Yayın Tarihi:17 08 2014 21:09(2223)

Nuh Tandoğan: "Teşvik sisteminin daha belirli alanlara inmesi gerekiyor"

Teşvikli yatırımlarda
büyük düşüş

Koray Tekin - Ankara

Ekonomik anlamda gelişmemiş illere yatırımcı çekmek için uygulamaya konulan teşvik sistemine başvurularda bu yıl büyük düşüş yaşandı.

Ocak-Mayıs dönemleri incelendiğinde 2013 yılında 2 bin 172 yatırım teşvik belgesi düzenlenirken bu rakam 2014'te bin 704'e kadar geriledi. Öngörülen istihdamda da bu gerilemeyle doğru orantılı olarak düşüşler yaşandı. 2013'te 77 bin kişi olarak öngörülen istihdam 2014'te 58 binlere geriledi. Bu gerilemede mevcut teşvik sisteminin ilçe bazında hazırlanmaması, her kurumun teşvik prosedürlerinin farklı olması ve pek çok isletmenin bu prosedürü yerine getirecek donanımda insan kapasitesine sahip olmaması gösterildi.

İnşaatla büyüyen bir ülkede sanayinin gelişmesinin mümkün olmadığını belirten Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nuh Tandoğan, teşvik sisteminin daha spesifik sektörlere inmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tandoğan, "İşçi olmayan bir yerde siz işçiliğe dayalı, emek yoğun bir şeyi teşvik ediyorsunuz. Zaten işçi yok ki teşvik etseniz ne olur?" dedi. Tandoğan, "Bir şehirde, sadece bir kasabada 900'ün üzerinde insan İşkur'dan işe alınırsa, fabrikaların, Sinop ve Boyabat'ta yapılacak olan organize sanayi veya mevcut fabrikaların kapılarında işçi aranıyor yazarsa, o şehir de Türkiye'nin en çok istihdamı düşen ikinci şehri olursa arıza nerededir? Arıza, istihdama işçi bulamamaktan insanlar fabrikasını bu memlekette kurmazlar. Gelmezler buraya." dedi. Tandoğan, yatırımların daha fazla teşvik edilmesi için kalkınma ajanslarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Facebook'ta Paylaş
3. Yorum: boyabatlı 20 08 2014 19:52
işçinin hakkını çalanlara beddua etmiyorum, her şeyi ahirete bırakıyorum ahiret ınancı olan hak yemez devletten allah razı olsun keşke devlet bu işverenleri kontrol edecek bir mekanizma geliştirse
kul hakkı yiyen yiyene inşallah devletimiz buna engel olur bu işverenleri bir denetime alır

2. Yorum: işci 20 08 2014 17:11
nuh bey sizde bir fabrika sahibi olarak işcinin hakkınını verseniz o zaman nasıl işci sorunu kalıyormu bakın .haftasonu izin yok sigorta pirimini ayda 15 öderseniz bulursunuz işci .ondan sonra işkurda çalışır işci tabi.

1. Yorum: gündüzlülü 18 08 2014 21:55
her insan sözü ve özü bir olmalı, mesala ben bir işçi çalıştırıyorsam teri soğumadan o işçinin hakkını vermeliyim. örneğin bir işveren işçi çalıştırıp ta o işçiyi 8 saat yerine 12-16-18 saat çalıştırıp işçinin mesaisini vermese, sigortasını yatırmasa, veya sigortasını 30 gün yerine 15-20-25 gün yatırırsa o işçinin yıllık iznini vermese, o işçinin emeğinin karşılığını vermese, sigorta primini verdiği ücret yerine asgari ücretten yatırırsa bu büyük bir kul hakkı olur. önce işverenden allah korkusu olcak ve işçiye hakkını verecek. bende fabrikalarda 12 yaşında başladım çalışmaya 24 yaşına kadar çalıştım, ne kadar sigorta primim vardır toplam 50 gün ya vardır ya yoktur ve benim gibi olan yüzlerce kişi vardır. sistem bu şekil olursa hiç bir şey düzelmez.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

16767


Tasarım:DtGaNi