu domatesler başta İstanbul olmak üzere diğer büyük şehirlere gönderilecek ve köylü vatandaşımız domates yetiştirmekte zorlanacak. Böylece Boyabat Pirinci ile değil domatesi ile ün kazanmış olacak. Sonra ne olacak? Festival olacak. İspanya’daki gibi. Biz de her yıl ağustos ayında İspanya’nın Bunol şehrindeki gibi Domates Festivali düzenleyeceğiz. Domates güzeli seçeceğiz. Acaba Şefik başkan bunu yapar mı? Bilemem. Çünkü İspanya’daki Domates Festivali bir rivayete göre şehirde sevilmeyen bir belediye başkanını protesto etmek isteyen kişilerin başlattığı bir savaş. Diğer rivayet ise bunun gençler arasında yapılan eski bir eğlence aktivitesi olduğu yönünde...

Domates Festivali yapacağız derken başkanımızdan da olmayalım. Sayın başkanın Boyabat’a yapacağı çok işi var. İnşallah bir beş yıl daha istemez... İsteyeceğini de sanmıyorum. Rüzgar ters esmeye başladı. Haydi hayırlısı...

Facebook'ta Paylaş
5. Yorum: muzaffer oğuz 25 09 2022 04:34
boyabat pirinci tanıtımı yapmak ve ekimi yükselt ülkenin en önemli pirinç üretimine katkı yapalım. köylerin çoğunun arazisi ekilmiyor bu tarlaları ektirmek ürünü alıp halka satmak bir belediye vekaymakamlik iş birliği ile yapilir.secim kazan yat.kaymakam atan yat.arkadas çalışan adama yapacak iş çok devlette böyle şahsiyetleri destek veriyor. laf yapmayalım sahada koşalım is yapalim uretelim. hayırlısı olsun

4. Yorum: vatandaş 01 11 2021 18:18
üre gübresi 115 tl den çıkmış 470 tl ye . çiftçi neyi ekecek ne mahsul üretecek düşünen yok. sace pirinçmiş ç.eltikmiş v.s. tarım mı kaldı memlekette arkadaş!!!

3. Yorum: celil cengiz çolak 21 08 2017 22:16
sevgili kardeşim turan aslan, memleket, millet davasının a, b, c, siyasi partisi ve lideri olmaz. ne yazıkki son 15 yıldır ülke üretmeden tüketen, yalanlarla ülke bu günlere geldi. beceriksiz, liyakat sahibi olmayan insanları boyabat’lılar seçerse olacağı budur. kimsenin kimseye şikayet etmeye hakkı yoktur. demekkki, boyabat seçmeni böyle bir başkana layık ki seçtiler. bu ülkeyi, diploması şaibeli insan yönetiyorsa gerisini anlatmaya gerek yok. habu arada, emekli 1400, asgari ücretli 1500, 11 milyon işsizin olduğu ülkede kişi başı milli gelir 11 bin 500 dolar olmuş. devletin hesaplarına göre, bir emekli, yılda 23 bin lira kazanıyor mu? boyabatlılar kendilerine sormalıdır

2. Yorum: zeki mor 21 08 2017 20:32
turan bey, bu etkinlik ilk önce gazderesi domatesi adıyla düzenlenecek diye bahsedildi, kanaatimce doğrusuda o idi. sonra nedense boyabat domatesi festivaline evrildi. böylece sizin gibi tenkit edenlere haklı gerekçe üretilmiş plkdu.
zannediyorum ki bizim gazderesi domatesini( ama gazideresi ve gazideresi tabaklı köylerimizde yetiştirilen) tatmamışsınız. tatmış olsa idiniz bu domateslerin tad, sululuk ve rayiha farkını bilecektiniz. tatmış olsaydınız,kanaatime göre bu çabaya destek olurdunuz.
boyabat pirincine de sahip çıkamamıştık. o tadı hatırlayanlar bilirki boyabat pirinci de tad, lezzet ve su çekme vasıflarıyla gerçekten farklı idi. şimdi mümkünse pirinçte kaybettiğimiz markayı gazidere domatesi ile kazanma gayretlerine, iyi niyetli eleştilerle destek olalıyız diye düşünüyorum.

1. Yorum: evetn 21 08 2017 07:04
sayın yazarımız belediye çalışanlarına iş çıkardınız adamlar yarın gelecek bilgisayra oturacak kendilerinin bile inanmadığı saçma yorum yazacak başkan met edilecek boyabatgazetesi yazarlarına hakaret edilecek bir sürü iş halbuki bu adamlar müdür maaşta alıyor şimdi domates yazısı yazıp iş çıkarmaya ne gerek vardı domates prinç ne fark eder ikiside organik birde organik kadınlar varki buraya hiç girmeyelim size beş cilt kitap konusu çıkar yeni yazılarda görüşmek dileğiyle saygılar...


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

216644


Tasarım:DtGaNi