İki eski Diyanet çalışanı tarafından İstanbul’da kurulan ve Sinop’ta da şubesi bulunan ‘Cengiz Filo’ isimli kiralama şirketi üzerinden, başta kamuda üst düzeyde görev yapan bürokratlar ve siyasiler olmak üzere yüzlerce kişinin yüz milyonlarca lira dolandırıldığı ortaya çıktı.
Büyük vurgunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adını ve halkın ona duyduğu sevgiyi de kullanarak AK Parti’nin rekor oy aldığı bölgelerde ‘güven iklimi’ oluşturan kalpazanlar, geri planda iş tuttukları ortaklarıyla birlikte yüzlerce kişiyi ‘araç satış vaadiyle’ mağdur ettiler. Ağustos ayında patlak veren ve ‘yüzyılın otomobil vurgunu’ olarak kayıtlara geçen olayla ilgili Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatırken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü de geçtiğimiz hafta operasyon yaparak tüm şüphelileri gözaltına aldı.
Türkiye’de geçtiğimiz aylarda sıfır araç bulma ve satın almada yaşanan sorunu fırsat bilen vurguncular, kurdukları kiralama şirketleri üzerinden Türkiye tarihinde eşi benzeri görülmemiş büyük bir vurguna imza attı. Kaymakamından belediye başkanına, hâkiminden savcısına, avukatından doktoruna, çiftçisinden esnafına varıncaya kadar yüzlerce kişiyi dolandırıp mağdur eden şebeke, devletin getirdiği “6 ay 6 bin kilometre” şartını da kendileri için fırsata çevirerek, araç satış vaadiyle büyük bir ‘nitelikli dolandırıcılık’ faaliyetine imza attı. ‘Çiftlikbank’ vurgununu aratmayan olayın perde arkasında ise profesyonelce kurgulanmış büyük bir plân bulunuyor.
2021 yılı ortalarında İstanbul Esenler merkezli olarak Halil Cengiz ve Ahmet Cengiz isimli iki kamu personeli tarafından eşleri üzerine kurulan ‘CNGZ Cengiz Filo ve Otomotiv’ isimli şirket, HAKTAN&CENGİZ OTOMOTİV olarak Halil İbrahim Aktan isimli işadamıyla birlikte 2021 yılı Aralık ayında memleketleri olan Sinop’un Durağan ilçesinde de Haktan Tekstil bünyesinde faaliyete başladı. Özellikle Halil İbrahim Aktan’ın, tanınmış siyasi ve bürokratlarla kurduğu yakın ilişkiyi kullanarak Sinop’ta ve İstanbul’da kısa sürede adından söz ettiren firma, kamuda üst düzeyde görev yapan bazı isimlere ilk aşamada ‘uygun şartlarda’ araç satıp bunların fotoğraflarını sosyal medyada boy boy paylaşarak kendini tanıttı. 2022 yılı Aralık ayı geldiğinde ise Haktan&Cengiz Otomotiv olarak bilinen firmadaki ortaklık sona erdi ve tabelalar indi. ‘Problemli bir ayrılık’ gibi kamuoyuna yansıtılan ve rakip firmalar gibi izlenim verilerek Cengiz otomotiv ve Haktan otomotiv adıyla ayrı ayrı faaliyet yürüten ortakların ticari ilişkisinin ise geri planda son ana kadar devam ettiği belgelerle ortaya konuldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a %85 gibi rekor bir oyun çıktığı Durağan’da “34 RTE…” plakalı araçlarla şov yapan firma sahipleri, devlete ve kamu kurumlarına duyulan güveni de suistimal ederek başta kamu kurumlarında üst düzeyde görev yapan bürokratlar ve siyasiler olmak üzere yüzlerce kişiyi ağlarına düşürdüler. Türkiye’de bayilerde sıfır araç bulma noktasında sıkıntıların yaşandığı bir süreçte tırlar dolusu arabayı Sinop’ta ve İstanbul’daki iki şubesinde sergileyen ve bunu sosyal medya üzerinden sürekli paylaşan fırsatçılar, “Jandarmaya Drone hediye etme”, “Cami ve Kur’an Kurslarına Yardım”, “Derneklere Bağış” gibi yöntemlerle de halk nazarında itibar edindiler. Başta göz önündeki üst düzey bürokratların ve hatırı sayılır siyasilerin firmadan araba alıp problem yaşamadığını gören sıradan vatandaşlar da akın akın bu şirkete yöneldi.
