Yayın Tarihi:30 06 2019 04:31(48918)

İlçemizdeki Adnan Menderes Bulvarının İsmi Değişsin

Zira değişmesi için çok neden var.
Okuduğunuz zaman parmak ısıracaksınız.

Cumhuriyet’in kuruluşundan kısa bir zaman sonra eğitime hizmet vermeye başlayan İnönü İlkokulu’nun kapısına iki yıl önce kilit vuruldu. Nedeni mi? Sizce adından dolayı olabilir mi? Yine ilçemizde birileride amiri olduğu kurumdan TC’yi kaldırmadı mı? Birilerinin Atatürk’e ve İnönü’ye karşı olan hazımsızlıklarının nedenlerden birisi Adnan Menderes’in idamı olabilir mi? Peki A.Menderes niçin idam edildi? Birilerinin yere göğe sığdıramadığı Adnan Menderes haksız yere mi idam edildi? Eğer idamında haklılık payı varsa o zaman bu kişinin ismi niçin kurumlara ve caddelere konuyor?

Adnan Menderes’in idam ediliş nedenleri.

1- Örtülü ödenek paralarını zimmetine geçirmek,

2- 6-7 Eylül Olayları'na önceden haberi olduğu halde olarak müdahale etmemek,

3- Kanuna aykırı olarak üniversite basmak ve halka ateş açtırtmak,

4- Bazı muhalefet milletvekillerinin ve muhalefet liderinin seyahat özgürlüğünü kısıtlamak,

5- Devlet radyosunu siyasi çıkarları için kullanmak,

6- Halkı Demokrat İzmir gazetesinin matbaasını tahrip etmeye teşvik etmek,

7- Kırşehir'in haksız olarak ilçe yapılması,

8- Yargı bağımsızlığının ihlali,

9- Tahkikat Komisyonu'nun kurulup olağanüstü yetkilerle donatılması,

10- CHP'nin mallarına "haksız" yere el konulması

Menderes'in başka suçları yok muydu? Aslında Menderes'in suçları mahkemelerde gündeme gelmeyenlerdi.

1- 1951 yılında Menderes hükümeti Kore Savaşı'nda Amerika için asker gönderdi. Amerikan çıkarları için bine yakın vatan evladı Kore'de yaşamını yitirdi, binlercesi yaralandı.

2- 1952'de NATO'nun isteği üzerine komünizme karşı gayri-nizamı harp yapacak Seferberlik Tetkik Kurulu, daha sonraki adıyla Özel Harp Dairesi kurdu.

3- 1954 yılında Yabancılara petrol arama ve çıkarma izni verildi.

4- Tek parti döneminde kurulan bazı traktör ve basma fabrikaları Menderes döneminde özelleştirildi veya ekonomik olmadıkları için kapatıldı. Nuri Demirağ tarafından kurulduktan sonra İsmet İnönü tarafından devletleştirme kapsamına alınan uçak ve uçak motoru fabrikaları, Eskişehir tank fabrikası ve Kırıkkale silah fabrikası Menderes döneminde NATO standartlarına uymadıkları gerekçisiyle kapatıldılar

5- Cezayir kurtuluş savaşı sırasında Fransa'yı destekledi.

“1958 yılında maalesef Hıristiyanlara silah taşıdık. Bir gün bize Etimesgut’tan Beyrut’a uçma emri verildi. Akdeniz’de İngiliz Kuvvetleri bizi engellemeye çalıştı. Biz ‘Victoria’ parolasını verdik, 45 dakika Beyrut üzerinde dolaştıktan sonra havaalanına inebildik. İlk seferde Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu bizzat gelip bize nezaret etti. Beyrut’a toplam 85 sefer düzenledik. Ben 5 sefere katıldım. Lübnan’a ne taşıdığımızı bilmiyorduk, esasında kimse bilmiyordu. Bize Müslümanlara gıda ve ilaç taşıdığımız söylenmişti.”

“Fakat sonraları silah ve mühimmat taşıdığımızı, üstelik bunları Hıristiyanlara verdiğimizi öğrenmiş olduk. Bunu Amerika’nın emriyle yerine getiriyorduk. Biz yükümüzü teslim edip geri dönüyorduk. Öğrenmemiz de Müslümanların Beyrut Havaalanı’nı ele geçirip uçağımızı enterne etmelerindern sonra mümkün oldu. Müslümanlar Rıza Kalaycıoğlu komutasındaki uçağımızı ele geçirince içinden Kırıkkale yapısı tüfekler, bombalar çıktı. Her uçağın yükü ortalama 2-2,5 ton ağırlığındaydı. Tabii denizden çok daha fazla silah aktardık, bütün bu silah ve mühhimmat maalesef Hıristiyan kuvvetlere gidiyordu. Ama dediğim gibi ben, Emin Karayavuz, Nevzat Balaban ve başka pilotlar ne taşıdığımızı bilmiyorduk. Kesinlikle böyle olduğunu bilseydik direnişe bile geçerdik.” Kaynak: Beyrut Havaalanı’na beş sefer yapan pilot H. Avni Güler

6- 1954-1958 yılları arasında 238 gazeteci iktidara karşı yazılar yazmak suçundan mahkûm oldu.

