Yayın Tarihi:14 04 2010 00:53(3467)

 

            Maceraya davetiye      


Boyabat Belediyesi ve Boyabat Gazetesi işbirliği ile “Tarihten Doğaya Bahar Yürüyüşü” düzenlendi. Zorlu yürüyüş Salar Köyü Kaya Mezarı önünden başlayacak ve Kurusaray Köyü Bazalt Vadisi’nde sona erecek.

 

 


Yürüyüş hazırlıklarını Boyabat Belediyesi, Boyabat Gazetesi, Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü ve Herkes İçin Spor Federasyonundan temsilcilerin bulunduğu bir komite yürütüyor.

 

Yaklaşık 12 kilometre olan yürüyüş parkuru büyük bir kısmı doğal alanlardan geçiyor. Yürüyüşün en zorlu bölümünü Çal Mahallesinden sonraki dik patika teşkil ediyor.

 

 

 


Yürüyüş Kaya Mezarı önünden başlıyor


Yürüyüşe Salar Köyü’nde bulunan Kaya Mezarı önünden başlanıyor. İsteyenler kaya mezarını gezip yürüyüşe başlayabilecek.

 

 

 

 


Önemli bir kişi için yapıldığı sanılan Kaya Mezarı M.Ö. 600 yıllarına tarihleniyor. O tarihlerde bu yöreye egemen olan “Palalar” tarafından yapıldığı sanılıyor.

 

 

 


Kaya mezarının bulunduğu kayalık alanın üzerinde bu kaya mezarından başka kayalara oyulmuş bir mabet kalıntısı, bir dehliz ve çok sayıda merdiven olduğu dikkat çekiyor.

 

 

 


Yürüyüş güzergahı Salar Köyü Çal Mahallesi altından doğuya dönüyor. Gavurini yanından geçiyor. Bir patika ile yukarı tırmanıyor.

 


Gavurini

 

Sık ağaçlar ve dikenler nedeni ile girilmesi zor bir vadi içinde bulunan doğal bir mağara çok eski dönemlerde mesken haline getirilmiş. Mağara ağzına bir duvar örülmüş ve mağaranın iç bölümüne kapı tertibatı takılmış. Buraya yörede “Gavurini” deniyor. Yürüyüş sırasında bu mağarayı karşıdan ve daha yüksekten görmek ve fotoğrafını çekmek mümkün olacaktır.

 

 


Ak mağaralar

 

Yürüyüş beyaz bir toprak çıkarılan mağaraların yanında geçiyor. Yöre halkı bu toprağı eskiden pekmez yapımında kullanırdı. Bu mağaraların derinlikleri ve nerelere kadar ulaştığı henüz araştırılmadı.

 

 

 


Mağaraların yukarısına çıkınca yürüyüşün en zorlu bölümü de bitmiş oluyor. Bundan sonra yürüyüşçüleri düz yol veya hafif yokuşlar bekliyor.

 

 


Bu yürüyüşün bir bölümü daha önce Sinop Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyelerince yüründü. Beş bayan ve sekiz erkekten oluşan ekip yürüyüşü bazalt kayalar tarafına değil, daha uzun olan Boyabat tarafına yaptılar ve yaklaşık 20 kilometreyi yağmur altında yürüdüler. İki yürüyüş rotasının ortak bölümü konusunda bir fikir vermesi için o yürüyüşten bazı fotoğrafları kullandık. 

 

 

 


Yürüyüşteki büyük mola “Kurusaray Olukları” denen piknik alanında verilecek. Burası Boyabatlıların tercih ettikleri bir piknik alanıdır ve buranın suyu çok beğenilir.


İsteyenler yürüyüşü burada bırakabilecekler. İsteyenler ise yola devam ederek Kurusaray Köyü içinden geçip Bazalt Vadisi’ne kadar yürüyüp parkuru tamamlayacaklar.

 

 

 


Bazalt Vadisi

 

Muhteşem bazalt sütunları ile Bazalt Vadisi Dünya’da benzeri az görünen doğal bir zenginliktir. Bu vadi 3 ile 5 milyon yıl önce oluşmuş, ama kıymeti 3-5 yıl kadar önce anlaşılabildi.

 

 

 

 


Bazalt vadisi fotoğraf meraklıları için harika bir alandır. Buraya kadar yürüyemeseler de herkesin burayı görmelerini ve fotoğraflarını çekmelerini tavsiye ederiz.

 

 

 


Bazalt Vadisi önündeki doğal bir engel dolayısı ile insan ve hayvan tahribatından korunmuştur. Bu küçük vadide doğal hayat bozulmadan devam etmektedir. Boyabat Belediyesi iki yıl kadar önce Orman İdaresi’nden izin alarak ziyaretçiler için bir patika açtı. Burayı gezmek isteyenler bu patikalardan yararlanarak şelale yakına kadar kolaylıkla gelebilirler. Ama en güzel fotoğrafları çekmek isteyenlerin yukarılara çıkmaları gerekiyor.

 

 


 

Bu zevkli yürüyüşe katılmak için Sinop Merkez ve ilçelerinden, Samsun’dan doğa sporları kuruluşlarından, fotoğraf derneklerinden katılacak. Bazalt Vadisi’ni keşfeden ve ülkeye tanıtan Gazeteci İrfan Unutmaz ve Eşi Necla Unutmaz da yürüyüşe katılacak.


Bu yürüyüş cesareti olanlar için bir macera davetiyesidir. Yürüyüş parkuru zevkli, değişik, ilginç ve zorlu… Katılıp da bu zorlu parkuru tamamlamak isteyenlerin şimdiden yürüyüşlere başlayarak kendileri hazırlamaları gerekiyor.


Yürümeye ve kendi gözleri ile görmeye üşenenlere gazetemizinin "Gezi Defteri" bölümünü gezmelerini tavsiye ederiz.

 

 

Facebook'ta Paylaş
7. Yorum: çağatay sönmez 19 04 2010 22:46
ben de katılıcam

6. Yorum: fırkateyn 16 04 2010 00:35
Tamam iyi güzel emniyet mudurlugu önünde toplandık. Kaya mezarınada mı yuruyerek gıdecegız beledıye otobusmu tahsıs edecek. Bazalt kayalarına gidince dönüş nasıl olacak yuruyerekmı tekrardan gelecegız bunların acıklanması gerek

5. Yorum: gazidereli akın 15 04 2010 20:59
bilmediğimiz görmediğimiz ne yerler varmış

4. Yorum: güldüm 15 04 2010 06:14
:D:D çok yakınmış ya keşkem az daha yakın olsa :d:D

3. Yorum: yolcu 15 04 2010 02:36
ya bende isterim yürümeyi ama oraya kadar arabası olmayanlar nasıl gidecek otostop mu çekeceğiz buna bir açıklama yaparsanız seviniriz haa birde azıkda alacağızmı yoksa belediye verecek mi dinlenme yerinde

2. Yorum: merakımdan 14 04 2010 22:50
hadi oraya kadar gittik diyelim.geriye nasıl dönülecek peki?...

1. Yorum: fatma 14 04 2010 21:54
eeeeeee göstermişsinizya yü
rümeğe gerek ve heyecanda kalmamış


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

234176


Tasarım:DtGaNi