Yayın Tarihi:07 04 2014 20:29(2216)

Yarımada Nükleer Ada Oluyor

Yenilenebilir enerji kaynakları yeterince teşvik edilmeyen Türkiye'de enerjiye olan talep her zaman gündemdeki yerini koruyor. Ön palana çıkarılan ise nükleer maddelerin atık ısısından elde edilen buhardan üretilen enerji. Mersin-Akkuyu, Sinop-İnceburun ve Kırklareli - İğneanada 3 nükleer santral projesi gündemde. Akkuyuda Ruslar, Çevresel Etki Değerlendirme sürecini tamamlamaya uğraşırken, İnceburun ile ilgili olarak 2013 Mayıs ayında Fransa ve Japonya ile uluslararası anlaşma yapıldı. Nükleer santral projelerinin uluslararası anlaşmalara dayandırılması, ilk planda iç hukuk yolunu devre dışı bırakıyor. Bu üç nükleer santralin tamamlanacağı düşünülen 2023'te toplam enerji üretimi içindeki paylarının yüzde 5 civarında olacağı öngörülüyor. Oysa şebeke kaybında Avrupa ortalaması yüzde 7 iken Türkiye'de bunun yüzde 17'leri geçtiğini belirtelim.

2017de inşaatı başlaması düşünülen İnceburun'daki nükleer santral ile ilgili olarak dünyaca ünlü uzmanlardan Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, 'Karadeniz'in biteceği' uyarısında bulunuyor. Santral, soğutma suyu olarak denizden günde yaklaşık 10 milyar litre su çekecek. Bu suyla beraber larvalar ve deniz canlıları haşlanacak. ABD Kaliforniya'daki bir nükleer santral, okyanustaki canlı hayatına etkisi dolayısıyla kapatılmış. İnceburun'da nükleer santral için çok büyük bir arazinin ayrılmasına atık geri kazanım ve depolama tesislerinin sebep olduğu belirtiliyor. Nükleer yakıt çubukları tükenip santralden çıkarıldıktan 40 yıl sonra 400 derece civarına iniyor. Çelik kapsüllere konuluyor. Bu kapsüllerin henüz dünya üstünde güvenli olarak depolanabildiği bir depo mevcut değil. Atıklar, 40 bin sene tehlikeli olma özelliğini koruyor. Bu kadar uzun zamanda dünyanın ne kadar değişebileceğini anlatmaya bile gerek yok. ABD ve Almanya'da büyük harcama yapılmasına rağmen henüz bir yeraltı depo sistemi geliştirilemedi. Nükleer santralleri hiçbir sigorta şirketi de sigortalamıyor.

Bölgedeki köylüler nükleerin bir devlet politikası olduğuna inanıyor. Çevreye olumsuz etkisi olabileceğini düşünenlerin yanı sıra bu yatırımın bir ekmek kapısı olacağı umudunda olanlar da var. Köy Hizmetleri'nden emekli olduktan sonra yarımadaya taşınmaya karar veren İhsan Demir, nükleer santral kurulmasına karşı. Şehir merkezinden 2 yıl önce İnceburun'a taşınan Demir, küçük bir karavanda yaşıyor. Su servisinde çalışan Serhat Kaya ise iş imkânının az olması nedeniyle zorluk çektiklerini, santral kurulursa iş imkânlarının artacağını söylüyor. Sinop'ta güçlü bir tabanı bulunan nükleer karşıtı hareket faaliyet gösteriyor. Sinop Nükleer Karşıtı Platformu kurucularından Metin Gürbüz, planlarda bölgenin turizm, eğitim ve tarım kalkınmasının öngörüldüğüne dikkat çekiyor. Santralin sağlayacağı istihdamın birkaç yüz kişi ile sınırlı olacağını söyleyen Gürbüz, "Yarımadaya yapılacak santral içinde bulunduğumuz cenneti cehenneme çevirecek." diyor.

Kaynak: Zaman

Facebook'ta Paylaş
8. Yorum: saf köylü 09 04 2014 05:24
sayın editör insanları lütfen doğru bilgilendirin bu haberin yüzde 90 yalan ve yanlış sizin gibi kaliteli bir gazetecilik anlayısı olan bir kuruluşa yakışmıyor. saygılarımla...

7. Yorum: aslan 08 04 2014 21:25
sinop'da uretilen nukleer enerji bolgede kullanilamayacagina gore (sanayi sifir) kullanilacak yere ulasincaya kadar yolda kaybolacak elektrikten milletimiz haberdar mi acaba? yani uretilen elektrik topraga akmis olacak. halbuki, bu enerji kaynagi sanayinin yogun oldugu bir bolgeye yapilsaydi enerji kaybi olmaksizin dogrudan kullanima sunulabilecekti...

6. Yorum: dede 08 04 2014 03:51
olsun olsun da bu fazla uzamasın

5. Yorum: belediyeci kaptan 08 04 2014 03:40
ya burayı da bozmayın :(

4. Yorum: çevreci 08 04 2014 00:59
nükleer istemiyoruzzzzzzzzzz

3. Yorum: vatandas 08 04 2014 00:50
yazik canim sinopa ve kimse orada is umudu bekkemesin

2. Yorum: boyabatli 08 04 2014 00:49
vayy be canim sinop da gitti

1. Yorum: ergn 07 04 2014 21:13
gitti güzelim sinop...


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

27903


Tasarım:DtGaNi