Yayın Tarihi:16 05 2014 03:25(1867)

Ankara İlahiyat Öğrencileri: Ölümlerin sorumlusu ‘kader’ değil kapitalizm!

Ankara İlahiyat Fakültesi öğrencileri Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir şirkete ait kömür ocağında meydana gelen hadiseyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. İlahiyat öğrencilerinin yaptığı açıklamada ölümlerin sorumlusunun ‘kader’ değil kapitalist sistem ve sistemi döndüren ihmalkar sermaye babaları olduğu belirtildi.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir şirkete ait kömür ocağında yaşanan ölümlerle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Akşam 17:00 saatlerinde İlahiyat fakültesinin önünde yapılan açıklamayı öğrenciler adına Zeynep Olgaç okudu.

Açıklamaya Ankara İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof Dr. Hayri Kırbaşoğlu ve Prof. Dr. İlhami Güler de katıldı.

Olgaç açıklamada hayatını kaybedenler için Allah’tan rahmet, yaralılar için ise acil şifalar dilerken, “sistemin çarkını alın teriyle döndüren, verdiği emeğin karşılığını ömrüyle ve bazen de canıyla ödeyen işçi kardeşlerimizin başına gelen bu olay ‘kader’ kavramının altına sığınılarak açıklanamaz.” ifadelerine yer verdi.

Yalnızca geçtiğimiz sene içerisinde 1235 işçinin ‘iş kazalarında’ hayatını kaybettiğini hatırlatan Olgaç, yetkililerin yapılan ihmali ve sorumluları tespit etmek yerine olayı asıl sebebinden saptırarak kadere ve dolayısıyla ilahi takdire bağladığını belirtti. Olgaç bu yöndeki kader algısının Emevi öğretisine dayandığını söylerken, “bu kadar eve ateşi 'kaderin' değil kapitalist sistemi kendi eliyle döndüren ihmalkâr sermaye babalarının düşürdüğüne dikkat çekmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler açıklama esnasında “El İnsaf Sermaye”, “İnsan Canı Ne Zaman Değerli Olacak Kara Elmastan” “Hiçbir Kömür Isıtmayacak Babaları Ölmüş Küçüklerin Yüreğini” “Kömür Karası Değil Yüz Karası” yazılı dövizler taşıdı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Ankara Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi öğrencileri olarak Soma'da gerçekleşen ve hepimizin yüreğini yakan acı olayı bütün ülkeyle paylaşıyoruz. Öncelikle olayda hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve yaralı olanlara acil şifalar diliyoruz. Sanayileşmenin zirveye ulaştığı günümüzde sistemin çarkını alın teriyle döndüren, verdiği emeğin karşılığını ömrüyle ve bazen de canıyla ödeyen işçi kardeşlerimizin başına gelen bu olay ‘kader’ kavramının altına sığınılarak açıklanamaz.

2012 yılında yalnızca maden sektöründe 81, 2013 yılında toplamda 1235 emekçinin bu ve bu gibi olaylarda hayatını kaybetmesi üzerine yetkililer ihmal ve sorumluların tespiti yerine, olayı asıl sebebinden saptırarak kadere ve dolayısıyla ilahi takdire bağlıyor. Bu biz ilahiyatçılar için kabul edilemez. İslam tarihinde Emevi doktriniyle bugüne kadar ulaşan bu kader anlayışı maalesef ki yaşadığımız olaylardan ders çıkarmamıza ve tedbirler almamıza engel oluyor. Zira başımıza gelen her felaketin faturası Allah'a kesilerek büyük bir yanlışın içine düşülüyor.

Bu faciada adı geçen şirketin gerekli tedbirleri almaması, iş güvenliğini sağlayamaması, ucuz malzeme kullanması bu felakete davetiye çıkarmıştır. Bundan dolayı bizler ilahiyat fakültesi öğrencileri olarak kulun tedbirini önceleyerek, bu işin ilahi takdir olmadığını, bu kadar eve ateşi 'kaderin' değil kapitalist sistemi kendi eliyle döndüren ihmalkâr sermaye babalarının düşürdüğüne dikkat çekmek istiyoruz. Ve hiçbir siyasi ideolojik mesaj barındırmadan sesimizi yükseltiyoruz.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak bugün yapılacak bütün programlarının iptal ederek bu olaya sessiz kalmadığımızı göstermiş oluyoruz.

