Yayın Tarihi:27 06 2024 11:29(1022)

Şafak Akça yazdı: Yaşasın Tatil!

Öğretmenlerin mesleki çalışmalarının da sona ermesi ile bu cuma günü itibariyle eğitim-öğretim yılı fiilen sona eriyor. Tüm kademedeki öğrenciler 14 Haziran itibariyle tatile girmişlerdi. 11 Eylül 2023 tarihinde açılan okulların 14 Haziran 2024 tarihinde kapanmasıyla 36 haftalık eğitim süresi sona ermiş oldu.

Ülkemizde okulların açık olduğu eğitim gün sayısı 180 gündür. Dünya örneklerine bakıldığında Türkiye’de tüm kademelerde yıllık eğitim süresi 180 gün iken diğer ülkelerde kademeler açısından farklılıklar olduğu görülmektedir. Ülkelerdeki farklı kademelerde yıllık ortalama öğretim gün süresinin farklılaşmasından dolayı OECD ortalaması ilkokulda 185, ortaokulda 183 ve ortaöğretimde 180 gün olarak belirlenmiştir. Bu açıdan Türkiye’de ilkokul ve ortaokullarda yıllık ortalama öğretim gün sayısı OECD ortalamalarının çok az altında iken ortaöğretim kademesinde ise OECD ortalamasına eşittir. Kademeler açısından bakıldığında ilkokulda yıllık ortalama öğretim gün sayısının en yüksek olduğu ülke 219 günle İsrail olarak görülmektedir. Japonya’daki ilkokullarda yıllık 201 gün eğitim verilirken Avustralya, Danimarka, İtalya ve Meksika yıllık 200 gün öğretimle üst sıralarda yer almaktadırlar. Benzer bir şekilde ortaokul kademesinde İsrail yıllık 209 günle ilk sırada yer alırken Japonya 201, Avustralya 200, Danimarka 200, İtalya 200 ve Meksika’da 200 günle ortaokullardaki yıllık öğretim gün sayısı ilkokullarla eşit olup en fazla eğitim verilen ülkelerdir.

Bizdeki 180 eğitim iş gününün 180’ininde eğitim yapıldığını söylemek anlamsızdır. Sadece bu eğitim yılında 3 gün resmi tatillere denk gelmiş ve eğitim yapılmamıştır. Her ne kadar milli bayramlar da bir eğitim faaliyeti olarak görülse de okullarda milli bayramların bile bayram sonrası ilk iş gününde kutlandığı da görülmektedir. Ayrıca kış aylarında kar yağışı nedeniyle de eğitime ara verildiği unutulmamalıdır (ne gariptir ki öğrenciler tatil haberini umutla beklemektedirler). Ayrıca dini bayramlarda da eğitim öğretim tatil olmaktadır. Örneğin 2024-2025 eğitim öğretim yılında şu an itibariyle ( tatillerin uzatılmadığı düşünülürse) 4,5 gün tatil olacaktır.

Yeni müfredat çalışmalarının temel amacı müfredatı sadeleştirmek olarak açıklanmıştı. Bu kabul edilebilir olabilir. Şöyle ki, özellikle ortaokul programlarındaki aşırı yoğunluk öğrenme süreçleri açısından anlamsız bir yoğunluk içermektedir. Ama eğitim süresinin kısalığı da programın sıklaştırılarak işlenilmesini sağlamaktadır. Olayın öğrenme süreci ve süresi boyutu hiç düşünülememektedir. Her veli ve her öğrenci okulların ilk haftası ile son 2 haftası ders yapılmadığını net olarak bilmektedir. Açık bulunan kadrolar için öğretmen görevlendirmelerinin bile okullar açıldıktan sonra bir ay içeresinde yapıldığı unutulmamalı. Tatilleri de düştüğümüzde neredeyse bir ay eğitim-öğretim yapılmamaktadır. Ülkemiz coğrafi özellikler nedeniyle iklim farklılığını çok uçlarda yaşayabiliyor. Güneyin çok sıcak olduğu zamanlarda doğu ve kuzeyin serin olduğu gerçeği gibi. Okulların ısıtılması ve soğutulması eğitim sürelerinin artık ayrılmaz parçasıdır. Süre ne kadar azalırsa öğrenme de o kadar azalır. Tatil ne kadar artarsa öğrenmeye olan uzaklık da o kadar artar.

Okulların eğitim sürelerinin sürekli çeşitli nedenlere ve plansızlıkla kısalması akla şu fıkrayı getirmektedir:

Üç yıl hizmeti olan bir işçi, patrondan izin istediğinde aldığı yanıtı birlikte okuyalım:

- Demek bugün izin istiyorsun. Gel bir hesap yapalım. Yılda 365 gün var. Bir yılda 52 hafta olduğuna ve sen her hafta 2 gün izinli olduğuna göre, geriye 261 gün kalıyor. Her gün 16 saati işyeri dışında geçirdiğine göre ki bu yılda 170 gün ediyor. Geriye 91 gün kalıyor. Her gün 30 dakika çay, kahve molasına yıllık 23 gün tekabül ediyor. Böylece kaldı 68 gün. Yine her gün 1 saat yemek molası ile geçiyor. Bu da bir yıl içinde 44 gün eder. Geriye çalışacağın sadece 24 gün kalıyor. Zaten her yıl 4 gün hastalık nedeniyle işe gelmiyorsun. Kaldı 20 gün. Yılda 5 gün de resmi tatiller nedeniyle gitti kaldı sadece 15 gün. Her sene 14 gün yıllık izin kullandığına göre geriye sadece 1 gün kalıyor ve eğer ben seni o 1 gün de izinli gönderirsem; Allah beni cezalandırır!..

Eğitim süremiz de bu fıkradaki duruma döndü maalesef.

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: el cevap 30 06 2024 20:08
şafak akça bir de oecd ülkelerinde günde kaç saat ders varmış onu yaz. dersler ülkemizdeki gibi sabah ezanından önce mi başlıyormuş. öğrenciler bizdeki gibi karanlıkta mi okula gidiyor onu yaz. öğretmenlere verilen değer ülkemizdeki gibi mi.oecd ulkerinde ülkemizdeki gibi öğretmenlerin aldığı maaş hizmetlinin maaşından daha mi düşük onları da yaz. aydınlat bizi.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Boyabat'ta AK Parti kırılan gönülleri onarabilecek mi?


Kimi Baharı Kimi Kışı Yaşar


Anılardan Bir Demet


86 yıllık bir fotoğraf


Boyabat Gazetesi 10 Kasım Mesajı


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Tarihin gördüğü en garip savaş


Boyabat Gazetesi Cumhuriyet Bayramı Mesajı


Medya, Tüketim ve Mutluluk


Sayın Boyabat CHP İlçe Başkanım…..


2024 Boyabat Yerel Seçim Sonuçları (31 Mart 2024)


Şafak Akça yazdı: Yaşasın Tatil!


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Aralık ayı ziyaretci sayısı:

177673


Tasarım:DtGaNi