7- "Tahkikat Komisyonu"nu kurdu. 15 DP milletvekilinden oluşan komisyon hem suçlama hem de yargılama hakkına sahipti. Komisyon 5 kişiden fazla yan yana yürümeyi bile yasakladı.

8- İsmet İnönü'ye 12 oturum meclisten men cezası verildi.

9- Turan Emeksiz hükümete karşı istanbul Üniversitesi'nde düzenlenen bir protesto mitinginde polisin açtığı ateş sonucu öldü. Hüseyin Onur ise sol bacağı kesilerek kurtarıldı.

10- Hukuk'un üstünlüğünü savunan Yargıtay Başkanı Bedri Köker, Yargıtay Başsavcısı Rifat Alabay, Yargıtay 2. Başkanlarından Haydar Yücekök, Yargıtay Üyeleri Melehat Ruacan, Kamil Çoşkunoğlu, Faik Uras ve ilhan Dizdaroğlu 'görülen lüzum üzerine' re'sen günde emekliye sevkedildiler.

11- 6 Haziran 1950'de, Genelkurmay Başkanı Nafiz Gürman olmak üzere bütün üst komuta kademesi dahil olmak üzere 15 general ve 150 albayı re'sen emekliye sevk etti.

12-İnçirlik üstünün açılmasına izin verdi. İnşasına Türkiye'nin NATO üyeliğinden bir yıl önce, 1951 yılında ABD Mühendislik Grubu olarak isimlendirilen bir ekip tarafından başlanan üs, 1954'te açıldı.

13- Tarikatları yeniden hayata geçirmesi

Said-i Nursi’ye değer vermesi, seçimlerde ciddi ilişkiler içerisinde olması (Risale-i Nurlar bu dönemde basılmaya başladı) Öte yandan Said Nursi’ye 1957 yılında Chevrolet hediye ettiği; ve bu hediye Fransa Büyükelçiliği’nden gönderilen bir belgede yer aldığı iddialar arasındadır.

14-Ülkenin İMF ile tanışması bu dönemde olmuştur

Bu dönemde ilk kez IMF katkılı kemer sıkma önlemleri gündeme geldi. 4 Ağustos 1958 kararları ile bütçe disiplini için adım atılırken, ekonomiyi daraltıcı bir etki ortaya çıktı. Devalüasyona gidilirken, dış ticaret açığı büyüdü. 1958 yılında 55.3 milyon dolar olan bütçe açığı, 1959'da 266.7 milyon dolara yükseldi.

15- 1951-1960 yılları arasında  aralarında suçsuz insanlarında olduğu 43 kişinin idam kararına imza attı ve hepsi idam edildi. 16-Kutul Amare zaferini İngilizlerin talebi üzerine Tarih ders kitaplarından çıkartması 17-CHP döneminde açılan Köy enstitülerini kapattı.

Adnan Menderes’in dillere destan çapkınlığı

* Türk opera sanatçısı olan Ayhan Aydan’la münasebet tesis edip bundan meşru olmayan bir çocuk dünyaya gelir. Ama bu arada sadece Adnan Menderes değil Ayhan Hanım da evliydi. Ve bu çocuk sonradan ölmüştür. (İddia ise öldürülmüştür.) Ayrıca A.Menderes’e ait devletin makam aracı ile cenaze taşınarak defin ediliyor.

* Suzan Sözen Hanım’ın oturduğu Belveder Apartmanı’nına gidip zili çalıyor. Suzan Hanım, sokakta Adnan Bey’in arabasını gördüğünde de (Devletin resmi aracı) kocasına “Hadi Ferit sen arka odaya geç” diyor, o da geçiyor. Ferit dediğimiz İstanbul Emniyet Müdürü! Sizce bunun tahlil edilmesi gerekmez mi! Adam geliyor, evden içeri giriyor, eşi arka odaya gidiyor. Bitlis’e tayini çıkmış olan emniyet müdürü bir iki saatlik alışverişle tayin işinden kurtuluyor.

İlçemizdeki Adnan Menderes Bulvarının ismi değişsin demekle haksız mıyım? Ayrıca söz konusu caddenin Boyabat’ın kahraman evladı Yusuf Kemal Tengirşenk ismiyle anılması daha uygun olur diyorum.

DİPNOT: Alnı secde görmüş insanlardan zarar gelmez (AKP’ye oy verenlerin sözü)

BEREN……..