"Tedbirde hata eden takdiri bühtan eder" demiş büyükler. Ve aynı zamanda Mehmet Akif’in sözleriyle bitirelim:

‘Kadermiş’ öyle mi? Haşa, bu söz değil doğru;

Belanı istedin Allah da verdi…

Doğrusu bu. Rabbimiz şu an ellerimizi açtık ve senin rahmet kapına yöneldik. Dualarımızı kabul eyle.

Evlerine ekmek götürmek için yola çıkmış olan kardeşlerimizin başlarına gelen musibeti en kısa zamanda def eyle ya Rahim.

Ülkemizin ve halkımızı bir daha böyle bir musibetle imtihan etme ya rabbi.

Acılı ailelere sen sabırlar ihsan eyle, ölenlerimize rahmet eyle ya rahim.

Facebook'ta Paylaş
7. Yorum: aslan 18 05 2014 18:40
"hakan"a; cocuklugumuzdan beri bize imanin sartlarinin 6 oldugunu ogrettiler. ancak, nisa suresi 136. ayette imanin sartlarinin 5 oldugu kayitli ve icinde "kader" yok. iman sartlarinin 6 oldugu "amentü" duasinda kayitli. dualar da kur'an'da yazili degildir. kader'in imanin sartlarina islam peygamberinin olumunden 30 yil sonra islam dusmani ebu sufyan'in oglu muaviye tarafindan ilave edilmistir. dolayisiyla, kur'an'da yazili olmayan her sey (dualar dahil) tartismaya aciktir. eskiden imam konusur, halk inanirdi. cagimizda ise her bilginin dogrusuna ulasmak mumkundur. islam'a ait bilgilerin dogrusu da kur'an'dadir.

6. Yorum: fahri 18 05 2014 03:41
ölümlerin sebebi kapitalizmdir!!! nasıl bi mantık bu anlamıyorum anlamakta da zorluk çekiyorum. diyelim ki kapitalizm yerine başka bir sistem örneğin sosyalizm egemen olsaydı birlikte bi düşünelim. siz sanıyor musunuz ki sosyalist yönetim her türlü korunma imkanını verecekti işçilere, orada her türlü imkanı seferber mi edecekti kaza olmasın diye. hadi kendinizi kandırıyosunuz bari millete yalan söylemeyin. maksadınız bi şekilde eylem yapmak, bunu da kapitalizme karşıyız diye yutturmaya çalışıyorsunuz. sosyalist sscb' de işçilere fener, bırakın feneri tayın vermeden madenlerde boğaz tokluğuna çalıştırırlardı, araştırın biraz. hadi siz sosyalizmi savunmuyosunuz, savunduğunuz rejim her neyse birde o mantıkla düşünün...

5. Yorum: şaban 18 05 2014 02:57
bunların neresi ilahiyatçı papaz okulu öğrencileri gibi

4. Yorum: aslan 16 05 2014 22:32
70'li yillarda kapital sahipleri bunlari "komunistler moskova'ya!" naralari attirarak uzerimize saldirtiyorlardi. ne oldu? simdi kapitalizm dusmani mi oldular ilahiyatin bu hanim kizlari?

3. Yorum: hakana 16 05 2014 05:12
bunun fitne grupla ne alakası var.insanlar acılarını paylaşıyo.burada ölenlerın beklıyenlerı vardı.çocukları vardı.kollarında 700 milyarlık saat deyıl 7 tl lık saat vardı.hergun evinden çıkarken eşiyle çocucugla vedalaşıyodu ordakı işler.eşi akşama ne yemek istersin diye sorunca eger gelirsem dolma bıberı yaparsın geşmezsemde helva yaparsın dıyor rısk peşinde koşu yodu...fazla lafada gerek yokk...acımız buyuk...

2. Yorum: zkn 16 05 2014 04:28
ortada fitne yok. 300 den fazla şehit var. haksızlığa karşı duruş fitne olamaz olmaz

1. Yorum: hakan 16 05 2014 04:24
ilahiytçı ların fitnenin olduğu gruplarda ne işi var mümin fitneden uzak durar.allahu teala nın yazmış olduğu kader nasıl ölüm sebebi değil.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

89114


Tasarım:DtGaNi