Yayın Tarihi:19 09 2017 05:54(1718)

Diplomat, Siyasetçi ve Yazar Onur Öymen; Sinop’ta Dış Politikayı anlattı

Diplomat Siyasetçi ve Yazar Onur Öymen Sinop’ta 15-22 Eylül 2017 tarihleri arasında düzenlenen 3. Sinop Kitap Günleri için hafta sonunda Sinop’a geldi.

Öymen Sinop ziyaretinde Şehir Kulübü bahçesinde, “Dış Politikada Sorunlar ve Çözümler” konulu söyleşi gerçekleştirdi.

Düzenlenen programa Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Öymen Sinop’a daha önce geldiğini belirterek, Sinop çok beğendiğim, mutlu insanların yaşadığı bir şehir, her geldiğimde de daha bir güzelleşiyor bu güzelleşmesinde emeği geçen Beledeyi Başkanımızı da kutluyorum dedi.

Dış politika bizim günlük yaşantımızı da çok yakından ilgilendiren bir konu diyen Öymen; “Bazen çektiğimiz sıkıntıların veya sağladığımız rahatlığın, başarının arkasında dış politika var bunu bilmek lazım. Şimdi önce şunu söyleyeyim büyük devletler dış politikalarını yönlendirirken daima kendilerini üstün, herkezden çok daha güçlü devletler olarak tanıtırlar, başkalarını da mümkün olduğu kadar daha küçük, daha çaresiz, başarısız ülkeler gibi gösterirler. Şimdi Türkiye’ye bakacak olursak, Türkiye’nin bazı özellikleri var. Birincisi İmparatörluktan geliyoruz, Birinci Dünya Savaşını kaybeden ülkeler arasında savaşı kazanan devletlerle eşit şartlarda bir anlaşma imzalayabilen tek ülke Türkiye’dir. Bu anlaşma ile hepsine diz çöktürmüşler ve istedikleri her şeyi kabul ettirmişlerdir. Türkiye Kurtuluş Savaşından sonra ve Lozanda çok büyük bir zafer, diplomasi zaferi kazandıktan sonra büyük devletlerle hir açıdan eşit bir devlet olduğumuzu tescil ettirmişiz lozanda ve bunu içlerine sindirememişlerdir dedi.

Öymen konuşmasının devamında; “Şimdi diyorlar ki Kıbrıs’ta masada taraf olmayalım, bizim geleneklerimizde böyle bir şey yok eğer güçlüyseniz, karşı tarafa boyun eymeyecekseniz. Birinci dünya Savaşından sonra Dünya’da büyük imparatorluklar var, İngiliz İmparatorluğu var üzerinde güneş batmıyordu, Fransız imparatorluğu var 4 milyon km2. Avusturya, Macaristan İmparatorluğu var bütün balkanlar falan onlara ait netice bunların hepsi vaman içinde birer küçük devlete dönüşüyor. Üzerinde güneş batmayan İngiliz İmparatorluğu bugün Türkiye’nin topraklarının 3’te 1’i kadar. Fransızlar ise 4 milyor kilometre kareden o kadar küçülmüşlerki Türkiye’nin 3’te 2’si sadece ve Türkiye 1. Dünya Savaşını kaybeden Türkiye bugün Avrupa’da toprakları en büyük ülke Türkiye biz bazen günlük sıkıntılarımıza bakarak bazı şeyleri unutuyoruz. Nüfus açısından Almanya’dan sonra geliyoruz bir kaç sene sonra Almanya’yı da aşacak nüfusumuz ve bu eski imparatorluklardan gelen ülkülerin hepsinin nüfusu Türkiye’den az yani biz böyle bir Ülkeyiz. Ekonomik açıdan da bakıyorsunuz, Türkiye Dünyanın ilk 20 ülkesi içinde uzun yıllardır bu böyle sedece şimdi değil. Askeri güç olarak bakıyorsunuz Nato’da Amerika’dan sonra en büyük güç Türkiye, Bütün dünyadaki ülkeler arasında askeri güç açısından biz 7’nci sırada geliyoruz işte böyle büyük bir Ülkeyiz. Halkı müslüman olupta laikliği benimseyen tek ülke Türkiye’dir. Bütün bunları düşündüğümüz zaman ülkemizin övünecek çok şeyi var dedi.

Kaynak: Bizim Karadeniz

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

246578


Tasarım:DtGaNi