Yayın Tarihi:21 05 2014 17:48(1422)

Nükleer Enerji sanıldığı kadar tehlikeli değil

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü ve TAEK Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi (ÇNAEM) tarafından 'Türkiye'nin Doğal Radyasyon Haritası ve Ülkemizin Nükleer Santrallere Olan İhtiyacı' konulu konferans düzenlendi.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa; TAEK-ÇNAEM Müdürü Doç. Dr. Gürsel Karahan ve TAEK-ÇNAEM Müdür Yardımcısı Dr. Onur Uzonur konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necmettin Yazıcı, enerjinin iş yapabilme kabiliyeti, nükleerin sert kabuk bölünemez anlamına geldiğini belirterek, nükleer enerjinin yüzyıllardır ülkelerin ihtiyaç duydukları, dert mi yoksa deva mı olduğuna karar verilemeyen bir enerji türü olduğunu söyledi. TAEK Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi'nin (ÇNAEM) 60 yıllık geçmişi olan bir merkez olduğunu ifade eden TAEK-ÇNAEM Müdürü Doç. Dr. Gürsel Karahan, merkezin kurulma fikrinin çok eski olduğunu, nükleer enerjinin insanlığın yararına başladığı dönemlere tekabül ettiğini söyledi. Ülkenin araştırma olarak, nükleer alanda ihtiyacı olan her türlü altyapıya sahip olduklarını vurgulayan Doç. Dr. Karahan, "Yetişmiş beyin gücümüz, alanında kendini cok iyi yetiştirmiş iyi bir alt yapımız var. Elimizde mevcut olan reaktörü güvenli şekilde çalıştırmak, yakıt teknolojileri geliştirmek hedef ve önceliklerimizin arasında" diyerek, merkezlerinde nükleer yakıt yapabilecek durumda olduklarını belirtti. Türkiye'nin izotop üretiminin dışarıdan sağlandığını söyleyen Doç. Dr. Karahan, ÇNAEM'de yapılan çalışmaları ve Türkiye'nin Doğal Radyasyon Haritası hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Nükleer santrallere bir zorunluluğun olmadığını sadece enerjiye ihtiyaç olduğunu belirten TAEK-ÇNAEM Müdür Yardımcısı Dr. Onur Uzonur, enerjinin sağlanacağı kaynağın pek çok parametreye bağlı olduğunu söyledi. Dr. Uzonur, "Sadece teknik parametrelere değil, ülkenin maden cevheri altyapısı, ekonomi, ülke stratejileri gibi faktörlere bağlı. Nükleer enerji zorunluluk olmasa da cok iyi bir seçenek, iyi bir alternatif olduğunu söyleyebilirim. Nükleer enerji sanıldığı kadar tehlikeli değil, diğer enerji kaynakları hatta yenilebilir enerji kaynakları da sanıldığı kadar tehlikesiz değil" diye konuştu. Nükleer enerjinin Türkiye'deki durumu hakkında bilgi veren Dr. Uzonur, "Mersin Akkuyu sahası cok uzun zamandır yer lisansı alınmış, pek cok araştırma yapılmış ve tamamlanmış bir saha. Rusya Federasyonuyla yapılan antlaşma çerçevesinde, birtakım inşaat faaliyetleri başladı" diyerek, Türkiye'nin ön görülen nükleer planları çerçevesinde Akkuyu sahasının yeterli olmayacağını söyledi.

Sinop Sahasının da hazırlanma çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Dr. Uzonur, "Sinop sahası, bir zamanlar Amerikan üssünün, şeker fabrikasının, balıkçılığın önemli gelir kaynağı olduğu bir yermiş. Bugün bunların hepsi sonlanmış vaziyette. Bunun için bölgeye yeni bir istihdam kaynağının getirilmesi gerekiyor. Bunun içinde nükleer enerji de iyi bir seçenek. Pek çok kişi için iş imkanı doğurabilecek" diye konuştu.

Haber: Gazete Hakikat

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: aslan 22 05 2014 05:26
nukleer santrallerin kac kisiyi oldurdugunu goremeyen cahil prof'lara diyecek soz bulamiyorum.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

388730


Tasarım:DtGaNi