Yayın Tarihi:29 01 2023 16:12(867)

Açık alanda köpek beslemek

Baştan şunu söylemek istiyorum: Köpekler, binlerce yıldır insan yaşamının o kadar bir parçası olmuştur ki, uzun bir süre ayrı kaldığınızda “unutmuştur”, “hatırlamaz” dediğimiz de bile sesimizden ve mimik hareketlerimizden bizi rahatlıkla tanıyabilen ve anlayabilen çok az sayıdaki hayvandan biridir.

Sadece evcil hayvanlar değil, sokak köpekleri bile insan hareketlerini okuyabilir, bazı durumlarda tepki verebilirler. Kendileriyle etkileşimde olan kişilerle çabuk iletişim kurma ve onları koruma yeteneğini çoğu kere muhafaza ederler.

Son zamanlarda köpek saldırılarıyla alakalı üzücü haberler izliyoruz televizyonlarda. Ülke genelinde artan sokak köpekleri saldırılarına bir yenisi daha eklendi. Boyabat’ta sabah saatlerinde dershaneye gitmek üzere evinden dışarı çıkan genç kıza sokaklarda gruplar halinde başıboş gezen köpekler saldırdı. Sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan ve korku dolu anlar yaşayan genç kızı çevredeki vatandaşlar kurtardı.

Boyabatlı vatandaşlar şehir merkezinde artan köpek saldırılarına karşı belediye görevlilerinden ve diğer yetkili birimlerden yardım talep ediyorlar. Muhtemel acı olayların yaşanmaması için acilen önlem almalarını istiyorlar.

Yaşanan olay sonrası şikâyet üzerine bölgeye gelen belediye görevlileri bina önlerinde ve çevresinde bulunan bazı köpek kulübelerine müdahale ederek kaldırmış. Görevlilerin saldırgan köpeklerle ilgili ne iş yaptıklarına dair henüz bir haber alamadık.

Şehir merkezindeki sokaklarda yaşayan ve gruplar halinde gezen başıboş köpekler vatandaşları tedirgin ediyor. “Ya bir gün bana da saldırırlarsa” diye endişeleniyor. Vatandaşların bazıları korkularından dolayı sabah namazı için camiye gidemiyorlar. Anlayacağınız Boyabatlılar da başıboş köpeklerden şikâyetçi ve biran evvel soruna çözüm bulunmasını bekliyorlar.

Daha düne kadar belediyenin köpek barınağı yoktu. Şimdi barınağı da, veteriner hekimi de, aracı da, ekibi de var. Son yıllarda popülasyonu artan sokak hayvanları için planlanmış programa uyarak mücadele ediyor mu? Sokakları daha güvenli hale getirmek için aldığı önlemler neler?

Belediye görevlileri yasanın kendilerine verdiği yetkiyi kullanarak sokaklardaki huysuz, saldırgan, hasta ve sakat hayvanları toplamak, barınağa götürmek, sağlık kontrollerini ve bakımlarını yapmak, rehabilite etmek sonra da sahiplendirmek için daha ne bekliyor? Harekete geçmek için illa ki bir vatandaşın saldırıya uğraması, yaralanması mı gerekiyor. Unutmayalım, can kaybı yaşanan her olay insanı derinden üzüyor, kahrediyor.

Yerel haber kaynaklarından öğreniyoruz ki, Boyabat Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı son günlerde artan köpek saldırıları nedeniyle hareke geçmiş. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden katılanların da olduğu bir toplantı gerçekleştirilmiş. Sahipsiz hayvanlarla ilgili önemli kararlar alınmış. Yapılacak çalışmalar neticesinde Boyabat’ın üç ayrı noktasında köpek bakım noktalarının oluşturulacağı, hayvanseverlerin bu noktalarda sokak hayvanlarını besleyebilecekleri, bakımlarını yapabilecekleri bilgisi paylaşılmış.

Birkaç aydır sokak hayvanları, sorunlar ve çözüm önerileri üzerine bu köşede yazılar yayınlıyoruz. Yazılarda fikirlerimizi sizlerle paylaşıyoruz. Bunlardan biri de sokak köpekleri güvenli olsalar dahi gelişigüzel yerlerde beslenmemeleridir.

Sokak hayvanları beslendikleri noktalarda/yerlerde toplanıyorlar. Gruplar halinde hareket ediyorlar. Sokaklarda ve yol kenarlarında bekleyen köpekler bir olup her geçen araca havlayarak saldırıyorlar, yetmedi peşinden koşuyorlar, soluk soluğa kalıyorlar. Bazıları da yolda yürüyen insanların üzerine doğru koşuyor. Savunmasız vatandaş panik yapıp kaçınca da, bu sefer diğer köpekler aracı bırakıp, hep beraber korku içerisinde oradan uzaklaşmaya çalışan kişiye saldırıyorlar.

Köpek besleyecek hayvansever vatandaşlar müstakil evlerinde, bağında, bahçesinde yahut belediyece belirlenmiş ve izin verilmiş noktalarda/mahâllerde besleme ve bakım işlerini yapmalıdırlar.

Tecrübe edil ki; sitelerin ya da apartmanların önlerinde besleme ve bakım işlerini yaparsanız, köpekler kendilerini de besleyicilerini de koruma içgüdüsüyle yoldan geçen vatandaşlara çocuk-yetişkin ayırımı yapmaksızın saldırabiliyorlar.

Gönüllü olup sokak köpeklerini gelişi güzel yerlerde beslemek sorunu çözmüyor maalesef.

En iyi çözüm yolu; asabi sokak hayvanlarını yakalanıp barınaklara yerleştirmek, sağlık kontrollerini yapmak, mikroçip takmak, kimliklendirmek, sterilize edip aşılamak, kısırlaştırmak ve mümkün ise sahiplendirmektir.

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

217961


Tasarım:DtGaNi