500’E YAKIN MAĞDUR VAR!
Hiçbir yetkili bayide araba bulunmazken Durağan’da sıfır kilometre araç bulunduğunu çevre il ve ilçelerden duyan birçok vatandaş da ilçeye gelerek araç sırasına girdi. Filo arabası olduğu için satış yaparken “6 ay ve 6 bin kilometre” şartını öne süren firma, alıcılara “araç satış vaadi” isimli bir szleşme imzalatıp araçların o günkü değerini peşin olarak tahsil etti. Ruhsat devirlerini belli bir süre boyunca zamanında yapan firma, 2023 yılı başlarından itibaren elinde araç olan vatandaşlara araçların resmi devirlerini geciktirmeye başladı. Bazı alıcılar ise, 2-3 ay sonra teslim edilmek üzere paralarını peşin verdikleri arabalarını alamamaya başladı. Bu gecikmelerin vuku bulduğu bir süreçte, 4 Ağustos 2023’te bir alacaklı mahkemeye başvurup şirkete ihtiyati haciz koydurttu. Bunu duyan diğer alacaklılar da haciz ve icra işlemleri başlatınca şirket tamamen kilitlendi. Yüzlerce kişinin ruhsat devri veya araba beklediği bir anda yaşanan bu gelişmenin akabinde, dolandırıldığını anlayan onlarca kişi savcılığa giderek suç duyurusunda bulundu. Yaşanan bu gelişmelerden sonra müşterileri ile iletişimi sürekli devam ettiren ve olayı çözeceklerini iddia eden Halil ve Ahmet Cengiz isimli kuzenler, Sinop ve çevresindeki mağdurların katılımı ile Durağan ilçesinde polis korumasında bir toplantı gerçekleştirdiler. Bu toplantıda; enflasyon ve kur farkından dolayı geçici ticari bir problem yaşadıklarını fakat bunu en kısa sürede çözerek elinde araç olanlara belirli bir fark almak kaydıyla araç devirlerini vereceklerini, para verenlere ise anaparalarının iade edileceğini belirten firma sahiplerinin, müşterileri oyalamak adına bunları söyledikleri çok geçmeden anlaşıldı. 2021 ve 2022 yıllarında 700’ün üzerinde araç satıp ruhsat devirlerini zamanında yapan firma yetkilileri, 2023 yılında ise arkada 500’e yakın mağdur bırakarak kepenk indirdi. Ayrıca, müşterilere satılan araçları bankalara teminat olarak gösterip on milyonlarca lira banka kredisi kullandıkları da soruşturma sürecinde ortaya çıktı.
SAVCILIK OLAYA EL ATTI, EMNİYET OPERASYON BAŞLATTI
Çeşitli platformlar aracılığıyla bir araya gelerek hak arama yoluna giden mağdurların içerisinde çok sayıda hâkim, savcı, polis ve avukatın da bulunduğu belirtilirken, Diyanet ve Milli Eğitim camiasından da onlarca kişinin mağdur olduğu ve bu kurumların da soruşturma başlattığı öğrenildi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ise İstanbul ve Sinop’taki tüm şikâyetleri tek dosyada birleştirerek geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Mağdurların Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığına da ulaşmasının akabinde, aradan geçen üç ayın sonunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü önceki hafta tüm mağdurların ifadesini alarak geçtiğimiz günlerde büyük bir operasyon başlattı ve tüm şüpheliler ile işbirlikçilerini gözaltına aldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın da olayı yakından takip ettiği belirtilirken; gözaltına alınanlardan Cengiz Filo otomotiv şirketi sahipleri Halil ve Ahmet Cengiz ile eşleri Hatice Cengiz ve Hatice Dilek Cengiz, personelleri ve aracıları Murat Dilek, Yüksel Turgut, Şaban Aktan, Ertuğrul Şanlan, geri planda işbirliği yaptıkları firmalardan Elibol Turizm’in sahibi Engin Elibol, GrandTur – Grand Vizyon Turizm (Kale Seyahat) firma sahibi Ali Rıza Çelebi gibi isimlerin tutuklanması bekleniyor. Firmanın sahte çek, kara para aklama, sahte imza, evrakta sahtecilik, vergi kaçırma gibi birçok suçu alenen işlediği de yine soruşturma sürecinde ortaya çıkan gelişmeler arasında yer alıyor.
Kaynak: Boyabat Haber Gazetesi.com - Ezgi FM