Yayın Tarihi:16 05 2014 17:14(5269)


Sinop'ta Gömü Bulundu

Sinop Kefevi mahallesinde vatandaşın özel mülkünde yapılan hafriyat çalışmaları sırasında tarihi Pitos bulundu.

Sinop Merkez Kefevi mahallesinde vatandaşın özel mülkünde inşaat çalışmaları için yaptırdığı hafriyat çalışmaları sırasında M.Ö. yüzyıllara ait olduğu tahmin edilen Pitos kalıntıları bulundu. Konu ile ilgili bilgisini aldığımız Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun:,

“Vatandaşımız inşaat harfiyat sırasında bir yapının çıktığını kurumumuza iletti. Bizde çalışmaları durdurduk ve Bakanlığa haber yolladık. Bakanlıktan gelen haber doğrultusunda sondaj ve kazı izni alındı. Yalnız kazının yapıldığı alan riskli bir bölge. Etrafında binalar var. Kazı binaların altına doğru ilerletilmesi lazım bunun için ise binaların yıkılması lazım buda uzun bir süreç gerektiriyor. Şuan yapıyı çıkarabildiğimiz kadar çıkarıp mevcut halinde bırakacağız ve gerekli raporu Anıtlar Kuruluna yollayacağız. Anıtlar Kurulundan çıkacak karar neticesinde çalışmalar devam edecek. Tabi çıkan yapının Pitos olduğunu tespit ettik fakat tarihi önemi ve değeri yapılacak tetkik ve raporlar sonrasında belli olacak” dedi.

Pitos Nedir?

Pitos, Antik Çağ'da genelde şarap ve zeytinyağı gibi sıvı ürünlerle kuru tarım ürünlerini depolamakta kullanılan büyük çapta küplere verilen ad. İlk Çağdaki uygarlıklarla, özellikle eski Yunan ve Roma uygarlıkları ile ilgili olan, antika.




haber metni ve fotoğraflar : www. haber57. com








Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

74507


Tasarım:DtGaNi