Yayın Tarihi:01 04 2014 21:21(1601)

1-7 Nisan Kanser Haftası
Kanserde Erken Tanı Hayat Kurtarır

Özellikle son yıllarda sık görülmesi erken teşhis edilemediğinde tedavisinin zor olması ve ölümlere neden olmasının yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle kanser önemli bir toplumsal hastalıktır. Her geçen yıl hastalık daha da artmakta, orta ve ileri yaşlarda daha sık görülmesine rağmen genç yaşlarda da görülme sıklığı artmaktadır. Ölümlere neden olan hastalıklar arasında kanser ikinci sırada yer almaktadır.

Olumsuz çevresel faktörlerin çoğalması, kanser yapıcı maddelerin artması, sağlıklı olmaya yönelik alışkanlık ve davranışların yetersizliği, sağlıksız beslenme, sigara ve alkol kullanımının artması kanser hastalığının da artmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte günümüzde bilimsel çalışmaların gelişmesine bağlı hastalığa yönelik tanı ve tedavi koşulları da gelişerek hastalığın erken teşhis ve tedavi şansını da arttırmaktadır. Ancak önemli olan kanserin nedenlerini bilerek, hastalıktan korunmaya yönelik gereken önlemleri almak ve uygulamaktır.

Kanser, normal kurallar dışında diğer doku ve organların aleyhine büyüyen, çoğalan hasta hücrelerin oluşturduğu bir hastalıktır. Kanser bulaşıcı olmayan, önlenebilir bir hastalıktır. Sigara ve alkol kullanmak, uzun süre güneşte korunmasız kalmak, yağlı, lifsiz ve katkı maddeli hazır gıdalarla kötü beslenmek,  radyasyon, hava kirliliği, kanser yapıcı maddelerle temas ve genetik hastalığın nedenleri arasında sayılabilir. Vücudun herhangi bir yerinde sonradan oluşan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, ben ve siğillerin renk ve şekil değiştirmeleri, yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, nedensiz, uzun süreli öksürük ve ses kısıklığı, olağan dışı kanamalar, idrar ve dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, nedeni açıklanamayan ateş ve zayıflama kanser belirtileri olabilir. Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Kanserde erken tanı, hastalığın tedavi şansını arttırır ve hayat kurtarır. Bu nedenle ön belirtilere karşı dikkatli olmak ve uygun sağlık kontrollerini yaptırmak önem taşır.

Kanserden korunmada; Sigara ve alkol kullanmamak, yeterli ve dengeli, doğal gıdalarla beslenmek, bol sebze ve meyve tüketmek, kızartılmış, kömürde ızgara, salamura, aşırı yağlı ve hazır gıdalardan uzak durmak, düzenli spor yapmak, aşırı güneşte korunmasız kalmamak, ev, işyeri ve çevrenin sağlık koşullarına uygun hale getirilmesi önemlidir. Meme kanserini önlemek ve erken tanıya yardımcı olmak için 20 yaştan sonra bayanların, her ay kendi kendine meme muayenelerini yapmaları ve rahim kanserini önlemede uygun tetkiklerin yapılması gerekir.

 Kanserden korunmaya yönelik sağlık kuruluşlarından bilgi alınabilir. Ayrıca İlimizde kanserle mücadele konusunda halkımıza yönelik Atatürk Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından bilgi, danışmanlık ve tarama çalışmaları yürütülmektedir”

SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

369323


Tasarım:DtGaNi