Yayın Tarihi:31 05 2014 16:29(1149)

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü

Sigara kullanımı dünyada en önemli önlenebilir ölüm nedenlerinden olup, her yıl 5 milyon insan sigaradan ölmektedir. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı, başta kanserler, kronik akciğer hastalıkları, kalp krizleri, felçler ve cilt kanserleri olmak üzere 20’nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açmaktadır.  Sigara dumanının içinde 4.000’den fazla kimyasal madde vardır. Bunların 80 kadarının kanserojen olduğu bilinmektedir. Sigara içmeyenlerde çevresel tütün dumanına maruziyet akciğer kanseri oluşumunu %32 oranında artırmaktadır. Kansere bağlı tüm ölümlerinin 1/3’ünden sigara sorumludur. Akciğer hastalığından ölen her 10 kişiden 9’unun nedeni sigaradır.

Tütün ürünlerinin tümü (sigara, pipo, puro, nargile, enfiye, dumansız tütün vb.) zararlı ve öldürücüdür. Hafif, çok hafif, light gibi tanımlamalar bu zararlılığı ortadan kaldırmaz. Hayati önemi olan çok sayıda hastalığın ortaya çıkışında sigara kullanımının önemli payı vardır. Bu hastalıklar bir yandan kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilerken, bir yandan da yaşam süresini kısaltmaktadır. Ayrıca sigara içimi; ülkelerin kaynaklarının boş yere harcanmasına, üretim kapasitesinde ve verimlilikte azalmaya, işgücü kaybına yol açmaktadır. Dolayısıyla sigara kullanımı, hem yol açtığı sağlık sorunları hem de oldukça büyük ekonomik yükü ile önemsenmesi gereken bir konudur.

Dünya genelinde sigara tüketim oranlarının % 50 azaltılması halinde 2050 yılına kadar en az 200 milyon kişinin yaşamı kurtulacaktır. Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesine ilişkin faaliyetler, tüm ülkelerde Sağlık Bakanlıkları tarafından yürütülmektedir. Bu sözleşme, 4207 sayılı Kanun’dan sonra ülkemizde sigara ile mücadele konusunda atılan önemli adımlardandır. Sigara ile mücadelede asıl çıkış noktamız, sigara içiciliğinin önlenmesi olduğu gibi sigara içmeyenlerin ve çocuklarımızın haklarının da korunmasıdır.

İl Sağlık Müdürlüğümüzce kurulan ilçe denetim ekipleri tarafından kapalı alanlarda sigara tüketiminin önlenmesi amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel hukuk kişilerine ait işletmeler, kamu ve özel toplu taşıma araçları, tütün ürünlerinin satışı ile ilgili düzenlemeler denetlenmektedir. Ayrıca rutin denetimler dışında vatandaşların 184 SABİM (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi) telefonlarına yapmış oldukları ihbarlar titizlikle değerlendirilmektedir. Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Sigara Bırakma Polikliniği sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza destek olmaktadır.

Her yıl 31 Mayıs Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünyada “Dünya Tütünsüz Günü ” olarak kutlanmaktadır. Tütün ve tütün mamullerinin kullanılması konusunda tüm halkımızın duyarlı olup gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyor ve sağlıklı nesillerimizin geleceği için tüm halkımızın '' Dumansız Bir Hava Sahasında '' yaşamasını temenni ediyoruz.

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: zararlıysa... 31 05 2014 18:28
bazen kimi şeyler için doğruluğu kesin anlamında 2+2=4 ediyorsa diye başlarız ya artık sigaranın da zararının kesin şeklinde ispatı doğruluk kazanmıştır!
sigara paketinin üzerinde "sigara öldürür" diye yazılar vardır! sanki "hadi oradan" der gibi içinden sigara alınıp içilir! yalnız sigara içen mi zarar görür? hem maddi zarar,hemde aynı evde yaşayanlara zararları!!!
eeee o zaman neden sigara içilir?
sigara içilmeye başlamalar çoğunlukla orta öğrenim yaşlarıdır! arkadaş ortamı,merak ,özenti! bu konular sosyologların,psikologlar
ın,sağlık uzmanlarının milli eğitim tarafından bir ders statüsünde öğrencilere anlatımları ile bir nebzede olsa etkili olabilir! olabilir de! milli eğitimimiz bu gibi etkinliklerde pek görülmüyor! onların dertleri başka!


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

392381


Tasarım:DtGaNi