Yayın Tarihi:03 05 2014 00:05(2598)


Sinop Üniversitesi’nde Bilinçaltına İnildi

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Yazar Sefer Darıcı Sinop Üniversitesi’nde “Bilinçaltı Mesajlar ve Algı Yönetimi” isimli konferans düzenledi.

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Yazar Sefer Darıcı’nın verdiği konferans, Sinop Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırmalar Merkezinde yapıldı. Büyük ilgi gören toplantıya Vali Yardımcısı Kaya Çelik, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Osman Coşkun, Cumhuriyet Baş Savcısı Ömer Uysal, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, İl Müftüsü Mustafa Erkan, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Programda Darıcı’nın hayatı ve çalışmaları hakkında bilgi verildikten sonra Akademisyen-Yazar Darıcı, algı yönetiminin tarihçesi ve subliminal mesajın ne zaman, nasıl kullanıldığı hakkında sunum yaptı. Reklam ve film sahnelerinden alıntılar yapan Darıcı, bilinç düzeyinde yapılan algı yönetiminin yanı sıra sub (alt) limen (eşik) yani subliminal (eşik altı) mesajlarla, bilincimizle kavrayamadığımız nesneler ve seslerle yapılan aldatmacaları anlattı.

“Bilimsel çalışmalar eksik”
Türkiye’de Nöromarketing ve bilimçaltı mesajlar konusunda bilimsel araştırmaların çok az olduğunu belirten Darıcı, “Bilimsel dergiler dikkatli tarandığında yurtdışında bilinçaltı mesajlar alanında yapılmış sayısız deney çalışmasının olduğu görülebilir. Bilimsel yaklaşım bu açıdan çok önemli. Bizde etik değerleri umursamadan nöromarketingi hoş gösterme çabasının yanında, bilinçaltı mesajların bilimsel olmadığını iddia edenler de var. Bilimsel indexlerdeki yayınları takip etmeyen, bu alanda hiçbir bilimsel çalışması olmayan akademisyenlerin yorumları maalesef halkın böyle bir tehlikenin farkında olmasına zarar vermektedir” dedi.

Darıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Gözün arkasında fovea denilen bir nokta var. Bu nokta bilinçli olarak zihnimizi veremediğimiz birçok şeyi kaydeder, hafızaya alır. Tüm duyularımızın eşik sınırı var. Örneğin karanlık bir gecede 50 km’den mum ışığını, 8 litrelik bir suda 1 çay kaşığı şekeri, 6 odalı evde en dip odadan bir damla esansı beynimiz algılayabiliyor. Bu sebeple algının bilinçli olarak yönlendirilmesi kadar, bu eşik değerler kullanılarak yapılan bilinç düzeyinin altındaki veriler daha tehlikeli olarak kullanılabiliyor.”

Darıcı, İngiltere’de 1964 yılında, Amerika’da ise 1974 yılında FCC kararıyla bilinçaltı mesajların yasaklandığını fakat devlet yönetiminin sözlü yasaklarının çok etkili olamadığını ifade etti.  Ülkemizde de yanıltıcı, olumsuzluk ifade eden, farklı yorumlamalara açık mesajlar veren yayınların yasak olduğunu belirten Darıcı, “Bu yayınların sadece algı düzeyinde olanları kısmen fark edilebiliyor. Bilinçaltı düzeyde olan yayınların ise fark edilmesi çok daha zor. Örneğin insan kulağının işitemediği 20 hz’nin (hertz) altındaki sesleri algılamak için özel cihazların olması gerekiyor.” şeklinde konuştu

“Bilinçaltımız doğum ve ölüme öncelik verir”
Darıcı, bilinçaltımızın doğduğumuz andan ölümümüze kadar sürekli kayıt yaptığını söyleyerek, “Bilinçaltından hiçbir veri silinmez. Bilinçaltımız aslında hareketlerimizi yönlendiren Yaratıcı’nın müthiş tasarımı. Örneğin telefonda konuşurken ya da araba kullanırken bazen nerden geldiğimizi, neyin yanından geçtiğimizi bilmeden bilinçaltına yüklenen verilerle kendimizi evimizde buluruz.” dedi.
Akademisyen Yazar Sefer Darıcı, “İnsan beyni ölümle ilgili ya da doğumla ilgili verileri unutmaz ve hep onlara öncelik verir. Görsel ve işitsel medya ölümü ve doğumu kodladıkları kelimelerle sürekli yayınlarında kullanıyor.” şeklinde konuştu.

“Bakıcısı televizyon olan çocuğun, hayatı film olur”
Çizgi filmlerden alıntılar yapan ve olumsuz etki yapabilecek görsel malzemeler üzerinde duran Darıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “4-7 yaş arası, zihnin işlem öncesi dönemini oluşturuyor. İnsanlar, işlem öncesi dönemde yapmak istedikleri meslekler hakkında dahi kararlarını verirler. Bilinçaltı, sürekli verilen mesajları kaydeder ve daha sonra davranışları yönlendirmeye başlar.”
Darıcı’nın Almanya’daki bestseller (en çok satan) listesinde yer alan kitabı Subliminal İşgal’de yer alan, “Ne zaman kaçış arasam Anadolu’ya sığınırım” konulu yazısını okumasının ardından soru cevap kısmına geçildi.

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Recep Bircan’ın Dr. Sefer Darıcı’ya plaket vermesinin ardından konferans son buldu.


www. vitrinhaber. com



Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

396829


Tasarım:DtGaNi