Yayın Tarihi:17 03 2023 11:48(578)

Yeni Türkiye’de kimler milletvekili olabilir, kimler olamaz?..

Milletvekilliği benim gibi düşünenler için dini ve insani olarak kutsallığı yüce ve ibadettir. Milletvekilliği bir meslek olmadığı gibi, salla başı, al maaşı hiç değildir. 5 yıllık milletvekilliği süresince TBMM’ye uğramayan bankamatik milletvekilliği.

Günümüzde olduğu gibi, ülke adına TBMM’ye lehte ve aleyhte araştırma önergeleri vermeyen, siyasi parti liderinin Meclis’e gönderdiği kanun tekliflerini okumadan, içeriğini bilmeden evet veya hayır diyen vekil milletin vekili değil, liderinin vekili değil de nedir?

Hemen, hemen her milletvekilliği seçimlerinde buradan isim vermeyeceğim, çeşitli siyasi partilerden milletvekilliğine baş vurmam istendiği gibi 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler için de milletvekilliği teklif geldi.

Teklif eden partiliye, geçmişte yapılan milletvekili, belediye meclis üyeliği tekliflerine neden hayır dediğimi telefonla şöyle anlattım.

Partinizden milletvekili aday, adayı olarak beni düşünmenizden dolayı sizlere, teşekkür ederim. Ülkenin bu siyasi yönetim sisteminde aldığı oyların dinen ve insanen vebalinin olduğunu düşünen ve bilen kim milletvekili adayı olabilir ki ben olayım.

Milletvekili olarak ülkemin, milletimin çıkarları doğrultusunda söz sahibi olmayacaksam, seçildiğim siyasi parti liderine sınırsız biat edeceksem, her konuya liderim karar verecekse, milletin vekili değil, liderin kuklası olmuş olmaz mıyım?

Kartvizitimde milletvekili, arabamın camında vekillik kartı, bol maaşım olabilir ama vicdanımı, ilkelerimi şahsi bencil çıkarlarım için kiraya mı vereyim?

Milletvekili benim kriterlerime göre, örnek insandır. Siyaseten de olsa yalan söylemez, rakiplerine iftira atmayandır.

Vekillik günümüzde olduğu gibi basit değildir. Seçmenin verdiği her oy’un vebali vardır. Milletvekilliğindeki, başarılarıma da, başarısızlıklarıma da oy verenler kefildir.

Gerçi günümüzde, yalan, iftira, karalama, kendisini bilen bir insana yakışmayacak ağza alınmayacak hakaretler yapılmasına siyaset diyorlar. Batsın böyle siyaset.

İktidar milletvekillerinin TBMM’ye gelen kanun tekliflerinin içeriğini okumadan, bilmeden evet oyu kullandıklarından vicdanları nasıl rahat eder, aldığı milletvekili maaşlarını çocuklarına nasıl yedirirler anlamakta güçlük çekiyorum.

İktidar milletvekillerinin, milyonlarca emeklisi, asgari ücretlisi açlık sınırı altında yaşarken, bir kilo ucuz kıyma alabilmek için saatlerce kuyruk beklerken, insan içine hangi yüzle çıktıklarına, vatandaşlardan oy istediklerine şaşırıyorum.

Seçmen, TBMM’de beni temsil etsin, ülkemin çıkarları doğrultusunda oy’unu kulansın diye oy vererek Meclis’e gönderiyor. O ise, liderinin talimatları doğrultusunda oy kullanıyor. Bizde bunlara milletin vekili diyerek, sayın milletvekilim diye saygıda kusur etmiyor, en güzel şekilde ağırlıyor, soru sormuyor, ne yazık ki, ülkemizde vekalet verdiği vekillerin karşısında el pençe durana seçmen diyoruz!

Bilmezler mi ki, asılın olduğu yerde, vekaletin geçersiz olduğunu!

Vekil, seçmenden aldığı oyların sorumluluğu ile aldığı maaşın helal olması için gece gündüz çalışır vicdan rahatlığı ile kutsal milletvekilliği görevini nasıl en iyi şekilde yerine getirir düşüncesiyle gece uykularım kaçması gerekirken…

Bugünkü siyasi parti sisteminde, liderine biat et, onun talimatlarını uygula, memleket için o her şeyi düşünür, sen yeter ki Meclis oturumlarına katıl, grup başkanın verdiği önergeleri sorgulamadan el kaldır. Al maaşını salla başını.

Her kurum ve kuruluşların ilkeleri, yönetmenliği olduğu gibi, siyasi partilerin de yönetmelikleri vardır. Her milletvekili, her üye kafasına göre hareket edemez. Mensubu bulunduğun siyasi partinin iç tüzük, parti disiplini, MKYK, genel başkanın aldığı kararlara uymak herkesin görevi olmakla birlikte parti içinde, Meclis’te söz hakkının olması vekilin en tabi hakkı değil midir?

Meslek olarak, yıllarca siyasi parti liderleri, bakanları takip ettim. Siyasi danışmanlık, seçim kampanyaları organize ettim. Türkiye’deki siyasetçi profilinde şunları gördüm. Çok paran olacak, eğitimin hiç önemli değil seçim kanuna göre ilkokul mezunu olman yeterli.

Siyasi parti liderine, ilkelerini, inancını yok sayarak her koşulda biat edersen vekil olabilirsin.

Efendim, bu aday üniversite mezunu, profosör, alanında uzman liyakatlı olmasına hiç önemi yok.

İki binli yıllar öncesi bazı siyasi parti delegeleri, üyeleri milletvekili, belediye başkan adaylarını belirlerdi. Günümüzde, parti liderleri veya genel merkezler belirliyor. Bizde bunun adına ileri demokrasi diyoruz.

İktidarlar tarafından siyasi partiler kanunu işte bu nedenle yıllardır değiştirilmiyor.

Özet olarak, günümüz Yeni Türkiye’sinde, haram, helal, uyuşturucu, hırsızlık,yolsuzluk parasıyla zengin olmuşsun, hiç önemli değil, milletvekili olman için hiçbir engeli yoktur. Hatta seçim bölgesi sıralamasında ilk sıralarda seçilebilir yerden aday gösterilebilirsiniz.

Milletvekillerinden, siyasi parti liderlerinden tam teşekkülü hastaneden sağlık raporu istenmiyor, adayın “Şizofren, alzemir” hastası olması bile önemli değil.

Tarafıma milletvekilliği teklifi gelmesinden mutlu olup olmadığımı sorarsanız, fazlasıyla mutlu oldum. Ben oldum olası kendimden bahsetmekten hicap duyan, kendi mütevazi bir hayat yaşayan sıradan bir vatandaş olarak aldığım bu teklifi yazarken bile on kez düşünerek yazdım.

Neyse…

Ülkemiz, milletimiz için hayırlısı ne ise Allah o siyasi partiye iktidar nasip etsin.

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: diken 18 03 2023 14:43
milat yorumcu, deniz baykal, hasta ve sandelye ile yaşıyordu. binali yıldırım'da hastamıydı da tbmm'ye uğramadı.

1. Yorum: milat 17 03 2023 15:10
chp milletvekili deniz baykal aklıma geldi. 1 kere meclise gelmiş yemin için tekerlekli sandalye ile


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

217144


Tasarım:DtGaNi