Yayın Tarihi:15 09 2021 23:13(1634)

Gözlerinin İçine Bakarak…

Tam da Afgan mültecilerinin ülkemize gelmeye başladıkları günlerde bir tamir işi için evimin yakının da ki bir tamirciye gittim. Benden önce ustanın yanında olan biri daha vardı. Usta işin fazla sürmeyeceğini söyleyip oturmamı istedi. Oturdum ve sohbet etmeye başladık.

Sohbet ilerledikçe günlük konulara, daha doğrusu İran üzerinden ülkemize gelen Afgan mültecileri konuşmaya başladık. Bu mülteciler sınırlarımızdan nasıl girebiliyorlar acaba demiştim.

Tamir yapan usta hiç yurt dışına çıkıp çıkmadığımı sordu. Çıkmadığımı söyledim. Çok ülke gezdiğini, her ülkeye girişte muhakkak sorgulandığını, Rusya girişinde yaşadığı bir anısını anlattı.

Başka bir Türk yolcuya Rusya’ya niye geldiğini, nerede kalacağını sormuşlar. Turist olarak geldiğini söyleyince, turist olarak gelmişsin ama seni aramak zorunda kalırsak nerede bulacağız, senin cebinde 50 dolar var, en az 1500 doların olması gerekir deyip geri çeviriyorlardı. Borç verdim geri çevrilmekten kurtuldu. Kısacası hiçbir ülkeye elini kolunu sallayarak giremesin dedi. Sınırımızdan geçen bu Afganlar nasıl geçiyor anlamıyorum diyerek devam etti ve buna benzer değişik konulara değindi.

Benim gibi müşteri olan diğer kişi de sessizce dinliyordu, ona bakarak gelen bu Afganların hepsinin genç olduğunu, içlerinde yaşlı, çocuk ve bayan olmadığını söyledim.

Sessiz duran arkadaş da konuşmaya başladı. Bakın biz bir Nato ülkesiyiz. ABD bu işi planlıyor. Ülkemizde kargaşa çıkarıp Irak’ta olduğu gibi ülkemize el koymalarından korkuyorum. Sonumuz iyi görünmüyor gibi cümleler etti. Evet geleceğimiz sizce de nasıl olacak?

Başka bir esnaf arkadaş, Afganlıların İran’ı otobüs ile geçip Türkiye içinde yaya olarak geldiklerini söyledi. Eğer bu doğruysa bizim sınırlarımız yolgeçen hanı mı? Demek ki sınırlarımız kevgire dönmüş. Sınır namustur. Bunu da bilmeyen yoktur sanırım.

Bu ülkede hakkını aramak isteyen işçiye, memura yürümek yasak ama mültecilerin ülkeyi bir baştan bir başa yürüyerek geçmek serbest. İran sınırından İstanbul’a kadar yürüyen Afganlılara yasak yok. Yasak olmadığı gibi hes kodu soran da yok.

Değerli dostlar, bir önceki yazımda "Suriyeliler yetmiyormuş gibi Afganlar ülkemize geliyor. Gelenlerin çoğunluğu taşı sıksan suyunu çıkaracak güçteler. Sınırlarımız yol geçen hanına dönmüş. Sen kimsin, nereye gidiyorsun diyen yok. Mit ne iş yapar?" demiştim.

Bu yazımıda bir önceki yazımın devamı niteliğinde olsun isemiştim. Tam bu yazımı planlarken Bartın, Kastamonu (Bozkurt), Sinop (Ayancık) ta sel felaketi yaşandı. İstanbul’da komşum olan, Bozkurt’ta yaşayan bir komşumu aradım. Abi biz biraz daha yukarıdayız ama söylenenin en az on katı kayıp var deyince bilgisayarı kapattım ve bir aya yakındır da açmadım.

Benim bilgisayarı açmadığım sürece köprünün altından çok sular aktı. Doğruların yanlış, yanlışların doğru olduğunu söyleyen çok kişi oldu. Hatta üzerine vazife olmayan, kendisini ilgilendirmediği konularda bile konuştular. Konuşuyorlar. Ben niye yazmayayım dedim. Yazacağım ama…

Bu iktidar döneminde dağıtılan kömür ve makarnaları yazmayacağım. Tanzim satış çadırları önünde patates ve soğan alabilmek için sıraya girenleri, bu sıralara da varlık kuyruğu denildiğini yazmayacağım. Sel felaketi esnasında halkın başına atılan çayları da yazmayacağım. İstifa ettiği günden sonra ortalıkta görünmeyen, sağlık sorunları nedeniyle istifa etti denmesine rağmen geçmiş olsun diyen olmayan, “at izi it izine karıştı” (?) diyen Berat Albayrak’ın nerede, niye istifa etti diye de yazmayacağım. Çünkü bunları bilmeyen yok. Yarın çocuklarınız, torunlarınız sorduğu zaman umarım gözlerinin içine bakarak anlatabilirsiniz.

Bundan sonra yazacaklarıma ister gülün ister düşünün. Güldürebilirsem de düşündürebilirsem yazım bir işe yaramış demektir.

Kediler

Bir Van Kedisi, bir Ankara Kedisi bir de sokak kedisi olmak üzere, üç hamile kedi sohbet ediyorlarmış.

Van Kedisi patisi ile karnını kaşıyarak yavrularının babasını methetmeye başlamış. Şöyle iyi baba, böyle iyi baba. Yere göğe sığdıramamış.

Ankara kedisi Van kedisinden aşağı kalır mı, o da daha fazla methederek anlatmış. Sıra sessizce dinleyen sokak kedisine gelmiş. Sokak kedisine hadi sende anlat dediklerinde, utana, sıkıla, diğer kedilerin yüzüne değil de yere bakarak, ben babalarını tanımıyorum. O esnada çöp kutularından karnımı doyurabilmek için yiyecek arıyordum demiş.

Şu cümlemi tekrar ederek hayırlı ve sağlıklı günler diliyorum dostlar. Yarın çocuklarınız, torunlarınız sorduğu zaman umarım gözlerinin içine bakarak anlatabilirsiniz.

Mustafa Gürleyen (15.09.2021)

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: misafir 17 09 2021 19:24
sayın yazar devlet yetkililerimizin beyanları ve açıklamalarına inanmayan aradan günler geçmesine karşın aynı konuyu yine eksik ve yanlış bilgileri yazdığınızı yazmayacağım. ibb belediyesinin 3tl lik sütü 8 tl ye alıp dağıttığını yazmayacağım, ayancık belediyesinin chp li olduğunu yazmayacağım, üstü çıplak semazenleri yazmayacağım, seçim zamanı insanları işten çıkarmayacağız deyip binlerce işçiyi çıkaranları ve şeref sözü veren ama sözünü tutmayanları yazmayacağım. daha çok yazmayacağım şey var ama buraya sığmaz. sağlıcakla.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

215429


Tasarım:DtGaNi