Yayın Tarihi:11 06 2014 04:31(2086)

Türkiye'nin Misak-ı Milli haritası

IŞİD'in Musul'u kontrol altına almasıyla birlikte Türkiye'nin bölgedeki hakları yine konuşulmaya başladı.

Irak'ın ikinci en büyük kenti olan Musul'da kontrolün IŞİD'in eline geçmesiyle birlikte halk panik içinde yollara düştü. Musul halkı Erbil'e sığınmaya başladı.

Türkiye'nin, "Irak'ın toprak bütünlüğü" sağlanması şartı ile Misak-ı Milli sınırlarından vazgeçtiği 1926 anlaşmasındaki "toprak bütünlüğünün bozulması" şartına dayanarak Kerkük ve Musul'a girme hakkı gündeme geldi.

Türkiye'nin Musul ve Kerkük üzerindeki haklarıyla gündeme gelen Misak-ı Milli haritası ilk kez geçtiğimiz yıl gazete manşetlerinde yer almıştı.

BÜYÜK TÜRKİYE

Milli Yemin anlamına gelen Misak-ı Milli, Osmanlı Mebusan Meclisi'nin 28 Ocak 1920'deki gizli oturumunda kabul edildi, 18 Şubat günlü oturumda Edirne Mebusu Şeref Bey'in önergesiyle tüm dünyaya ilan edildi.

Sınırın nereden geçeceği, şehir, dağ ve tepe adları sayılarak belirtilmeyen Misak-ı Milli haritası ilkesel olarak tanımlandı. Bu haritada Arap çoğunluğun bulunduğu yerler Mısak-ı Milli sınırlarının dışında kaldı.

MUSTAFA KEMAL'İN MİSAK-I MİLLİ TARİFİ

Mustafa Kemal Paşa, ilk defa 1 Mayıs 1920'deki Meclis konuşmasında ve son defa 30 Ocak 1923 tarihli açıklamasında olmak üzere, çeşitli beyanlarında Musul vilayetini dahil ederek Misak-ı Milli sınırlarını tanımladı:

"Bu hudut İskenderun körfezinin güneyinden, Antakya'dan, Halep ile Katma istasyonu arasında Carablus köprüsünün güneyinde Fırat nehrine ulaşır. Oradan Deyrizor'a iner, oradan doğuya uzatılarak Musul, Kerkük ve Süleymaniye'yi içine alır."

HARİTA TÜRKLER İÇİN DE KÜRTLER İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye'de yıllardan beri var olan Kerkük hissiyatı, Kürtlerde de "Türk - Kürt federasyonunun" bir parçası olarak mevcut. Mustafa Kemal Paşa, Misak-ı Milli sınırlarını tanımlarken "bu hudut ordumuz tarafından silahla müdafaa olunduğu gibi aynı zamanda Türk ve Kürt unsurlarıyla meskun vatan parçasıdır" diye konuşmuştu. Mustafa Kemal'in bu sözlerinden hareketle, Kerkük ve Musul hassasiyeti Türkler'de olduğu gibi Kürtler'de de bulunuyor.

Haber: En Son Haber

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: rabia 11 06 2014 15:39
hemşehrimiz sinop mebusu dr.rıza nura kulak verelim.haim naumun kaşla göz arasında ismetin en gözde danışmanı oluvermesi,2.delegasyon dr.rıza nurun dikkatini çeker."hahambaşı haim naum,lozanda kaldığımız otelde görülmeğe başladı.baktım ismete yanaşmış ismetten ayrılmıyor yemek zamanını biliyorya asansörün yanında bizi bekliyor.derhal ismetin koltuğuna giriyor,belinden yakalıyor;o da onun.şimdide odasındanda çıkmıyor.derken hahambaşını soframızada aldı."ismete dedim ki:bu yahudi de başımıza nereden çıktı?senin böyle bir yahudi ile laubali görüşmen türk milletinin,heyetinin haysiyetini kırar.bu kadar yüz verme!ismet,bana kızdı.derken,herif azdıkça azdı.heyetten şuna buna herkesin içinde kumanda ediyor.benim önüme de geçip yürüyor.ıhtimal ısmet benim sözlerimi ona söyledi.ismete tekrar dedim:bu yahudidir adi adamdır kim bilir ne fenâ işleri vardır?bundan bir hayır bekleme.lozan,türk zafernin bedli değildir oluk gibi akan türk kanı ve zaferinin karşılığı bu değildir"


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

121227


Tasarım:DtGaNi