Yayın Tarihi:15 09 2017 18:27(3747)

8 Katlı Esrarengiz Yer Altı Kenti Kapadokya'dan Sonra İkinci

Boyabat ilçesinde geçtiğimiz yıllarda Kapadokya'dan sonra en büyük yer altı kentinin giriş bölümlerinin ortaya çıkartılması ardından ilçe halkı, henüz gün yüzüne çıkartılmayan esrarengiz kentin gün yüzüne çıkartılmasını merakla bekliyor.

Yaklaşık 11 yıl önce ilçe merkezindeki 4 bin yıllık tarihi kalenin altından geçen gizemli dehlizlerin bulunması ardından yapılan kazılar sonrası 8 katlı yer altı kentinin giriş bölümleri de ortaya çıkmıştı. Şu an itibariyle yer altı kentinin farklı yükseklikte 8 ayrı girişinin bulunduğu, kazının devamında farklı girişlerin de ortaya çıkabileceği ifade ediliyor. Boyabat ilçe merkezinin altına doğru uzanan ve ne kadar büyük olduğu henüz tespit edilemeyen çok katlı yer altı kenti gizemini korurken, birbiri ardınca karmaşık labirentlerden oluşan gizemli alanın, Kapadokya'dan sonra en büyük, Karadeniz'de de tek yer altı kenti olma özelliğine sahip olduğu bildirildi. Ayrıca yer altı kentinin giriş bölümlerinde şapel ve tapınma alanları tespit edildi.

Şu an itibariyle çok katlı olduğu anlaşılan yer altı kentinin gizemini koruduğunu kaydeden yetkililer, ilerleyen günlerde tekrar başlaması planlanan kazı çalışmalarıyla bir çok tarihi sırrın ortaya çıkacağını söyledi.

Konuyla ilgili bilgi veren bir yetkili, "Kazı çalışmalarımız sırasında labirent şekilde tünellere rastladık. Farklı büyüklükteki bu ilginç tünellerin, burada bulunan bir yeraltı kentine ait olduğunu tespit ettik ve Kapadokya'dan sonra en büyük yer altı kentini bulduğumuz kanaatine vardık. Erken Roma dönemine ait olan yer altı kentinin, savunma ve büyük savaşlarda kent halkının, askerlerin uzun süre korunabileceği ve sığınabileceği büyük bir alan olduğuna inanıyoruz. Kazılarda derine inildikçe üzüm salkımı gibi büyüyen labirentlere rastladık. Yer altı kenti şehir istikameti ve ters istikamet olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ama büyüklüğü konusunda henüz tam bir bilgimiz yok. Bizim için gizemini koruyor ve hala bu gizemi çözemedik. Ancak önemli bulgu ve sürprizlerle de karşılaşabiliriz" dedi.

Kaynak: Vitrinhaber

Facebook'ta Paylaş
4. Yorum: boyabatlı 18 09 2017 15:41
vatanımızın her yeri ayrı bi güzel ama bizim memleketimizde tarige güzelliğe sahip çıkan yok adamlar dağ başlarında biriken sulardan oluşan göletleri turizm cenneti yaparak ilçe ekonomisine katkıda bulunuyo yüzlerce yerli turist ziyeret ediyo bizimkiler yatıyo kaleye ,bazalt kayalıklarına akgöle sahip çıkmıyolar göl kenarlarına belediye tesis yapmış lokanta kantin gibi yollar özel idare tafından yollar organik taş döşenerek asfalt değil,parke değil kayalar kırılarak çok güzel taş döşemişler para kazanıyolar sayın belediye başkanım sizede örnek olsun binlerce turist bizim ilçemize durağana niye gelmesin bacalı kuramıyosunuz bari bacasız fabrikalar kurarak insanlar dedikodularla vakit geçireceğine çalışarak zaman geçirsin çoluk çocuğumuza iş alanı açılır sayğılar sayın yetkililer

3. Yorum: yenımahalleli 16 09 2017 15:24
diğer il ve ilcelerde bulunan eserlerde tarıhe sahıplıl ederken ve bakım onarımı yapılarak turıstlere- dısarıdan gelen mısafırlere daha cazıp gelerek buraları gezıyorlar. ama bızım burda yok oyle bırsey. yap onarımı restesasyonı kaleye koy kamere koy ozel guvenlık bellı saat sonra kapat gırıs cıkısı kımse zarar vermez. ıckısı olmaz temız olur. ama nerde . adamlar selalarre sahıp cıkıyor - adamlar amasyada tatıhı eserlere sahıp cıkıyor vs. boyabatta hıc. bazalt kayalıkları - boyabat kalesı - kırkkızlar ustu - bızım topalcam tarıhı yerde olmasa rezıl durumda kımse kusura bakmasın . yakısmıyor bıze . neresı var gezılecek dedıklerınde yok dıyorum gezılecek yer. gercekten yok. utanıyorım kalebaye getırmeye. benım sansı dusuncem gerısı bılmem.

2. Yorum: halk 16 09 2017 01:17
bu yapmış olduğunuz haberin kanıtı var mi? hiçbir yetkili isim ve ya kurum vermeden haber yapmışsınız. ınsanları lütfen doğru bilgilendiren.

1. Yorum: gurbetçi 15 09 2017 21:45
bu eserlerin çevresinde, giriş kapılarında içki ve uyuşturucu kullanan kişiler oluyor. malesef kimse bu kişiler yüzünden eserlere yaklaşamıyor. acilen bu eserlerin giriş kapılarına güvenlik görevlisi yerleştirilmeli.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

313766


Tasarım:DtGaNi