Yayın Tarihi:06 06 2014 22:24(1750)

5 Haziran Dünya Çevre Günü

İnsanların sürekli yaşadıkları yere çevre denir. Dağlar, ovalar, çayırlar, ormanlar, göller, denizler, ırmaklar, doğal çevreyi oluşturur.

Doğal Çevrenin korunması amacı ile 1972 yılında İsveç'in Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı toplandı. Bu toplantıda çevre sorunları ele alındı. Çevre kirlenmesine karşı üye ülkeler ortak çözüm yolları aradılar. Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında 5 Haziran gününün Dünya Çevre Günü olması kararlaştırıldı. Her yıl Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak değerlendirilir.

Ülkemizde bu amaçla 1978 yılında Türkiye Çevre Sorunları Vakfı, daha sonra Çevre Müsteşarlığı kuruldu. Başbakanlığa bağlı Çevre Müsteşarlığı tarafından 5-11 Haziran tarihleri arası Çevre Koruma Haftası olarak kabul edildi.

Doğal çevrenin kirlenmesi bütün ülkelerin ortak sorunudur. Çevre kirlenmesi hepimizin günlük yaşayışını etkileyen bir olaydır. Uygarlığın gelişmesi, endüstrileşme sonucu fabrikalarda insan gücüne gereksinme arttı. Kırlarda, köylerde, doğal çevrede yaşayan insanlar kentlere göçtü. Kent nüfusu önemli ölçüde çoğaldı. Kentlerde nüfusun artışı ve endüstrileşme ile birlikte çevre sorunları ortaya çıktı. Bu sorunun en önemlisi çevre kirlenmesidir.

Başlıca çevre sorunları su, hava ve toprak kirlenmesidir.

Su kirlenmesi; ile deniz hayvanlarının hayat ortamları bozulur. Kirli sularda avlanan balık ve öteki deniz ürünlerini yemeyelim. Böyle sularda yüzmeyelim.

Hava kirliliği; daha çok yakıtların gereği gibi yakılmaması sonucu ortaya çıkar. Kirli hava solunuma elverişsiz havadır. Kirli hava solunum yolları hastalıklarını artırır. Solunum organlarımızı yorar. Hava kirliliği ölümlere bile sebep olur.

Toprak kirlenmesi ise; çeşitli ilaç ve gübrelerle toprağın tarıma elveriş­siz duruma gelmesidir.Çiftçilerimiz; tarlada kullanacakları ilaç ve gübre çeşidini ziraat mühendislerine, teknisyenlerine sormalıdır.Hangi gübrenin hangi cins topraklarda yararlı olacağı bilinmektedir. Bu nedenle; ilgili uzmana danışmaksızın ilaç ve gübre kullanılmamalı. Toprak kirlenmesi toprağın verimini azaltır.Bitki hastalıklarını çoğaltır.

Bugün pek çok ilimiz çevre sorunları ile karşı karşıyadır.

Bu illerimizin başında gelen,

Ankara hava,

İstanbul su ve hava,

Mersin ve Adana ise toprak kirlenmesi yaşıyor.

Doğal Çevrenin Korunması İçin Alınacak Önlemler:

* Akar ve durgun sular, insan ve hayvan artıkları ile kirletilmemeli,

* Biriken çöpler hemen kaldırılmalı,

* Zararlı hayvanların, böceklerin özellikle, karasinek ve sivrisinekle­rin üreyip çoğalmaları engellenmeli,

* Kanalizasyon borularındaki patlamalar hemen ilgililere bildirilme­li.

* Yakıtların tam yakılması sağlanmalıdır. Böylece hem enerji kaybı, hem de hava kirliliği önlenmiş olur.

* Doğal çevrenin kirletilmesi yasalarımıza göre suçtur. Bu suçu işleyenlere para ve hapis cezaları verilir.

* Doğal çevre bizim çevremizdir. Biz doğayı korudukça doğa da bizleri korur. Havaya, suya, toprağa karışan kimyasal artıklar doğayı etkiliyor. Bu artıkların çoğalması insan sağlığını bozuyor. Kısaca çevre sorunları, sağlımızla yakından ilgili bir konudur.

* Bulunduğumuz yeri kirletmeyelim. Doğal çevrenin güzelliklerini korumak hepimizin görevidir.

* Bu konuda girişilen çalışma ve çabalara katılalım.

* Soluduğumuz havanın, içtiğimiz ve kullandığımız suların, bulunduğu­muz yerin temiz olmasını istiyorsak çevre kirlenmesine engel olalım.

* Sağlımıza uygun bir çevrede yaşamak için doğal çevremizi koruyalım.

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: biz doğayı korudukça... 07 06 2014 02:28
hadi diyelim ki insanlar yaşadıkları çevreyi korumak istediler! hemen aklımıza şu soru gelmez mi! acaba insanlar çevrelerini ne kadar koruyabiliyorlar! korumak istediklerinde de başlarına neler geliyor bakalım mı! doğukaradeniz illerimizde köylülerimiz " derelerimize hes yapmayın,dereler bizim yaşam kaynaklarımızdır" dediler cop yediler. moraran ayakları tv'lerde izlediniz! atatürk orman çiftliği,bozkırdan yeşil alan olmuştu! şimdi yine bozkır oldu!sanki başka yerler yokmuş gibi binalar diktiler! karşı çıkanlar terörist oldu,düşman güç oldu! sinop'a nükleer enerji tesisi yapacaklar! çevre halkı bu tesisi biz istemiyoruz,çevremizi her yönü ile kirletir dediler! senmisin öyle diyen cop yediler! ve en önemlisi ülkemiz gündemine oturan gezi parkı eylemleri!cop,tazyikli su,biber gazı ölümler ve yaralanmalar! evet biz doğayı korudukça,doğa da bizi korur deniyor ya! doğruda! korutmuyorlar ki!!!


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

73136


Tasarım:DtGaNi