Yayın Tarihi:24 04 2014 18:01(1996)

Mutlu şehir Sinop

AK Parti 23. dönem Sinop Milletvekili Abdurrahman Dodurgalı, TÜİK araştırmasında Sinop'un en mutlu şehir olarak öne çıkmasının nedenlerini Tünaydın Gazetesi'ne anlattı. Röportaj Ayşe DURSUN

TÜİK'in araştırmasından en mutlu il olarak çıkan Sinop bir anda ülkede isminden en çok bahsedilen şehirlerden biri oldu. Düne kadar pek çok kimsenin bilmediği Türkiye'nin adeta gizi cennetlerinden biri olan Sinop, nasıl oluyor da en mutlu şehir oluyordu.

Tam bunu kime sorarız, en iyi cevabı alırız diye düşünürken şans ayağımıza geldi. Ve böylece AK Parti 23. dönem Sinop Milletvekili Abdurrahman Dodurgalı'nın gazetemize sürpriz ziyaretini keyifli bir röportaja dönüştürdük. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılına ilişkin 'İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti Araştırmasının sonuçlannda En Mutlu Şehir seçilen Sinop'un bilinmeyen özelliklerini ve mutluluk veren etkilerini bir de kendisinden dinledik. İşte o keyifli röportajımız :

Barışık insanların şehri

Kuzey de kalmış biraz da ihmale uğramış bir şehrin Türkiye'nin en mutlu insanlann yaşadığı şehir olarak tespit edimesi bir çok kişi için sürpriz ama biz Sinoplular için sürpriz değil. Sinop hakikatten mutlu olan, kendisini mutlu hisseden insanların şehri. Bir başka deyişle hem kendisiyle hem de başkalarıyla barışık olarak yaşamaya alışmış olan insanlann şehri, insanın kendisiyle barışık olmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Sinoplu bir şekilde hatalarıyla. kusurlarıyla vs. olumsuz yanlarıyla bile insanların ortasında bulunmayı bilen birisi. Kusurlarını, hatalarını telafi etmesini bilen insanların şehri. Bu da insanlann bu hatalarını kusurlarını bilmesinden ötürü mutsuz olmasını önlüyor.

Küçük şeylerle mutlu olan insanlar

Diğer önemli husus ise çok da iddialı insanların kenti değil. Hedefleri olan o hedeflere kitlenen çaba sarf eden ama bu çaba içerisinde hayal kırıklıklarına uğrayan insanların kenti değil. Niye ? Kendisini hedefe kilitlemez. Çok uzak hedefler tayin etmez hep yakın hedefleri vardır. Ele geçirilmesi daha kolay hedefler vardır. Hedeflerine ulaştığı zaman doğal olarak kendisini mutlu hisseder insanlar. Sinop Valiliği'ndeki toplantı da Orman Su İşleri Bakanımıza ve Enerji Bakanımız Tamer Yıldız'a da söylemiştim. Gerze'deki termik santralle alakalı. Bu termik santralin gün de 11 bin ton gibi kömür yakacağını duyan Gerzeliler buna bir türlü akıl erdiremiyorlar. Neden çünkü bu insanlar küçük şeylerle mutlu olan yaz geldiğinde bahçe ve evlerinin duvarlarını beyaz boya ile boyamak sureti ile öyle bir görüntü güzelliği temin eden insanlar bu görüntüyle bu manzarayla mutlu olurlar. Emekli paralarıyla zengince bir hayat yaşamasını beceren insanlardır. Yazın Sinop'a ve ilçelerine 600 bin insan geliyor. Bu şu demektir kendi toprağına kendi doğup büyüdüğü şehre atalarının yaşadığı yerlere atalarının gömülü bulunduğu topraklara bağlı insanlar. İznini Sinop ta geçirmek onları mutlu ediyor bir hafta onlar için diğer şehirlerde 6 ay sinerji depolamış oluyor.

İddia ediyoruz ki Sinoplular mutlu olmasını bilen mutlu olmayı beceren insanlardır. Büyük hedeflerin olmaması hedefe kilitlenmemiz ve çok fazla iddialı olmamamız belki bizi bazı konularda geri bırakıyor bunun da farkındayız ama bireysel olarak da ailemizle sevdiklerimizle mutlu olmamızı sağlıyor.

Gelirimizin çok büyük olmaya bilir çok büyük de yatırımlar olmamış olabilir Sinop ta ama biz o küçük rakamlarla mutlu olmasını bilen insanlar olduğumuz için bu tespit yapılıyor.

Örf ve adetlerimize sahip çıkmamız cenazelerimiz bayramlarımız pehlivan güreşlerimiz yazın olacak olan yaz şenliklerimize sahip çıkmamız bütün bunlar Sinop'un mutlu olmasını sağlıyor.

Sinoplular ayçiçeği yiyerek mutlu oluyorlar.

Sinoplu mutlu insanlar olarak farkı denizin vermiş olduğu sahilin vermiş olduğu başka bir anlayışı var. Yaz akşamları Aşıklar Caddesi dediğimiz Piyasa Caddesi'nde gece 1 lere kadar ay çekirdeği yemek suretiyle mutlu olan insanları çok görürsünüz.

Yakın zamanlara kadar kavganın dövüşün olmadığı kapılarımızın rahatlıkla açık olduğu çadırlarımızın fermuarlarını açık olduğu zamanlar vardı. Tabii dışarıdan farklı illerden gelen kişiler Sinop'un durgun ve sessiz halinden faydalanmak için geliyorlar zaman zaman huzur bozucu olaylara bir iki senedir rastlamaya başladık ama inşallah bunun önlemi yakın zaman da alınacak.

Aramızda ki siyasi farklılıklar, kültürel farklılıklar ve yaşam tarzı farklılıkları hiçbir zaman sorun olmaz. Olmamıştır da. Geçmiş 20 yıllık tarihine bakın Sinoplu milletvekillerinin birbirlerine itham ederek kötüleyerek seçim propagandası yapmadıklarını görürsünüz. En cemtilmen seçimler Sinop ta geçiyor.

Boyabat da Durağan da tuğla ocakların da en ağır işçiliktir burada yapılan işçilikler Sinoplu çalışkandır. Hayatın ve paranın kıymetini daha iyi bilenlerdir diyebiliyorum.

30 sene önce anti nükleer grupların birisine Nükleer Santrale karşı imza veren biriydim. Ama epey bir zamandır böyle düşünmüyorum. Japon parlemantosundan da onay çıktı. Bunun herhangi bir zararı olacağını düşünmüyorum. Hatta Sinop'unda önünü açacaktır. Bununla paralel olarak çok büyük yatırımlar yapılacaktır.

Ama Termik Santralin o civarda zarar olacağını düşünüyorum .Yani turizm gibi bir hedefi olarak zararlı olacağını düşünüyorum. Bu konuyla ilgili görüşlerimi de sayın Başbakanla da paylaştım. Şu güne kadar da ikna edilmiş değilim. Bazı nükleer termik santrallerin olduğu yerlerdeki halkla da görüştüm. Bugün için buraya başka yerde yapılsa daha faydalı olacağı kanaatindeyim.

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

4507


Tasarım:DtGaNi