Bu çorbayı iki aşamalı anlatmamız gerekiyor. Birinci aşamada Tarhana’nın hazırlanışını, ikinci aşamada ise Tarhana Çorbası’nın yapılışını anlatacağız.
Yoğurt bir kapta 1 hafta kadar içine hiçbir şey koymadan ekşimeye bırakılır. Arzu edildiği kadar ekşidikten sonra halka halinde kesilmiş soğan, tuz, çörek otu, küçük doğranmış domatesler ve kırmızı biberler, hepsi yoğurda ilave edilir. Bütün malzemeler karıştırılır ve bir tarafta dinlenmeye bırakılır. Üç, dört gün bekletilir. Bu karışım daha büyük bir kaba dökülür ve içine maya (özellikle köy mayası) ve un (özellikle değirmen yani halk ağzıyla yerli unu) ilave edilir ve çok katı olmayan bir hamur elde edilir. 7-8 gün mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur gölge bir yere serilen örtüler üzerine tabak büyüklüğünde dökülür. Hafif kuruyunca, elde ovularak yani halk ağzıyla gıdıklanarak ufalanır ve süzgeçlerden geçirilir. Tekrar örtülere serilip kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra kavanozlara koyulup saklanır.(İstenirse Tarhana hamur halinde de saklanabilir.)Yöremizde Eylül- Ekim aylarında hazırlanan tarhananın daha lezzetli olduğu söylenir.
Bir tencerenin içine 1,5 yemek kaşığı tereyağı ve salça (domates suyu) ile kıyma konur ve ağır ateşte karıştırılarak pişirilir, 1 diş sarımsak az bir tuzla iyice dövülür ve tencerede ki karışıma ilave edilir. Daha sonra 2 su bardağı su ilave edilir ve en son tarhanamız da ilave edilerek ağır ağır karıştırarak pişirilir.Diğer tarafta küp halinde küçük parçalara ayırdığımız ekmekleri erittiğimiz tereyağının içine koyup ara sıra karıştırarak pembeleşene kadar kızartırız.Pişirdiğimiz Tarhana Çorbası’nı kaselere koyup kızarttığımız ekmek ve rendelenmiş kaşar peyniri ile birlikte sıcak servis yaparız.