Facebook'ta Paylaş
13. Yorum: bir bilen 03 07 2019 17:02
boyabat rumuza....doğruyu yalan yalanı doğru yapmak veya söylemek özellikle sizlere has.... yazılanların tümü doğrudur ve belgelidir.

12. Yorum: boyabat 03 07 2019 02:46
sanki yanlarındaymış yazar hanım. şimdi diyecek ki bunlar yazılı kaynak ve doğru,neden çünkü onların kaynakları hep doğru :) diğer bütün doğrular ise yalan.gerçeklerin değilde gerçek olmasını istediklerini doğru sayıyorlar maalesef.

11. Yorum: gökbörü 02 07 2019 23:29
bu beren arkadaşın yazdıkları evet doğru ama eskıyı kaşımaya gerek yok , zaten acı bır şekılde ıdam edıldı menderes , menderesın ıdamı ne kadar acıysa denız gezmışınkıde o kadar acıdır -tamamı gladyonun ürünüdür bu operasyonlar o yüzden sağcısı solcusu bir bütün olmak zorundayız , bizim bizden başka dostumuz yok başka türkıye de yok , herkes uyanık olsun!!!!!!!

10. Yorum: boyabatlı 02 07 2019 17:43
lbgt onursuz eylemlerine destek veren chp li belediyeler chp zihniyeti menderese zina suçlaması yapması traji komik bir iddia

9. Yorum: boyabat 02 07 2019 15:06
hep aynı zihniyetin yazısı hiç değişmiyecekler. yazık

8. Yorum: boyabatlı 02 07 2019 03:38
siz kafayı yemişsiniz bunların yalan olduğunu bildiğiniz halde burada yazmışsınız birde hemşeri olucaksınız nasıl bir kafa yapısı nasıl bir görüş??? ne

7. Yorum: cht 01 07 2019 22:20
mış mış mış ta muş muş muş. sanki kendi yanınızda yapılmış gibi, sanki gözleri ile görmüşler gibi anlatıyor. yalan söyleyen tarih utansın pehhh.

6. Yorum: fahri yortanlı 01 07 2019 18:53
sayın yazar; sizin iddialarınız da mahkemenin adnan menderes ve arkadaşlarının idamı için mahkeme tarafından uydurulan zorlama iddalar kadar temelsiz, kanıttan yoksun ve komik. "aslında menderes'in suçları mahkemelerde gündeme gelmeyenlerdi" gibi garip bir cümleyi kurmak nasıl bir aklın ürünüdür bilemiyorum ama suç uydurulduğunun apaçık bir kanıtı. devletin iade-i itibar ettiği bir zatın ismini caddeden kaldırmak ne sizin ne kimsenin haddine değildir.

5. Yorum: yazık 01 07 2019 15:47
bu anlatılanlar dönemin iktidarı yani sizin zihniyetin uydurmasıdır

4. Yorum: yemezler sayın c. 01 07 2019 15:05
yemezler efendi yemezler. sen biliyorum sandığın bütün bilgilere bir format attır. rockefeller'in hatıralarını oku adnan menderes'in neden idam ettirildiğini de anlarsın.

3. Yorum: beren 01 07 2019 06:53
2. yorumcu boyabatlı... eğer adnan menderes bu suçları işledi ise (tümü belgeli) bu suçlar islam dinine aykırı mı değil mi. önce buna cevap vermelisiniz.2. şık allahın men ettiği zinayı fransızca,almanca.ingiliz
ce, türkçe veya çince olarak yazdığımız vakit anlam değişirmi.mesela bugün farklı dillerde yazılmış kuran var. farklı dilleri yaratanda cenabı allah veya duayı türkçe olarak yaptığımız vakit allah duymuyor işitmiyormu.ayrıca bu kadar suç işleyen bir kişinin doğru olduğuna nasıl kanaat getirebilirsin.bence ezanı siyasi olarak kullandığı bariz bir şekilde ortada.ezana saygısı olan bir kişinin allaha'da saygısı olması gerekirdi.ama maalesef bundan eser yok.asılsız asılanlar demişsin.günümüzde yalan belgelerle çok komutan cezaevine atılmadı mı. eğer iskilipli atıf hoca gibi kişileri arz ediyorsan asılış nedenini sahifeler dolusu yazabilirim

2. Yorum: boyabatlı 01 07 2019 05:19
istiklal mahkemeleri önce idamına sonra kararın verilmesi ne diyerek idam edilen binlerce masum insanlar, tanrı uludur diye ezan okutan da menderes ti yazar hanım bunları yazmayı unutmuşsunuz hatırlatayım dedim

1. Yorum: guzel 01 07 2019 02:34
bence adnan menderes bulvarinin ismi ekrem imamoglu olarak degistirilsin cunku o turkiye'nin cok yakinda cumhur reisi olacak.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

221653


Tasarım:DtGaNi