Yayın Tarihi:09 05 2014 04:08(3123)

Sinop dahil, 6 ilde tek noter var

Sinop'la beraber Artvin, Bilecik, Hakkari, Kilis ve Ardahan'da sadece tek noter bulunuyor.

Türkiye'de noter sayısı 42 yılda 327'den 1771'e ulaştı. Türkiye'de 296 adet ile en çok noterlik İstanbul'da bulunuyor.

Rakamlarla Türkiye'de noterlik kurumu

• Türkiye genelinde 670'i 1. sınıf, 522'si 2.sınıf ve 579'u 3. sınıf olmak üzere toplam bin 771 noterlik bulunuyor.

• Noterlerin 635'i kadın, ve 884'ü erkek...

• 5 bin 600 kişiye direkt istihdam sağlanıyor.

• Türkiye genelindeki noterliklerde yılda 28 milyon adet işlem güvence altına alınıyor.

• Türkiye'de 296 adet ile en çok noterlik İstanbul'da bulunuyor. Sadece bir noterliğin olduğu iller ise Hakkâri, Sinop, Kilis, Ardahan, Artvin ve Bilecik.

• Noterliklerde en çok yapılan işlemler ikinci el araç satışı ve vekâletname çıkarmadır.

Vatandaşlarla vatandaşlar ve kamu arasındaki işlemlere hukuki güvence sağlayan noterlik kurumu, yeni şekliyle 42. yılını geride bıraktı. Yeni haliyle ilk olarak 1972'de hizmet vermeye başlayan noterlik kurumu sayı olarak da önemli ölçüde artış gösterdi. Türkiye gibi Latin Noterlik modelini uygulayan 35 Avrupa ülkesi incelenerek hazırlanan Değişim Projesi'yle ise Türkiye'deki noterlikler yeniden yapılanıyor. Bunun için son 5 yılda teknolojik altyapıya toplam 10 milyon dolarlık yatırım yapan Noterler Birliği, önümüzdeki 5 yılda 10 milyon dolarlık daha yatırım yapmayı planlıyor. Bu yatırımlar doğrultusunda ilk adım olarak Türkiye Noterler Birliği, yasal mevzuat çerçevesinde 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle Türkiye genelindeki tüm noterliklerde yapılan işlemlerin standart hale getirilmesi, elektronik ortamda kaydedilmesi ve Vekâlet-Azil Bankası uygulamalarına geçilmesi amacıyla Noterlik Bilgi Sistemi (NBS) programı devreye aldı. Noterlik Bilgi Sistemi (NBS) programı ve devamında uygulamaya açılacak olan 'Merkezi Arşiv Sistemi' ile ise noterliklerde geçirilen zamanın azaltılması, noterlik işlemlerinin kolaylaşması ve yapılan işlemlerde belge kontrolünün daha kolay hale gelmesi hedefleniyor. Özel hukuktan doğan birçok hakkın etkin olarak kullanılması ve ihlal edilememesi için Noterlik Kurumu'nun toplumsal işlevi büyük önem taşıyor. Dünyanın birçok modern ülkesinde özellikle ticari hayatın sigortası olan noterlik, hayatı kolaylaştıran çözüm noktası olarak görülüyor.

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: bahattin erbaş-istanbul 1 ... 09 05 2014 21:53
kıymetli boyabat gazetesi çalışanları/hemşehrilerim; bilgi/haber yazılarınız için teşekkürler ediyorum... selam ile çalışmalarınızda başarılar diliyorum...


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

380705


Tasarım:DtGaNi