Yayın Tarihi:03 01 2019 20:25(1233)

Karadeniz için küresel ısınma tehdidi

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Bat; "İklimsel değişiklik nedeniyle Karadeniz'deki balık türlerinin fizyolojik yapısı değişebilir."

Sinop Üniversitesi (SÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Bat, iklimsel değişikliğin etkisini arttırmasıyla ilerleyen yıllarda Karadeniz'deki deniz canlılarının yaşam alanlarının daralacağını söyledi.

İklimsel değişikliğin Karadeniz'de meydana getireceği olumsuzluklarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Levent Bat, "Küresel ısınmayla Karadeniz su sıcaklığındaki ve değişen atmosferik rejim nedeniyle yağış oranları değişecek, denize besleyici maddelerin dengesiz bir şekilde girmesine neden olacak, bunun sonucunda da aşırı plankton çoğalmaları yaşanabilecektir. Bu organik plankton yığışımı dipteki hidrojen sülfürün artışına neden olabilecektir. Bu da Karadeniz'deki canlı türlerinin yaşam alanlarının daha da azalması anlamına gelebilir. Deniz seviyelerindeki artışlar belki ciddi boyutlarda olmayabilir, ancak az da olsa artışların olacağı kuşkusuzdur. Bu artışlar kıyısal ekosistemi etkileyecek özellikle 'dalga tabakası' dediğimiz dalgaların kıyıya vurup çekildiği bölgedeki zengin canlı yaşamı özellikle dip canlılar olumsuz etkilenecektir" dedi.

Bu öngörülerin düzenli olarak yapılacak bilimsel izleme çalışmalarıyla takip edilmesi ve canlıların değişimlerden nasıl etkilendiğinin araştırılması gerektiğini vurgulayan Bat, "Çünkü iklimsel değişikliğin etkileri açık denizden çok kıyısal sularda daha çok kendini gösterecektir. Su sıcaklığının artışıyla özellikle bazı balık türlerinin fizyolojik yapılarında, üreme dönemlerinde ve eşeysel olgunluğa erişim zamanlarında, boylarında değişim olabilecektir" diye konuştu.

Kaynak: Vitrinhaber

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

334197


Tasarım:DtGaNi