Yayın Tarihi:16 05 2014 18:10(1575)

Hizmet İş Sendikası Amasya Şubesi Başkanı Soma İçin Mesaj Yayınladı 

 

Soma Faciasında Kaybettiğimiz Madenciler ve İş Kazalarında Kaybettiğimiz Bütün Emekçiler için Bu Feryadı  Duyun, Bu Acıyı Hissedin, Bu Sorunu Çözün!

 

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, Manisa’nın Soma İlçesinde meydana gelen maden faciasında kaybettiğimiz madencilerimizi ve iş kazalarında kaybettiğimiz bütün emekçilerimizi anmak, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin hayata geçirilmesi talebimizi güçlü bir şekilde dile getirmek istiyoruz.

 

Faciada kaybettiğimiz madencilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine, emekçilere ve tüm milletimize başsağlığı ve sabır diliyoruz. Yaralananlara acil şifalar diliyor, ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

 

Bizler, ekmek mücadelesi veren alın teriyle üreten emekçiler olarak, hayatlarının baharında iş başında kaybettiğimiz kardeşlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Çünkü onlar helal kazanç için ömürlerini kömüre fedâ eden şehidlerimizdir.

 

Türkiye iş kazalarında dünya üçüncüsü, Avrupa birincisi. Her yıl dünyada ve Türkiye’de yüzlerce, binlerce insan, koruyucu önlemlerin alınmadığı ya da ihmal edildiği işyerlerinde ortaya çıkan “kazalar” sonucunda hayatını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. Oysaki yaşama hakkı en temel insan hakkıdır. Yaşanan ölümlü kazalar alınan önlemlerin yeterli olmadığını bir kez daha göstermiştir.

 

Gerekli ve yeterli önlemler alınmadığı, denetim zaafı giderilmediği, cezalar caydırıcı olmadığı, yeni bir iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşmadığı sürece bu tür kazaların gündemimizden hiç düşmeyeceği bir kez daha ortaya çıkmıştır. İşyerlerinde yaşanan, onlarca işçinin hayatını kaybetmesine neden olan felaketleri iş kazası olarak tanımlamak doğru ve gerçekçi değildir. Bu yaşananlar iş cinayetidir ve kader değildir. İş cinayetleri önlenebilir, yeter ki bilimin ve tekniğin gereği yapılsın, yeter ki her çalışmanın öznesi insan olsun.

 

Eğitim sisteminin işçilere nitelik kazandırmadan yoksun performansı, işverenlerin aşırı kar hırsıyla ucuz işçilik adına niteliksiz ve kayıtsız işçileri tercih etmeye devam etmesi, taşeronlaşmanın yaygınlaşması, cezaların caydırıcılığının olmayışı ve sosyal güvenceleri göz ardı eden, insan odaklı olmayan politikalar iş kazalarına davetiye çıkarmaktadır.

 

HAK-İŞ olarak, taşeronlaşmaya hayır diyoruz. Modern kölelik haline gelen taşeronlaşma sorununun çözülmesini istiyoruz. İş kazalarının, güvencesiz, kuralsız çalışmanın sona erdirilmesini istiyoruz. İşsizliğin azaltılmasını ve düşük ücret politikasına son verilmesini istiyoruz. Gerçek İş Güvencesi, insanca iş ve yaşam, eşitlik ve adalet, sosyal koruma, sosyal devlet istiyoruz.

Kayıtdışına ve gelir adaletsizliğine itiraz ediyoruz. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını, sendikalaşmanın önünün açılmasını, işçilerin canı pahasına çalışmasının önlenmesini istiyoruz.

 

İTİRAZIMIZ VAR, İSYANIMIZ VAR!

BİTSİN ARTIK BU CİNAYETLER!

OCAKLAR SÖNMESİN! ÇOCUKLAR ÖKSÜZ KALMASIN!

ANALAR, EŞLER AĞLAMASIN!

 

HAK-İŞ olarak, Devlete, Hükümete ve İşverenlere sesleniyoruz!

 

Bu feryadı duyun, bu acıyı hissedin, bu sorunu çözün! 

 

 

 

HAK-İŞ KONFEDERASYONU

Soma Faciasında Kaybettiğimiz Madenciler ve

İş Kazalarında Kaybettiğimiz Bütün Emekçiler için Dua

 

 

 

Ya Rabbi,

Somadaki maden ocağında, alın teri ve emek mücadelesinde hayatını kaybeden madencilerimize mağrifet eyle.

 

Çünkü onlar helal kazanç için ömürlerini kömüre feda eden şehitlerimizdir.

 

Ya Rabbi,

Tersanelerde, şantiyelerde, fabrikalarda, atölyelerde meydana gelen iş kazalarında hayatını kaybeden bütün emekçilerimize mağfiret eyle. Yaralananlara şifalar ihsan eyle.

 

Ya Rabbi!

Senin kudretin, celâlin, cemalin, rahmetin sonsuzdur. İşverenlerimize ve emekçilerimize önce tedbir sonra tevekkül bilinci nasip eyle!

 

 

Ya Rabbi,

Senin huzurunda alınları terli, elleri nasırlı, kalpleri temiz olarak dua eden emekçilerin dualarını kabul eyle. Sana açılan elleri bereketli kıl.

 

Bir daha böylesine elim faciaları bize gösterme Ya Rabbi!

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

122497


Tasarım:DtGaNi