Yayın Tarihi:29 04 2014 23:31(2751)

Ermeni vatandaşın Sinop'ta Duygulu Anları

İstanbul'da yaşayan Ermeni asıllı Türk vatandaşı 82 yaşındaki Verjin Sarı, doğduğu ve gençlik yıllarına kadar kaldığı Sinop'a 64 sonra gelince duygulandı.

KIZI Arşo, damadı Vartan ve torunu Kami Balmumciyan ile Sinop'a gelen Verjin Sarı, doğduğu Lala Karagöl köyünün ardından Sinop'ta okuduğu okulu ziyaret etti. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü binası olarak kullanılan okulunu ziyaretinde Sarı, duygularını şöyle anlattı: "1939-1945 tarihleri arasında şimdiki İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ait binada bulunan ilkokulda okudum. Muzaffer isminde bir öğretmenim ve Şükran isimli bir arkadaşım vardı. Okulda ip atlar, merdivenlerde ders çalışırdık. Yıllar sonra okulumda bulunmaktan dolayı çok mutlu oldum. Yaşadığım anılarım gözümün önüne geldi. Çok duygulandım."

1950 YILINDA AYRILDIM VE GELMEDİM

Doğduğu yeri görmek için de Lala Karagöl köyüne gittiğini belirten Sarı, "1932 yılında bu köyde doğdum. Babam Haçik Bahar, Lala köyünde baytarlık yapıyordu. Köyde kısa bir süre kaldıktan sonra ben bebekken ailece İstanbul'a gittik. Beş yaşımda babamı kaybettikten sonra annem ve 2 kardeşimle Sinop'ta bulunan aile büyüklerimizin yanına döndük. Burada yıllarca kaldık. Daha sonra 18 yaşında tekrar İstanbul'a taşındık. Bir süre dikiş atölyesinde çalıştım. Evde terzilik yaptım. Evlendim, 3 çocuğum ve 5 torunum oldu. 1950 yılında ayrıldığım Sinop'a bir daha gelemedim" dedi.

'SİNOP'TA HİÇ AKRABAM KALMADI'

Doğduğu evi görünce çok heyecanlandığını dile getiren Sarı, şöyle devam etti: "Her şey çok değişmiş. Evimi görünce çok heyecanlandım. Doğduğum evde şimdi bir aile oturuyor. Bizim akrabalar da yıllar önce göç edince evi onlara bırakmışlar. Onlarla bir süre sohbet ettik ve tüm akrabalarımızı tanıdıklarını söylediler. Sinop'ta hiç akrabam kalmadı. Yıllardır Sinop'a gelmeyi çok istiyordum ancak bugüne nasip oldu. Çok mutluyum, anılarım gözümün önüne geldi. O kadar mutlu oldum ki konuşamıyorum."

'TEKRAR GELMEYİ ÇOK İSTİYORUM'

Kışın İstanbul'da kızının yanında, yazın İzmir'de oğlunun yanında kaldığını belirten Verjin Sarı, Sinop'a tekrar gelmeyi çok istediğini söyledi. Sarı'nın kızı Arşo Balmumciyan, annesinin doğduğu büyüdüğü yerleri görmenin kendilerini çok mutlu ettiğini, duygulu anlar yaşadıklannı kaydetti.

Kaynak: Gazete Arena

Facebook'ta Paylaş
3. Yorum: coşkun özcan 09 05 2014 05:50
sinip hoş geldin bir daha gelmeyi düşünürseniz misafir olarak kabul ederim

2. Yorum: hoşgeldiniz 02 05 2014 12:41
doğduğunda topraklara hoşgeldiniz. o evler bir zamanlar sizlere aitti. kimse bilmese allah biliyor. bu habere böyle çirkin bir yorum yapan arkadaşla yazıklar olsun. çok ayıp.

1. Yorum: timsah 01 05 2014 03:36
hiçbir inandırıcılığınız kalmadı bu topraklarda.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

105615


Tasarım:DtGaNi